Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πανεπιστήμιο Κρήτης: 88χρονος πήρε πτυχίο και τον τίμησε ο πρύτανης

Ο 88χρονος Δημήτρης Μουδατσάκης αποφοίτησε φέτος από το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τον πρύτανη του ιδρύματος, ...

Πανεπιστήμιο Κρήτης: 88χρονος πήρε πτυχίο και τον τίμησε ο πρύτανης

Ο 88χρονος Δημήτρης Μουδατσάκης αποφοίτησε φέτος από το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τον πρύτανη του ιδρύματος, Γιώργο Κοντάκη, να τον βραβεύει στην πρυτανεία του Ιδρύματος στο Ηράκλειο. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Irakleionews.gr, στη διάρκεια της τελετής, ο πρύτανης πρόσφερε στον 88χρονο απόφοιτο, το έμβλημα του πανεπιστημίου και βιβλία από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Μουδατσάκης εξέφρασε τη χαρά του για την τιμή που του έκανε ο πρύτανης και το πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι ποτέ δεν πίστευε, το 2012 που ξεκίνησε το γυμνάσιο και ήταν σε ηλικία 78 ετών, ότι θα κατάφερνε να φτάσει μέχρι και το πανεπιστήμιο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε τη συγκίνησή του και κάλεσε τους φοιτητές, να δουν ως παράδειγμα τον κ. Μουδατσάκη, σε μια κατεύθυνση που έχει ως κέντρο της την προσπάθεια για εξέλιξη που δεν τελειώνει ποτέ. Ο κ. Μουδατσάκης, όπως είπε, μετακινήθηκε από το χωριό του προς το Ηράκλειο το 1945 έχοντας ολοκληρώσει το δημοτικό. Έμαθε την τέχνη του τυπογράφου και βιβλιοδέτη και δεν κατάφερε τότε να συνεχίσει τη φοίτησή του στο σχολείο.

«Ήταν για εμένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το Πανεπιστήμιο για μένα ήταν ένας παραδεισένιος τόπος» ανέφερε ο κ. Μουδατσάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συνεργασία του και με τους συμφοιτητές του ήταν άριστη.


Είχε περάσει πρώτος στη σχολή σε ηλικία 84ων ετών

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πίσω στα 2018 και σε ηλικία τότε 84ων ετών, ο Δημήτρης Μουδατσάκης πέτυχε το όνειρο που δεν ξέχασε ποτέ: Να σπουδάσει. Μάλιστα, όχι μόνο πέρασε στο Πανεπιστήμιο, αλλά με βάση τα αποτελέσματα μπήκε πρώτος στη σχολή της επιλογής του, στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο.



Φοιτούσε στην ίδια σχολή με την εγγονή του

Σε παλιότερη συνέντευξή του το 2018, ο ίδιος είχε δηλώσει πως ξεκίνησε το σχολείο με σκοπό να λάβει γνώσεις και όχι να μπει στο πανεπιστήμιο.

«Όταν  μπήκα στο διαδίκτυο για να δω τα αποτελέσματα, δεν πίστευα σε αυτό που έβλεπα. Στο ίδιο τμήμα, σε αυτό το πανεπιστήμιο φοιτά και η εγγονή μου. Είναι στο δεύτερο έτος κι έτσι θα βοηθά τον παππού της που θα είναι πρωτοετής», είπε.

Ο ίδιος αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο όταν το 1945 έφυγε από το χωριό του, το Σκοτεινό, για να δουλέψει και να βγάζει τα προς το ζην.

«Εκείνη την εποχή αν έβρισκες κάποιον να σε πάρει στη δούλεψή του, ήσουν πολύ τυχερός. Έκανα λοιπόν ό,τι δουλειά μου ζητούσαν και ταυτόχρονα μάθαινα την τέχνη του αφεντικού μου, τη βιβλιοδεσία».

Παράλληλα, ολοκλήρωσε και το δημοτικό – παρακολουθώντας νυχτερινά μαθήματα διότι την ημέρα δούλευε – πήγε φαντάρος και στη συνέχεια άνοιξε το δικό του τυπογραφείο στο κέντρο του Ηρακλείου.

Όταν μετά από αρκετά χρόνια τα τρία παιδιά του αποκαταστάθηκαν και τα εγγόνια του μεγάλωσαν, πήρε τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει και πάλι το σχολείο.

«Είναι πολύ άσχημο να είσαι αγράμματος. Δε μπορώ να περιγράψω πως ένιωθα που δεν ήξερα τι είναι η γνώση, τι ξέρουν οι άλλοι, πως είναι η ζωή. Κάθε μέρα πήγαινα στο σχολείο με πολύ μεγάλη όρεξη, σα να πήγαινα για διασκέδαση. Ήθελα να μάθω πράγματα και να απορροφήσω και την παραμικρή λεπτομέρεια από την παράδοση των μαθημάτων», είχε εξομολογηθεί στην εφημερίδα “δημοκρατία” ο ηλικιωμένος.


Πηγή: Hellas Journal, The TOC


Δεν υπάρχουν σχόλια