Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο ρωμαϊκό ανάγλυφο φαλλού ίσως είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα

Ένα τεράστιο γλυπτό φαλλού μήκους 46 εκατοστών αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε αρχαία ρωμαϊκή τοποθεσία στην Ισπανία. [Credit: Ιστορικό Μουσείο της...

Ένα τεράστιο γλυπτό φαλλού μήκους 46 εκατοστών αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε αρχαία ρωμαϊκή τοποθεσία στην Ισπανία. [Credit: Ιστορικό Μουσείο της Nueva Carteya]
Ένα τεράστιο γλυπτό φαλλού μήκους 46 εκατοστών αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε αρχαία ρωμαϊκή τοποθεσία στην Ισπανία. [Credit: Ιστορικό Μουσείο της Nueva Carteya]

Ένα φαλλικό ανάγλυφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε αρχαιολογικό χώρο που χρονολογείται στην ρωμαϊκή περίοδο στην Ισπανία έχει μήκος περίπου 46 εκατοστά, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο ρωμαϊκό ανάγλυφο φαλλού που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Κατά την αρχαιότητα τα λαξευμένα γεννητικά όργανα χρησιμοποιούνταν για να απομακρύνουν την κακή τύχη, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ανάγλυφο του φαλλού στην τοποθεσία El Higueron, μια περιοχή κοντά στην πόλη Nueva Carteya στην Κόρδοβα της Ισπανίας. Το Ιστορικό Μουσείο της Nueva Carteya, το οποίο ηγείται της ανασκαφής του χώρου, μοιράστηκε το εύρημα σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 19 Αυγούστου.

Το El Higuerón χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και ήταν ένας ιβηρικός οικισμός πριν καταληφθεί από τους Ρωμαίους, οι οποίοι κατέκτησαν την περιοχή το 206 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονται ότι το εντυπωσιακό έργο τέχνης του φαλλού ήταν σκαλισμένο σε λίθο που κάποτε διακοσμούσε τη βάση ενός πύργου που έχτισαν οι Ρωμαίοι.


Αρχαίο ρωμαϊκό ανάγλυφο φαλλού θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο στο είδος του που έχει ανακαλυφθεί ποτέ

Οι φαλλοί ήταν ένα σημαντικό σύμβολο για τον αρχαίο ρωμαϊκό πολιτισμό. Συχνά χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρούσουν την κακή τύχη ή για να βοηθήσουν στη βελτίωση της αρρενωπότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ανάγλυφα φαλλού να βρίσκονται συνήθως σε αρχαίες ρωμαϊκές τοποθεσίες. Ωστόσο, ο φαλλός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έχει προκαλέσει εντύπωση στους αρχαιολόγους λόγω του μεγάλου μεγέθους του.

«Αυτό είναι ασυνήθιστα μεγάλο», δήλωσε ο Andrés Roldán Díaz, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Extremadura στην Ισπανία και διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου της Nueva Carteya, στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο El País. «Αυτή τη στιγμή ερευνούμε εάν έχει βρεθεί στο παρελθόν φαλλός με παρόμοιες διαστάσεις». Ωστόσο, αυτός θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος ρωμαϊκός φαλλός που έχει βρεθεί ποτέ, σύμφωνα με το El País.

Ο φαλλός ήταν σημαντικός για τους Ρωμαίους λόγω της υποτιθέμενης ικανότητάς τους να διώχνουν το «Κακό Μάτι», μια αρχαία ενσάρκωση της κακής τύχης που συχνά απεικονίζεται ως ένα μεγάλο μάτι που δεν ανοιγοκλείνει. Ως αποτέλεσμα, οι φαλλοί σκαλίζονταν συχνά στις εξωτερικές όψεις των κτηρίων και γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες, ενώ εμφανίζονταν ακόμη και ως μοτίβο σχεδιασμού σε χώρους δημόσιων συναντήσεων, αναφέρει σχετικά ο Adam Parker, υποψήφιος διδάκτορας στο The Open University του Ηνωμένου Βασιλείου που μελετά τον ρωμαϊκό φαλλό.


Παρόμοιο ανάγλυφο φαλλού διακοσμεί τοίχο στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Τιμγκάντ στην Αλγερία.
Παρόμοιο ανάγλυφο φαλλού διακοσμεί τοίχο στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Τιμγκάντ στην Αλγερία.

«Για τη ρωμαϊκή ψυχή, αυτοί οι χώροι κινδύνευαν ιδιαίτερα από υπερφυσικούς κινδύνους, επειδή οι χώροι συνάντησης και διέλευσης είναι εκεί όπου υπήρχε φυσική ανθρώπινη αλληλεπίδραση», αναφέρει ο Parker. «Οι κακοήθεις δυνάμεις του Κακού Ματιού θεωρήθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα ισχυρές σε αυτές τις τοποθεσίες».

Επιπλέον, οι φαλλοί φοριούνταν συχνά ως μενταγιόν ή κοσμήματα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αρρενωπότητας και γονιμότητας. Τον περασμένο Ιούνιο, άτομα με ανιχνευτές μετάλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ένα ασημένιο μενταγιόν φαλλού, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα πολύτιμο παράδειγμα αυτών των ερωτικών φυλαχτών, και πιθανότατα είχε έναν εύπορο ιδιοκτήτη.


Ασημένο ρωμαϊκό μενταγιόν φαλλού. [Credit: Courtesy Portable Antiquities Scheme]
Ασημένο ρωμαϊκό μενταγιόν φαλλού.
[Credit: Courtesy Portable Antiquities Scheme]

Δεν είναι σαφές πόσα ακριβώς σκαλίσματα φαλλού έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα σε περιοχές που κάποτε αποικίστηκαν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά τουλάχιστον 92 παραδείγματα σκαλιστών γεννητικών οργάνων έχουν ανακαλυφθεί μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το The Conversation. Τα αντικείμενα αυτής της συλλογής κυμαίνονται από έναν απλό φαλλό λαξευμένο σε μυλόπετρα έως ένα φτερωτό πέος κατασκευασμένο από κόκαλο ζώου.


Φαλλικό ανάγλυφο της ρωμαϊκής εποχής. [Credit: Highways England]
Φαλλικό ανάγλυφο της ρωμαϊκής εποχής. [Credit: Highways England]

Φαλλοί κατασκευασμένοι από κόκαλο ζώου με φτερά. Τα φαλλικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών με φτερά, εμφανίζονται συνήθως σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. [Credit: F. Minter © Suffolk County Council]
Φαλλοί κατασκευασμένοι από κόκαλο ζώου με φτερά. Τα φαλλικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών με φτερά, εμφανίζονται συνήθως σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. [Credit: F. Minter © Suffolk County Council]

Ωστόσο, αυτές οι φαλλικές εικόνες δεν δημιουργήθηκαν πάντα με ευεργετικές προθέσεις. Τον περασμένο Μάιο, αρχαιολόγοι σε ένα ρωμαϊκό φρούριο κοντά στο Τείχος του Αδριανού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν μια λίθινη πλάκα διακοσμημένη με γκράφιτι φαλλού σε συνδυασμό με μια ρητή προσβολή, που πιστεύεται ότι είχε χαραχθεί από στρατιώτες για να ντροπιάσουν έναν συμπατριώτη τους.

Ο φαλλός του El Higuerón δεν είναι το μόνο αξιοσημείωτο εύρημα που έχει αποκαλυφθεί στον χώρο. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ρωμαϊκές οχυρώσεις στην τοποθεσία - τον φαλλοφόρο πύργο και τον περιμετρικό τοίχο του πάχους 1,8 μέτρων - που χτίστηκαν πάνω από υπάρχοντα ιβηρικά κτήρια, κάτι που είναι ασυνήθιστο, σύμφωνα με το El País.

Αυτή η ανορθόδοξη οικοδομική δραστηριότητα στο El Higueron, σε συνδυασμό με την εύρεση του φαλλού, αναδεικνύει «μια πολύ πιο περίπλοκη ιστορία από ό,τι θα περίμενε κανείς από αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους», δήλωσε ο Díaz στο El País.


Πηγή: H. Baker, Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια