Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Σμίλη και μνήμη», στάση στην Πεντέλη

Μαρμαροτεχνίτες σχεδόν αιωρούνται κατά τη διάρκεια του έργου μετακίνησης αρχαίων μαρμάρων. [Credit: ΥΣΜΑ] Από την Αθήνα, το Μουσείο Ακ...

Μαρμαροτεχνίτες σχεδόν αιωρούνται κατά τη διάρκεια του έργου μετακίνησης αρχαίων μαρμάρων. [Credit: ΥΣΜΑ]
Μαρμαροτεχνίτες σχεδόν αιωρούνται κατά τη διάρκεια του έργου μετακίνησης αρχαίων μαρμάρων. [Credit: ΥΣΜΑ]

Από την Αθήνα, το Μουσείο Ακρόπολης, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη μέχρι τον Τάραντα Ιταλίας και την πόλη Σενγκού στην Κίνα, όπου και αν παρουσιάστηκε, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η έκθεση «Σμίλη και μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης» της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, που αγάπησε τόσο το κοινό, συνεχίζει να ταξιδεύει.

Οσοι δεν κατάφεραν να τη δουν έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν από τις 12 του μηνός στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας ή αλλιώς Καστέλο της Ροδοδάφνης, δηλαδή το καλοκαιρινό ανάκτορο της εκκεντρικής Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρίν στην Πεντέλη, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Πεντελικού Ορους, νέου θεσμού που θα διεξάγεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σκοπός του, να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του Πεντελικού και τη συνεισφορά του στην κλασική αρχαιότητα, τα μνημεία και τους θησαυρούς, τους λατομικούς χώρους, ακόμη και τη βυζαντινή κληρονομιά της περιοχής.

Για τον θεσμό συνεργάστηκαν ο Δήμος Πεντέλης και ο Δήμος Αθηναίων. Αλλωστε, διατηρούν δεσμούς από την αρχαιότητα. Η οδός Λιθαγωγίας είναι ο αρχαίος δρόμος που χρησιμοποιούσαν για την κατάβαση του φημισμένου, αψεγάδιαστου, λευκού, διάφανου πεντελικού μαρμάρου από την Πεντέλη για τα μνημεία στον Ιερό Βράχο. Τα εντυπωσιακά φωτογραφικά τεκμήρια της δραστήριας ΥΣΜΑ (διευθύντρια η Βασιλική Ελευθερίου) συγκινούν τον επισκέπτη της έκθεσης, ο οποίος παρακολουθεί τη διαδρομή των έργων από το εργοτάξιο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να νιώσουμε κάτι απ’ όσα μοιράζονταν οι τεχνίτες σε κάθε επέμβαση. Ανθρώπινες στιγμές και ιστορίες πίσω από μεγάλα αναστηλωτικά έργα στα Προπύλαια, στο Ερέχθειο, στον ναό της Αθηνάς Νίκης και φυσικά στον Παρθενώνα. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε έξι ενότητες που μαρτυρούν τον μόχθο, την αυταπάρνηση, το μεράκι, τη συνεργασία, τη συναδελφικότητα, την υπερηφάνεια των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης. Τεχνίτες που μοιάζουν να αιωρούνται όπως τους «συνέλαβε» ο φωτογραφικός φακός, σε επικίνδυνα σημεία, να συνεργάζονται σε τεχνικές, να συμπυκνώνουν εμπειρίες. Η ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση στον νέο της σταθμό θα παραταθεί και μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Πεντέλης, ώστε να την επισκεφθούν σχολεία της περιοχής και των όμορων δήμων.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια