Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χίος: Ξεκίνησε η αποκατάσταση του παλιού Ταξιάρχη των Μεστών

Ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο τόσο για τη Χίο όσο και για τα Μεστά, αποτελεί αυτό της αποκατάστασης του Παλιού Ταξιάρχη, συνολικού προϋπολογ...

Χίος: Ξεκίνησε η αποκατάσταση του παλιού Ταξιάρχη των Μεστών

Ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο τόσο για τη Χίο όσο και για τα Μεστά, αποτελεί αυτό της αποκατάστασης του Παλιού Ταξιάρχη, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, το πρωί της Παρασκευής εγκαταστάθηκαν στο σημείο ξεκινώντας το στήσιμο του εργοταξίου, το οποίο και θα παραμείνει εκεί για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάση, το έργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία και στόχος του είναι όχι μόνο η αναστήλωση της εκκλησίας αλλά και η αποκατάσταση των τοιχογραφιών.

Η εκκλησία του Ταξιάρχη Μεστών είναι μια από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες της νότιας Χίου αν όχι και η παλαιότερη. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής της δεν είναι γνωστή αλλά εκτιμάται περίπου στο 1412 μ.Χ. Βρίσκεται στην περιοχή «Κασούλα» εντός του σημερινού Μεσαιωνικού οικισμού των Μεστών. Στην αρχή ήταν μικρός, καμαροσκέπαστος, μονόκλιτος αλλά όταν χρειάστηκε να καλύψει τις λατρευτικές ανάγκες όλου του χωριού επεκτάθηκε σε δίκλιτο με ενιαία στέγη και σταυροθόλια στο βόρειο κλίτος. Η επέκταση έγινε το 1794.


Πηγή: Πολίτης Χίος

Δεν υπάρχουν σχόλια