Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ινδία 370 κλεμμένους θησαυρούς - Η αξία τους ξεπερνά τα 4 εκατ. δολάρια

Οι ΗΠΑ επέστρεψε 370 κλεμμένους θησαυρούς στην Ινδία στο πλαίσιο της 15ετους έρευνας για δίκτυα διακίνησης αρχαιοτήτων.  Περισσότερα από τα ...

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ινδία 370 κλεμμένους θησαυρούς - Η αξία τους ξεπερνά τα 4 εκατ. δολάρια

Οι ΗΠΑ επέστρεψε 370 κλεμμένους θησαυρούς στην Ινδία στο πλαίσιο της 15ετους έρευνας για δίκτυα διακίνησης αρχαιοτήτων. 

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των επαναπατρισθέντων αντικειμένων, η εκτιμώμενη αξία των οποίων υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια δολάρια, συνδέονται με τον ατιμασμένο Νεοϋορκέζο έμπορο έργων τέχνης Subhash Kapoor, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για αδικήματα λαθρεμπορίου στην Ινδία.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές, ο Kapoor και οι συνεργοί του μετέφεραν λαθραία χιλιάδες έργα που είχαν κλέψει από ναούς, συντρίμμια και αρχαιολογικούς χώρους. Το δίκτυό του, στη συνέχεια, πλαστογράφησε έγγραφα και πούλησε τις αρχαιότητες μέσω της γκαλερί του, Art of the Past.

Το 2011, ο Ινδοαμερικανός έμπορος συνελήφθη στη Γερμανία και εκδόθηκε στην Ινδία. Την επόμενη χρονιά, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων η διακεκριμένη κλοπή, η συνωμοσία και η εγκληματική κατοχή κλοπιμαίων.


Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ινδία 370 κλεμμένους θησαυρούς - Η αξία τους ξεπερνά τα 4 εκατ. δολάρια

Οι Αρχές κατάφεραν να ανακτήσουν τουλάχιστον 2.500 αρχαιότητες, αξίας 143 εκατομμυρίων, που φαίνεται ότι συνδέονται με τον συλληφθέντα. 

Από τα 307 αντικείμενα που επεστράφησαν στην Ινδία τώρα, τα 235 είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τον αρχαιοκάπηλο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μια περίτεχνα σκαλισμένη μαρμάρινη αψίδα, η οποία χρονολογείται από τον 12ο ή 13ο αιώνα και η αξία της εκτιμάται στα 85.000 δολάρια.

Η δίκη του Kapoor στην Ινδία ξεκίνησε την περσινή χρονιά, με ίδιο να παραμένει ήδη 10 χρόνια στη φυλακή. Παρότι δηλώνει αθώος και αναμένει τη δικαστική απόφαση, κυβερνήσεις και οργανισμοί έχουν ήδη επαναπατρίσει εκατοντάδες αντικείμενα από την γκαλερί του στις χώρες τους. 

Το 2016, οι ΗΠΑ είχαν επιστρέψει στην Ινδία άλλες 200 αρχαιότητες, μέρος εμπορεύματος που εισήγαγε στη χώρα ο Kapoor και η συνολική του οποίου είχε αξία που ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια. Επρόκειτο για θρησκευτικές μορφές, μπρούτζινα αγάλματα αλλά και κομμάτια από τερακότα. 


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια