Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νησί του Πάσχα: Ανυπολόγιστη ζημιά στα διάσημα αγάλματα Μοάι από πυρκαγιά

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στο νησί του Πάσχα, προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στα αινιγματικά, τεράστια αγάλματα Μοάι. Η φωτιά προκάλεσε ζημιές...

Νησί του Πάσχα: Ανυπολόγιστη ζημιά στα διάσημα αγάλματα Μοάι από πυρκαγιά

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στο νησί του Πάσχα, προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στα αινιγματικά, τεράστια αγάλματα Μοάι.

Η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε αρκετά αγάλματα, όπως ανέφερε η αρχή πολιτιστικής κληρονομιάς της Χιλής.

Στο νησί υπάρχουν σχεδόν 1.000 μεγαλίθοι, γνωστοί ως Μοάι. Έχουν μεγάλα κεφάλια και ύψος περίπου 4 μέτρα.

Φιλοτεχνήθηκαν από μία πολυνησιακή φυλή πριν από περισσότερα από 500 χρόνια.

Η φωτιά, που ξέσπασε στην Δευτέρα, έκαψε σχεδόν 60 εκτάρια γης, σύμφωνα με την Carolina Perez Dattari, αξιωματούχο της αρχής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο the Rano Raraku, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, ήταν αυτή που υπέστη τις περισσότερες ζημιές από την πυρκαγιά.


Νησί του Πάσχα: Ανυπολόγιστη ζημιά στα διάσημα αγάλματα Μοάι από πυρκαγιά

Ο διευθυντής της κοινότητας Ma'u Henua που φροντίζει το εθνικό πάρκο, περιέγραψε τη ζημιά ως ανεπανόρθωτη «και με συνέπειες πέρα ​​από αυτό που βλέπουν τα μάτια μας».

«Τα μοάι είναι εντελώς απανθρακωμένα», είπε ο Ariki Tepano. Τα αγάλματα σκαλίστηκαν από τους ιθαγενείς Ράπα Νούι κάποια στιγμή μεταξύ του 1400 και 1650, και τοποθετήθηκαν για να σχηματίσουν ένα δαχτυλίδι γύρω από το νησί, στραμμένο προς την ενδοχώρα.

Τα μνημεία είναι μορφές πνευματικής αφοσίωσης για τους Ράπα Νούι, ενσαρκώνοντας το πνεύμα ενός εξέχοντος προγόνου. Κάθε ένα θεωρείται ως η ζωντανή ενσάρκωση του ατόμου, που απεικονίζει.

Ένα από τα αγάλματα - γνωστό ως Hoa Hakananai'a - στεγάζεται στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο δώρισε ένας Βρετανός καπετάνιος στη βασίλισσα Βικτώρια τη δεκαετία του 1860.

Η κυβέρνηση της Χιλής και οι αρχές του νησιού, το 2018 ζήτησαν να επιστραφεί στη χώρα.

Αλλά ο δήμαρχος του νησιού πρότεινε ότι θα προτιμούσε μια οικονομική δέσμευση από το μουσείο για να διασφαλίσει τη συντήρηση των Mοάι που έχουν απομείνει στο νησί.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια