Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια ελιά για τον Δημήτρη Παντερμαλή στον κήπο του Μουσείου Ακρόπολης

Μια ελιά στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, με μία μικρή, μαρμάρινη πλάκα στη ρίζα της, με λίγα λόγια στη μνήμη του δημιουργού του Δημ...

Μια ελιά για τον Δημήτρη Παντερμαλή στον κήπο του Μουσείου Ακρόπολης

Μια ελιά στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, με μία μικρή, μαρμάρινη πλάκα στη ρίζα της, με λίγα λόγια στη μνήμη του δημιουργού του Δημήτρη Παντερμαλή, που έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου, θα θυμίζει από εδώ και πέρα τον εξαίρετο επιστήμονα που αφιερώθηκε στο μουσείο και το στήριξε με όλες του τις δυνάμεις ως το τέλος.

Την απόφαση έλαβε η ηγεσία του μουσείου και ελιά θα φυτευθεί σύντομα στην πλευρά του, που βλέπει στην οδό Μητσαίων σε έναν καταπράσινο χώρο ως υπόμνηση σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, των αγώνων που έδωσε ο σπουδαίος αρχαιολόγος για την υλοποίηση του μουσείου και την ανάδειξή του σε ένα από τα λαμπρότερα του κόσμου με υποδειγματική λειτουργία και τεράστια επισκεψιμότητα.

Ένα όνειρο, που είχε ξεκινήσει από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το μακρινό 1976, όταν έθετε ως αναγκαιότητα για την Ελλάδα την απόκτηση νέου μουσείου για την Ακρόπολη, για να συνεχισθεί από την Μελίνα Μερκούρη το 1989 και να αρχίσει να μπαίνει τελικά σε εφαρμογή, έχοντας να αντιμετωπίσει όμως τεράστια εμπόδια, το 2000, από τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και τον πρόεδρό του Δημήτρη Παντερμαλή.


Ξενάγηση – μάθημα στα Γλυπτά του Παρθενώνα από τον Δημήτρη Παντερμαλή
Ξενάγηση – μάθημα στα Γλυπτά του Παρθενώνα από τον Δημήτρη Παντερμαλή.

Ένα έπος κυριολεκτικά, που ο ίδιος έφερε εξαιρετικά εις πέρας, λέγοντας πάντα, ότι η αίθουσα του Παρθενώνα περιμένει τα κλεμμένα Γλυπτά να επιστρέψουν και να πάρουν τη θέση τους δίπλα σε εκείνα που διασώθηκαν από την λεηλασία του Έλγιν.

Σε λίγες ημέρες εξάλλου, στις 15 Οκτωβρίου το πρωί θα τελεσθεί στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στον περίβολο του μουσείου επιμνημόσυνη δέηση για τις 40 ημέρες από τον θάνατο του προέδρου του Δημήτρη Παντερμαλή.

Ήδη όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείο ως φόρο τιμής στον εμβληματικό του πρόεδρο έχει αποφασίσει να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος στο Αμφιθέατρο του Μουσείου ενώ θεσπίζεται, επίσης στο όνομά του, υποτροφία Κλασικής Αρχαιολογίας. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια