Στην έκθεση «Φαληρόθεν» παρουσιάζονται 140 ευρήματα της αρχαϊκής εποχής. Στα δέκα χρόνια της σωστικής ανασκαφής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πει...
Στην έκθεση «Φαληρόθεν» παρουσιάζονται 140 ευρήματα της αρχαϊκής εποχής. |
Στα δέκα χρόνια της σωστικής ανασκαφής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο ΚΠΙΣΝ, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονταν να μάθουν λεπτομέρειες κυρίως για την ομαδική ταφή των αλυσοδεμένων δεσμωτών στο Φαληρικό Δέλτα.
Μια µικρή όµως περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά µε τίτλο «Φαληρόθεν. Ανάµεσα σε δύο κόσµους», µας κάνει να σταθούµε στη συνολική εικόνα εκείνων των ευρηµάτων και όχι αποκλειστικά στο εύρηµα των «βιαιοθανάτων». «Αυτός είναι και ο λόγος που κάναµε αυτή την έκθεση µε 140 αντικείµενα από τα χιλιάδες που αποκαλύφθηκαν», λέει στην «Κ» η Στέλλα Χρυσουλάκη, διευθύντρια της Εφορείας, «κι αυτό που προβάλλεται είναι η αρχαϊκή Αθήνα από την πλευρά της ζωής κι όχι του θανάτου».
Ο επισκέπτης στις τέσσερις ενότητες παρακολουθεί τα αττικά ταφικά έθιµα κατά την πρώιµη και ύστερη αρχαϊκή περίοδο, τις κοινωνικές τάξεις, το πλήθος των ανθρώπων που τα έβγαζε πέρα µε δυσκολία, αλλά και τον µικρό αριθµό των πολύ πλουσίων. Η έλλειψη της µεσαίας τάξης εικονίζεται σ’ αυτό το νεκροταφείο, εξηγεί η κ. Χρυσουλάκη. Είναι χαρακτηριστικό της κοινωνικής οργάνωσης της πόλης. «Εχει δηλαδή όλα τα στοιχεία των διαφοροποιήσεων και των οµαδοποιήσεων που µπορεί κανείς να περιµένει για να έχει µια εικόνα της κοινωνικής διάρθρωσης της εποχής, της πρώιµης Αθήνας».
H παιδική θνησιµότητα (το 1/3 του νεκροταφείου), και ο τρόπος µε τον οποίο η οικογένεια –φτωχοί και πλούσιοι– φρόντιζε µε τρυφερότητα τον θάνατο των παιδιών της είναι µια ακόµη ενότητα. Μικρά αγγεία, σύµβολα, κοµµατάκια από υφάσµατα, παιχνίδια, είναι ορισµένα από όσα τοποθετούσαν στο µωρό, για το ταξίδι στον άλλο κόσµο. Ακολουθεί η πρωτοαττική κεραµική αρχαϊκή αγγειογραφία και ο πλούτος των αττικών εργαστηρίων, ενώ η τέταρτη, παρακολουθεί τι προσφέρει η βιοαρχαιολογική µελέτη. Την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν ταφεί, αλλά και στοιχεία από τη συλλογική ιστορία, την εξέλιξη µιας κοινωνίας.
Αξίζει να δείτε αυτή την έκθεση. Γιατί δεν θέλει να δώσει την εικόνα µιας σιωπηλής γης του νεκροταφείου, αλλά το πλήθος των ζωντανών ιστοριών των ανθρώπων που έζησαν σε µια περίοδο που λίγα πράγµατα ήταν γνωστά για την πόλη, λέει η προϊσταµένη της Εφορείας, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δούλευε µε γρήγορες ταχύτητες το εργαστήρι της πολιτειακής εξέλιξης της Αθήνας.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια