Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χάλκινο στρατιωτικό μετάλλιο με ανάγλυφη διακόσμηση Μέδουσας βρέθηκε στην αρχαία Πέρρη

Ένα στρατιωτικό μετάλλιο   1.800 ετών με διακόσμηση Μέδουσας βρέθηκε από αρχαιολόγους στην Τουρκία. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκ...

Χάλκινο στρατιωτικό μετάλλιο με γοργόνειο βρέθηκε στην αρχαία Πέρρη

Ένα στρατιωτικό μετάλλιο  1.800 ετών με διακόσμηση Μέδουσας βρέθηκε από αρχαιολόγους στην Τουρκία.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Πέρρη, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κομμαγηνής, που βρίσκεται στην επαρχία Adıyaman στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ένα χάλκινο μετάλλιο 1.800 ετών με διακόσμηση Μέδουσας που δινόταν σε επιτυχημένους στρατιώτες και αξιωματικούς του ρωμαϊκού στρατού βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Πέρρης, η οποία κατείχε σημαντική γεωπολιτική θέση κατά την αρχαιότητα λόγω της θέσης της στον οδικό άξονα που συνδέει τη Μελιτηνή (Μαλάτεια) προς την πρωτεύουσα Σαμόσατα.

Ο Kahraman Yağız, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Adıyaman, υπεύθυνος για τις ανασκαφές στην περιοχή δήλωσε ότι τα φάλαρα (phalera) τοποθετούταν στους θώρακες των στρατιωτών ή μερικές φορές στα λάβαρα των στρατευμάτων κατά τη διάρκεια των παρελάσεων.

Χάλκινο στρατιωτικό μετάλλιο με γοργόνειο βρέθηκε στην αρχαία Πέρρη

Η Μέδουσα, γνωστή και ως Γοργώ (που σημαίνει άγρια ματιά) στην ελληνική μυθολογία, ήταν μία από τις τρεις τερατώδεις Γοργόνες, οι οποίες γενικά περιγράφονταν ως φτερωτά ανθρώπινα θηλυκά με ζωντανά δηλητηριώδη φίδια στη θέση των μαλλιών.

Η Μέδουσα και ειδικά το κεφάλι της, που ονομάζονταν γοργόνειο, χρησιμοποιούνταν από πολύ παλιά ως προστασία και αποτροπαϊκό σύμβολο και γι' αυτό χρησιμοποιούνταν ως ακροκέραμο σε ναούς και σπίτια αλλά και ως διακόσμηση σε πανοπλίες, όπλα, ασπίδες, άρματα και διάφορα αντικείμενα. Συνεπώς, η Μέδουσα ήταν το αρχαίο ισοδύναμο ενός φυλαχτού προστασίας, σχεδιασμένο να διώχνει τα κακά πνεύματα.

Λέγεται ότι αν κάποιος κοιτούσε τη Μέδουσα στα μάτια έστω και για μια στιγμή, πέτρωνε. Είναι μια από τις πιο γνωστές πτυχές του χαρακτήρα της Μέδουσας και είναι ο λόγος που θεωρείται προστάτιδα με την συγκεκριμένη ικανότητα.

Η Μέδουσα ή οι Γοργόνες διακοσμούσαν συχνά στο μπροστινό μέρος του θώρακα Ρωμαίων Αυτοκρατόρων ή στρατηγών αλλά και ψηφιδωτών δαπέδων από τη Βρετανία έως την Αίγυπτο και στους τοίχους της Πομπηίας. Υπάρχει επίσης απεικόνιση της Μέδουσας στην πανοπλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο ψηφιδωτό της Μάχης της Ισσού).


Χάλκινο στρατιωτικό μετάλλιο με γοργόνειο βρέθηκε στην αρχαία Πέρρη


Ο Mehmet Alkan, διευθυντής του Μουσείου Adiyaman, ο οποίος συμμετείχε στις ανασκαφές, είπε: «Το χάλκινο φάλαρο και το σιδερένιο σπαθί που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του 2022 είναι δύο ευρήματα που υποστηρίζουν την υπόθεση της εγκατάστασης Ρωμαίων στρατιωτών στηγν περιοχή. Τα στρατιωτικά φάλαρα, που είναι κατασκευασμένα από χρυσό, ασήμι, μπρούτζο και μερικές φορές γυαλί, μπορούν να ερμηνευθούν ως ένα είδος παρασήμου που απονεμόταν σε στρατιώτες και στρατεύματα που είχαν σημειώσει κάποιου είδους στρατιωτική επιτυχία στον ρωμαϊκό στρατό. Το χάλκινο φάλαρο που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Πέρρη φέρει ανάγλυφο το κεφάλι μίας Μέδουσας. Το κεφάλι της Μέδουσας χρησίμευε επίσης ως ένα είδος αποτροπαϊκού συμβόλου, δηλαδή ως προστάτη».

Ο Mehmet Alkan συμπλήρωσε ότι οι ανασκαφές συνεχίζονται στην περιοχή όπου αποκαλύπτονται ψηφιδωτά και στο τμήμα που ονομάζεται «Κλίμακα του απείρου».


Πηγή: ArkeoNews, ArkeoFili

Δεν υπάρχουν σχόλια