Φωτογραφημένος από τον Δημήτρη Βλάικο για την «Κ». Τι σου κάνει ο ενθουσιασμός… Εχω παρατηρήσει με τα ίδια μου τα μάτια τον Αδωνι Κύρου να σ...
Φωτογραφημένος από τον Δημήτρη Βλάικο για την «Κ». |
Τι σου κάνει ο ενθουσιασμός… Εχω παρατηρήσει με τα ίδια μου τα μάτια τον Αδωνι Κύρου να σκαρφαλώνει με ακαταπόνητη ενέργεια σε μια ακατοίκητη βραχονησίδα του Αργοσαρωνικού γεμάτη αδιάβατα πρανή, μέσα στο ανελέητο λιοπύρι του Αυγούστου. Το εξασκημένο μάτι του είχε εντοπίσει εκεί ένα ίχνος αρχαίου τειχίσματος και το έφθασε με επιδέξια βήματα, όπως το αγριοκάτσικο πατάει με σιγουριά στο χείλος του γκρεμού. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, μαθητής ακόμα, είχε κάνει την πρώτη του αρχαιολογική ανακάλυψη. Κάποια όστρακα κεραμικής που συνέλεξε στο σπήλαιο Φράγχθι, κοντά στην Κοιλάδα της Ερμιονίδας –τότε μαντρί ενός βοσκού–, τεκμηρίωσαν μία από τις πλέον σημαντικές παλαιολιθικές θέσεις του ελλαδικού χώρου, αφού πιθανότατα κατοικήθηκε από τους Νεάντερταλ και σίγουρα από τον Homo Sapiens.
Με τον φίλο του, αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη, στα Κύθηρα. |
Για 60 και πλέον χρόνια, ο Κύρου έκανε απίθανες έρευνες, με ορμητήριο την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας και ακτίνα δράσης που απλώθηκε στον Νότο. Δεν σπούδασε ποτέ Αρχαιολογία, αλλά τίμησε τη σπουδαία οικογενειακή παράδοση αναλαμβάνοντας για 23 ολόκληρα χρόνια εκδότης και διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας «Εστία». Ακολούθησε τη συμβουλή του πατέρα του να συνδυάζει στη ζωή του διαφορετικές ενασχολήσεις. Χαρισματικός συγγραφέας, με πολλά και καλά βιβλία στο ενεργητικό του, παρουσίασε το 1990 από τις εκδόσεις Λειμών έναν τόμο με τίτλο «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού», με θέμα τις περιπλανήσεις του, τα ευρήματα και την ιστορία της περιοχής αυτής κατά τους προϊστορικούς και αρχαιοελληνικούς χρόνους. Το πόνημά του βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Το εξώφυλλο του Β΄ τόμου. |
Τριάντα χρόνια αργότερα έφθασε η ώρα του β΄ τόμου, από τις ίδιες εκδόσεις, για τους υστερορρωμαικούς και πρωτοχριστιανικούς αιώνες έως και τη Β΄ Ενετοκρατία του 17ου αιώνα. Ο τόμος θα παρουσιαστεί στην κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην πλατεία Καρύτση, αύριο στις 7.30 μ.μ. Ομιλητές θα είναι ο δημοσιογράφος και ιστορικός Ελευθέριος Σκιαδάς, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Χρυσός, ο επίτιμος διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας, Τίτος Γιοχάλας, ο καθηγητής Ισλαμικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυριάκος Νικολάου – Πατραγάς, και η ιστορικός και υπεύθυνη της Πολιτιστικής Εταιρείας «Πανόραμα», Μαριάννα Κορομηλά.
Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια