Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Grand Prix της Europa Nostra στον Κώστα Καρρά, η Ευρώπη τιμά έναν μεγάλο Ελληνα

Παρουσίαση του έργου του Κώστα Καρρά από την γ.γ. της Europa Nostra. Πράγα, 26 Σεπτεμβρίου: είναι η ώρα που ανακοινώνεται ότι το φετινό Gran...

Παρουσίαση του έργου του Κώστα Καρρά από την γ.γ. της Europa Nostra.
Παρουσίαση του έργου του Κώστα Καρρά από την γ.γ. της Europa Nostra.

Πράγα, 26 Σεπτεμβρίου: είναι η ώρα που ανακοινώνεται ότι το φετινό Grand Prix των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κληρονομιάς Europa Nostra για τις Διεθνείς Σχέσεις απονέμεται μετά θάνατον στον ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κώστα Καρρά (1938-2022) που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο.

Η τελετή απονομής ήταν η κεντρική εκδήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, ως μέρος του επίσημου προγράμματος της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο άκουσμα του ονόματος του Καρρά περισσότεροι από 600 επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, υποστηρικτές και εθελοντές από όλη την Ευρώπη σηκώνονται όρθιοι και χειροκροτούν σε ένα ανεπανάληπτο και φορτισμένο συναισθηματικά standing ovation. Σε λίγα λεπτά η σύζυγος και συνοδοιπόρος του, Λυδία Καρρά θα ανέβει στη σκηνή της αίθουσας και θα παραλάβει το βραβείο. Εκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στην εκδήλωση, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κώστα Καρρά «ήρωα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αθήνας», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η σωτηρία της Πλάκας ήταν ένα «δώρο» του εκλιπόντος σε όλους τους Αθηναίους σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές.


Η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, Λυδία Καρρά (στη μέση) παραλαμβάνει το βραβείο.
Η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, Λυδία Καρρά (στη μέση) παραλαμβάνει το βραβείο. 

«Ο Κώστας Καρράς είχε βαθύ και διαρκή αντίκτυπο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη», διαβάζουμε στην έκθεση τεκμηρίωσης του βραβείου. «Η δυναμική του ηγεσία και ο ακτιβισμός του ενέπνευσαν ολόκληρες γενιές επαγγελματιών και εθελοντών της πολιτιστικής κληρονομιάς». Η γενική γραμματέας της Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, από την πλευρά της σημείωσε ότι «ο Κώστας Καρράς ήταν κάτι περισσότερο από πρωταθλητής κληρονομιάς: ήταν ένας αληθινός ιεραπόστολος της κληρονομιάς για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη, του οποίου είμαι ένας από τους πιο ένθερμους μαθητές. Είχα το προνόμιο να μάθω από τον Κώστα Καρρά και να προωθήσω μαζί του την αποστολή και δράση της Europa Nostra για μια μακρά περίοδο 30 ετών. Χωρίς την ακούραστη και γενναιόδωρη εθελοντική δέσμευσή του, η Europa Nostra απλώς δεν θα είχε τόσο επιρροή και σεβασμό όπως συμβαίνει σήμερα». Ο Κώστας Καρράς υπήρξε από το 1976 έως το 2020 αντιπρόεδρος της Europa Nostra.


2017. Ο Κώστας Καρράς στην Τζιά, στην απονομή του Βραβείου Europa Nostra.
2017. Ο Κώστας Καρράς στην Τζιά, στην απονομή του Βραβείου Europa Nostra.

Με αφορμή τη βράβευση ζητήσαμε από επιφανείς ανθρώπους του πολιτισμού και φίλους του Κώστα Καρρά να μοιραστούν μαζί μας μερικές σκέψεις. «Ο Κώστας Καρράς υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα για τον πολιτισμό, καθώς σε αυτόν οφείλεται η θέσμιση της Κοινωνίας των Πολιτών ως κρίσιμου και αποφασιστικού παράγοντα στο πεδίο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας», τονίζει ο έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης. Και συνεχίζει: «Δίνοντας υπόσταση στο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην προστασία των μνημείων, συντέλεσε ώστε αυτή από κρατική υπόθεση να αναδειχθεί σε κοινωνικό αίτημα, προσφέροντας ανεκτίμητη αρωγή σε όλους όσοι υπηρετούμε ως επιστήμονες και ως δημόσιοι λειτουργοί τη μνημειακή μας κληρονομιά». Και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, Τάσος Λεβέντης, υπογραμμίζει ότι «ο Κ. Καρράς υπήρξε πολύτιμος σύμβουλος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Η ζωή του διακρίθηκε για την απαράμιλλη αφοσίωσή του στην αλήθεια και στα βασικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης στον πλανήτη και είναι ευρέως σεβαστός για την υποστήριξή του σε αυτές τις αρχές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας». Και, τέλος, ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σημειώνει: «Για όλους εμάς τους περιλειπόμενους, η βράβευση του Κ. Καρρά προξενεί χαρά και συγκίνηση. Και στους Ελληνες ειδικότερα, μεγάλη περηφάνια».


Πηγή: Μ. Πουρνάρα, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια