Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εντυπωσιακό άγνωστο είδος πτερόσαυρου ζούσε στην Ανγκόλα

Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά όντα στη Γη που ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν. Έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από πε...

Εντυπωσιακό άγνωστο είδος πτερόσαυρου ζούσε στην Ανγκόλα

Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά όντα στη Γη που ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν. Έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 210 εκατ. έτη, δηλαδή περίπου την ίδια χρονική περίοδο με την εμφάνιση των δεινόσαυρων, και εξαφανίστηκαν μαζί με αυτούς πριν από περίπου 65 εκατ. έτη μετά την πτώση στον πλανήτη μας του γιγάντιου αστεροειδή που εξαφάνισε το 80% της ζωής.

Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά είδη πτερόσαυρων διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Οι μεγαλύτεροι πτερόσαυροι που γνωρίζουμε είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης και άνοιγμα φτερών 12 μέτρων. Όταν πετούσαν αυτοί οι πτερόσαυροι αναμφίβολα θα έμοιαζαν με αληθινούς… δράκους.


Καλλιτεχνική απεικόνιση της οικογένειας πτεροσαύρων στην οποία ανήκει ο πτερόσαυρος της Ανγκόλας.
Καλλιτεχνική απεικόνιση της οικογένειας πτεροσαύρων στην οποία ανήκει ο πτερόσαυρος της Ανγκόλας. 

Στην Αφρική δεν έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα πτερόσαυρων και αυτά συγκεντρώνονται στις βορειότερες περιοχές της ηπείρου. Οπότε η ανακάλυψη των απολιθωμάτων ενός πτερόσαυρου στις νότιες περιοχές είναι της Αφρικής είναι από μόνη της ιδιαίτερα σημαντική και η επιτυχία μεγαλώνει ανάλογα με το μέγεθος του πτερόσαυρου που εντοπίστηκε.

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Παλαιοντολογικού Μουσείου του Μονάχου και του Πανεπιστημίου NOVA στη Λισαβώνα ανακάλυψε τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους πτερόσαυρων στην Ανγκόλα. Το είδος που έλαβε την ονομασία Epapatelo otyikokolo υπολογίζεται ότι είχε άνοιγμα φτερών 4,8 μέτρων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο πτερόσαυρους κυνηγούσε την τροφή του στη θάλασσα και είχε ικανότητες παρόμοιες με τα θαλασσοπούλια που πραγματοποιούν βουτιές αρκετά μέσα στο νερό για πιάσουν το θήραμα τους.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια