Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς της Ύστερης Εποχής των Παγετώνων

[Credit: Natural History Museum] Δύο γενετικά διαφορετικές ομάδες ανθρώπων μετανάστευσαν στη Βρετανία μετά το τέλος της Εποχής των Παγετώνων...

Το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς της Ύστερης Εποχής των Παγετώνων
[Credit: Natural History Museum]

Δύο γενετικά διαφορετικές ομάδες ανθρώπων μετανάστευσαν στη Βρετανία μετά το τέλος της Εποχής των Παγετώνων, όπως αποκάλυψε η αλληλουχία του αρχαιότερου ανθρώπινου DNA που έχει βρεθεί ποτέ στη χώρα.

Ανθρώπινα λείψανα από την ύστερη εποχή των παγετώνων έχουν βρεθεί μόνο σε λίγες τοποθεσίες στη Βρετανία, όπως στα σπήλαια Gough’s Cave στο Σόμερσετ και Kendrick’s Cave στην Ουαλία. Στο πρώτο ανακαλύφθηκε ο διάσημος «Άνθρωπος του Τσένταρ», ο οποίος έζησε πριν από περίπου 10.000 χρόνια – καθώς και παλαιότερα λείψανα που έδειχναν σημάδια κανιβαλισμού.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College του Λονδίνου (UCL), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ινστιτούτο Francis Crick, μελέτησαν το DNA από αρχαία ανθρώπινα λείψανα που ανακαλύφθηκαν στα δυο αυτά σπήλαια και διαπίστωσαν ότι οι δύο πληθυσμοί έζησαν με διαφορά μόλις περίπου 1.000 ετών, αλλά ήταν γενετικά και πολιτισμικά διαφορετικοί μεταξύ τους.

Μετά την κορύφωση της τελευταίας εποχής των παγετώνων, οι ανθρώπινοι πληθυσμοί στην Ευρώπη άρχισαν να μετακινούνται. Ωστόσο οι επιστήμονες δε γνώριζαν πώς έμοιαζαν αυτοί οι πληθυσμοί, πώς μετακινήθηκαν σε αυτές τις περιοχές και αν αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους.


Το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς της Ύστερης Εποχής των Παγετώνων
[Credit: Derek Adams / Natural History Museum]

«Θέλαμε πραγματικά να μάθουμε περισσότερα για το ποιοι μπορεί να ήταν αυτοί οι πρώτοι πληθυσμοί της Βρετανίας», δήλωσε η δρ Σελίνα Μπρέις, επικεφαλής ερευνήτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

«Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες μας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Ανθρώπου του Τσένταρ, ότι οι δυτικοί κυνηγοί-συλλέκτες βρίσκονταν στη Βρετανία περίπου 10.500 χρόνια πριν, αλλά δεν γνωρίζαμε πότε έφτασαν εκεί για πρώτη φορά και αν αυτός ήταν ο μοναδικός πληθυσμός που υπήρχε».

«Η περίοδος που μας ενδιέφερε, από 20-10.000 χρόνια πριν, είναι μέρος της Παλαιολιθικής – της Παλαιάς Λίθινης Εποχής. Πρόκειται για μια σημαντική χρονική περίοδο για το περιβάλλον στη Βρετανία, καθώς θα υπήρχε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος, αύξηση της ποσότητας των δασών και αλλαγές στο είδος των ζώων που ήταν διαθέσιμα για κυνήγι», εξήγησε η δρ Σόφι Τσάρλτον, λέκτορας Βιοαρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γιόρκ.

«Το άτομο από το σπήλαιο Gough’s πέθανε πριν από περίπου 15.000 χρόνια και το DNA της δείχνει ότι οι πρόγονοί της είχαν μεταναστεύσει στη βορειοδυτική Ευρώπη», λέει ο καθηγητής Ίαν Μπαρνς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

«Από την άλλη πλευρά, το άτομο από το σπήλαιο Kendrick’s Cave προέρχεται από μια μεταγενέστερη περίοδο, πριν από περίπου 13.500 χρόνια, και η καταγωγή του είναι από μια δυτική ομάδα κυνηγών-συλλεκτών».


Το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς της Ύστερης Εποχής των Παγετώνων
[Credit: Natural History Museum]

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πληθυσμοί αυτοί δεν ήταν απλώς γενετικά διαφορετικοί, αλλά και πολιτισμικά.

«Οι χημικές αναλύσεις των οστών έδειξαν ότι τα άτομα από το σπήλαιο Kendrick’s Cave τρέφονταν με ζώα θαλάσσιου και γλυκού νερού, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών. Οι άνθρωποι στο σπήλαιο Gough’s Cave, ωστόσο, έτρωγαν κυρίως χερσαία φυτοφάγα ζώα, όπως κόκκινα ελάφια, βοοειδή και άλογα», ανέφερε η δρ Ριάνον Στίβενς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαιολογικής Επιστήμης στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του UCL.

Οι ταφικές τους πρακτικές επίσης διέφεραν. Στο σπήλαιο Kendrick’s Cave δεν βρέθηκαν οστά ζώων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής. Αντίθετα, στο σπήλαιο Gough’s Cave βρέθηκαν ανθρώπινα κρανία που είχαν μετατραπεί σε κούπες και τα οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελούν ενδείξεις τελετουργικού κανιβαλισμού.

«Η εύρεση των δύο προγόνων τόσο κοντά χρονικά στη Βρετανία, με διαφορά μόλις μιας χιλιετίας περίπου, δίνει νέες πληροφορίες για την παλαιολιθική Ευρώπη και του μεταβαλλόμενου και δυναμικού πληθυσμού της», σημείωσε η δρ Mateja Hajdinjak, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Francis Crick.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Ecology and Evolution».


Πηγή: ErtNews, με πληροφορίες από Guardian, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια