Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα φυλαχτό μενταγιόν του Αγίου Νικολάου βρέθηκε στην βασιλική της Νίκαιας

Οι υποβρύχιες αρχαιολογικές ανασκαφές, που ξεκίνησαν πριν από 8 χρόνια στη βασιλική που βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από την όχθη της λίμ...

Ένα φυλαχτό μενταγιόν του Αγίου Νικολάου βρέθηκε στην βασιλική της Νίκαιας

Οι υποβρύχιες αρχαιολογικές ανασκαφές, που ξεκίνησαν πριν από 8 χρόνια στη βασιλική που βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από την όχθη της λίμνης και σε βάθος 1,5-2 μέτρων στην Νίκαια της Προύσας, στη δυτική Τουρκία, συνεχίζονται με νέες ανακαλύψεις.

Ιστορικά, η Νίκαια έπαιξε σημαντικό ρόλο ως κέντρο πολιτισμού κατά τη βυζαντινή και την πρωτοχριστιανική εποχή. Η αρχή της έρευνας έγινε το 2014 όταν μια βασιλική 1.600 ετών βρέθηκε βυθισμένη στις όχθες της λίμνης της Νίκαιας.

Το 740 μ.Χ. ένας σεισμός κατέστρεψε τη βασιλική, η οποία αργότερα βυθίστηκε κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, αφήνοντας τα ερείπια βυθισμένα.


Ένα φυλαχτό μενταγιόν του Αγίου Νικολάου βρέθηκε στην βασιλική της Νίκαιας

Οι υποβρύχιες ανασκαφές συνεχίζονται στη λίμνη της Νίκαιας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Mustafa Şahin, καθηγητή του τμήματος Αρχαιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Bursa Uludağ (BUU).

Η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε μεγάλο αριθμό ευρημάτων και ανάμεσά τους ένα περιδέραιο με το όνομα και τη μορφή του Αγίου Νικολάου κατά τη διάρκεια των καταδύσεων που συνεχίστηκαν από τις αρχές Αυγούστου.

Η εύρεση του φυλαχτού, που πιστεύεται ότι ανήκει σε προσκυνητή, θεωρείται ως ένδειξη ότι η βασιλική, η οποία αποτέλεσε μια από τις 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις παγκοσμίως το 2014 από το Αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, ήταν προσκυνηματική εκκλησία εκείνη την εποχή. 


Ένα φυλαχτό μενταγιόν του Αγίου Νικολάου βρέθηκε στην βασιλική της Νίκαιας

Ο καθηγητής Mustafa Şahin, Επικεφαλής των Εναλίων Ανασκαφών της Βασιλικής της λίμνης Νίκαιας και επικεφαλής του Αρχαιολογικού Τμήματος της Σχολής Τεχνών και Επιστημών BUU, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu Agency (AA) ότι οι καταδύσεις ξεκίνησαν φέτος στις 3 Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Ο Şahin, ο οποίος έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του Αγίου Νικολάου και τη σημασία του για τον Χριστιανισμό:

«Τον γνωρίζουμε περισσότερο ως «Άγιο Βασίλη». Τα λείψανα του Αγίου δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Μύρα (της Λυκίας), αλλά υπάρχει η εκκλησία του. Το εύρημα είναι πολύ σημαντικό καθώς μας δείχνει ότι μια ομάδα προσκυνήματος, ή τουλάχιστον ένας προσκυνητής, ήρθε εδώ. Ο προσκυνητής πιθανότατα ήρθε από τα Μύρα αφού ολοκλήρωσε το προσκύνημά του στην Ιερουσαλήμ, αγόρασε αυτό το περιδέραιο. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τη βασιλική όπου κάνουμε τις ανασκαφές. Εκτός κι αν του έπεσε κατά λάθος το περιδέραιο, το άφησε στην εκκλησία. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μας δείχνει ότι η εκκλησία που ανασκάψαμε ήταν αρχικά μια εκκλησία προσκυνητών».

Ο Şahin δήλωσε ότι το φυλαχτό μενταγιόν με τα λεκτικά «Άγιος» στη μία όψη και «Νικόλαος» στην άλλη μαζί με τη μορφή του Αγίου Νικολάου στη μέση παραδόθηκε στο Μουσείο της Νίκαιας.

«Ο πιο σημαντικός στόχος μας το επόμενο έτος είναι να καταλήξουμε σε σημαντικές πληροφορίες, ευρήματα και έγγραφα σχετικά με το εάν η Πρώτη Σύνοδος συνήλθε πραγματικά σε αυτόν τον χώρο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό το θέμα».

Η αρχαία πόλη της Νίκαιας είναι γνωστή στους χριστιανικούς κύκλους ως ο τόπος μιας πρώιμης και σημαντικής δήλωσης πίστης: την Πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας.


Ένα φυλαχτό μενταγιόν του Αγίου Νικολάου βρέθηκε στην βασιλική της Νίκαιας

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών η ομάδα έμαθε πολλά για την παλαιοχριστιανική εκκλησία. Όχι μόνο χρονολόγησαν τη βασιλική στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ., αλλά ανακάλυψαν επίσης ότι ήταν πιθανότατα χτισμένη πάνω σε παλαιότερη κατασκευή.

Οι αρχαιολόγοι τα προηγούμενα χρόνια ανακάλυψαν επίσης αρκετούς τάφους καθώς και σκελετούς αρκετών μικρών παιδιών και ενός ενήλικα. Λόγω της στενής σχέσης του ναού με τον Άγιο Νεόφυτο, οι ταφές στο χώρο θα ήταν συνηθισμένες εκείνη την εποχή. Ο άγιος αυτός μαρτύρησε στη Νίκαια όταν αρνήθηκε να πραγματοποιήσει θυσία στους ειδωλολατρικούς θεούς υπό τις διαταγές του κυβερνήτη. Πιστεύεται ότι η βασιλική, που χτίστηκε έξω από τα τείχη της πόλης, βρίσκεται στη θέση του τάφου του Αγίου Νεοφύτου και δεν ήταν ασυνήθιστο οι πιστοί να θέλουν να ταφούν κοντά σε κάποιον άγιο.


Πηγή: ArkeoNews, ArkeoFili

Δεν υπάρχουν σχόλια