Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γλυπτά Παρθενώνα: Το 2023 η επιστροφή τους στην Ελλάδα λέει ο δημιουργός του πρώτου πιστού αντιγράφου

Την εκτίμηση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές του 2023 έκανε ο Ρότζερ Μάικλ, ιδρυτής του Ινστιτού...

Γλυπτά Παρθενώνα: Το 2023 η επιστροφή τους στην Ελλάδα λέει ο δημιουργός του πρώτου πιστού αντιγράφου

Την εκτίμηση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές του 2023 έκανε ο Ρότζερ Μάικλ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο πιστό αντίγραφο ενός από τα Γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη των Αθηνών.

Το πρώτο αντίγραφο Γλυπτού, που δημιούργησε ο Ρότζερ Μάικλ και οι συνεργάτες του είναι το κεφάλι ενός αλόγου, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα.

Το γλυπτό απεικονίζει το κεφάλι ενός αλόγου και σκαλίστηκε από ρομπότ σε μάρμαρο που παραχώρησε η Ελλάδα. Πρόκειται για αντίγραφο ενός από τα δεκάδες γλυπτά που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο και ο λόρδος Έλγιν απέσπασε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα.


Το ρομπότ με το οποίο δημιουργήθηκε η ρέπλικα της κεφαλής του αλόγου. [Credit: The Times/ EYEVINE]
Το ρομπότ με το οποίο δημιουργήθηκε η ρέπλικα της κεφαλής του αλόγου.
[Credit: The Times/ EYEVINE]


Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη δημιούργησε το αντίγραφο αυτό με το κεφάλι του αλόγου, αφού σάρωσε κρυφά το πρωτότυπο που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες για να παράγει μετρήσεις με ακρίβεια κλάσματος του χιλιοστού.


Θα μπορούσε να εκτεθεί ένα αντίγραφο στο Βρετανικό Μουσείο

Στόχος του ιδρυτή του Ινστιτούτου IDA που εδρεύει στην Οξφόρδη, Ρότζερ Μάικλ, είναι να πείσει το Βρετανικό Μουσείο ότι τα αυθεντικά Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα και να αντικατασταθούν από τα πανομοιότυπα αντίγραφα.


Γλυπτά Παρθενώνα: Το 2023 η επιστροφή τους στην Ελλάδα λέει ο δημιουργός του πρώτου πιστού αντιγράφου

Πώς δημιουργήθηκε το αντίγραφο

Όπως γράφουν οι Times, ένα ρομπότ με διαμαντένιους περιστροφικούς κόφτες χρειάστηκε περίπου πέντε ημέρες για να σμιλέψει το αντίγραφο από ένα κομμάτι μαρμάρου ενός τόνου που εξασφάλισε το ινστιτούτο από το λατομείο του Πεντελικού όρους. Είναι το ίδιο λατομείο με εκείνο που χρησιμοποίησε ο Φειδίας τον 5ο αιώνα π.Χ.

Παράλληλα, ακόμα ένα αντίγραφο ετοιμάζεται, μιας μετόπης του Παρθενώνα, όπου απεικονίζεται η μάχη μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός κενταύρου.

Μιλώντας στους Times ο Ρότζερ Μάικλ αποκάλυψε ότι πρόσφατα μίλησε για το θέμα με τον πρόεδρο των επιτρόπων διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν. Το Μουσείο έχει αποκλείσει μια τέτοια ανταλλαγή, αλλά κατά τον Ροτζερ Μάικλ, ο Τζορτζ Όσμπορν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα αντίγραφα να εκτεθούν με κάποιον τρόπο στο Βρετανικό Μουσείο.


Γλυπτά Παρθενώνα: Το 2023 η επιστροφή τους στην Ελλάδα λέει ο δημιουργός του πρώτου πιστού αντιγράφου

Ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας μίλησε στους thetimes.co.uk και είπε πως «όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: “Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”. Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχήΑυτά τα γλυπτά ήταν σαν υπέροχα σταφύλια για τους Βρετανούς, που έχουν στύψει όλο το κρασί και έχουν εμποτίσει όσο περισσότερο ελληνικό πολιτισμό μπορεί να χωρέσει η κουλτούρα τους».

Επίσης, τόνισε ότι εξαρχής είχε την πρόθεση «να υποστηριχθούν οι συζητήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών». Μάλιστα, ανέφερε πως «δεν μπορώ να αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες αλλά επεξεργάζονται μια πολύ ευαίσθητη συμφωνία και υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του».

Έτσι, επικαλούμενος επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στη Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη, είπε ότι εκτιμά πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023».


Πηγή: Ναυτεμπορική, iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια