Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αθέμιτη πρακτική Βρετανών αρχαιολόγων καταγγέλλει ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου

Μια περίεργη υπόθεση απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Θανάση Κατσαγκόλη ο Δήμαρχος Γιά...

Αθέμιτη πρακτική Βρετανών αρχαιολόγων καταγγέλλει ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου

Μια περίεργη υπόθεση απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Θανάση Κατσαγκόλη ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Τζιράκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου Δημήτρης Πλευράκης.

Μετά από ενημέρωση που είχε από τη μαθητική-εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, ο Δήμαρχος ενημέρωσε άμεσα τις κεντρικές υπηρεσίες καθώς και τη Διεύθυνση Β’βαθμιας Εκπαίδευσης για ενέργειες εκ μέρους ξένων, φερόμενων αρχαιολόγων, που έχουν ως αποτέλεσμα την εκμετάλλευση τόσο της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής όσο και μαθητών.

Ο κ. Στεφανάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ καταγγέλλει υπέρβαση από Βρετανούς αρχαιολόγους, της απλής άδειας ενημέρωσης που είχαν λάβει στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος για παλαιότερες έρευνες  στον Μινωικό Οικισμό στην περιοχή Καρφί του οροπεδίου Λασιθίου και καταπάτηση, όπως λέει, νόμων προστασίας τόσο των αρχαιοτήτων όσο και των ανήλικων μαθητών.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί ζήτησαν από μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Τζερμιάδων να τους προσκομίσουν χάρτες του Οροπεδίου Λασιθίου υποδεικνύοντας τις περιοχές που σύμφωνα με την προφορική παράδοση και την γνώση των παππούδων και των γονέων τους βρίσκονται πιθανές αρχαιότητες μινωικής εποχής. Πρόκειται για τις περιοχές που ο Δήμος και οι κάτοικοι υποδεικνύουν στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με το όνομα «Δικταία» που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη που περιλαμβάνει ήδη – από ελληνικά χέρια και Έλληνες επιστήμονες – γεωλογικές έρευνες πεδίου, αρχαιολογικές ανασκαφές, τεκμηρίωση, συντήρηση αλλά και πρόβλεψη για τη δημιουργία χώρου που θα φυλάσσονται τα πιθανώς πολύ σημαντικά ευρήματα που θα προκύψουν.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι «οι αποικιοκρατικές λογικές και αντιλήψεις εκ μέρους των Βρετανών αρχαιολόγων ξένων και ύποπτων συμφερόντων ανήκουν σε περασμένους αιώνες. Στην περιοχή διεξάγεται επίσημη έρευνα του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού βάσει του μνημονίου συνεργασίας και καμία ξένη αντιπροσωπεία και ιδιαίτερα η Βρετανική δεν δικαιούται να παρεισφρήσει εκμεταλλευόμενη μάλιστα την αθωότητα των παιδιών μας και την καλή πρόθεση των εκπαιδευτικών τους. Η εργαλειοποίηση μικρών παιδιών για άντληση πληροφοριών που έχει και διαχειρίζεται μόνο το ελληνικό κράτος μέσω των αρμόδιων φορέων του, Υπουργείο Πολιτισμού, Δήμοι κλπ είναι αποτρόπαια και καταδικαστέα πράξη. Τα ξένα κέντρα συμφερόντων αντί να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό δια του υπουργείου Πολιτισμού, επιχείρησαν να μετατρέψουν τα παιδιά μας σε πιθανούς αθέλητους πληροφοριοδότες».

Μετά την ενημέρωση του κ. Στεφανάκη, οι αρμόδιες έδωσαν εντολή για άμεσο τερματισμό αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου, «προκειμένου να προστατευτούν οι μαθητές αλλά και η μελλοντική πολιτιστική τους κληρονομιά».

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η Ελλάδα διεκδικεί από τους Βρετανούς τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα και ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, δίνει έναν αξιοπρεπή και πολυμέτωπο αγώνα.  Δεν θα αφήσουμε να περάσουν λογικές Βρετανικής αποικιοκρατίας, καθιστούμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση και κάθε εξωθεσμικό κέντρο σκοτεινών και ξένων προς την χώρα μας συμφερόντων, πως δεν επιτρέπουμε το ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες ‘αποικιοκρατικές’ μεθόδους παραπλάνησης ανήλικων μαθητών και των οικογενειών τους» σχολίασε επίσης.

Οι ίδιοι αρχαιολόγοι, προσθέτει ο κ. Στεφανάκης, είχαν έλθει πέρυσι στο Οροπέδιο Λασιθίου προχωρώντας σε ανασκαφές χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει τις σχετικές άδειες από το Ελληνικό Κράτος. Σε συνεργασία τότε με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, ο Δήμος είχε ειδοποιήσει τις αστυνομικές αρχές που επενέβησαν.

Ο Δήμαρχος θα έχει επικοινωνία για το θέμα με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ.ά.


Πηγή: Ν. Σγουρός, Ανατολή

Δεν υπάρχουν σχόλια