Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ελληνιστικό λουτρό βρέθηκε σε αρχαία αιγυπτιακή πόλη δίπλα στην Ερυθρά Θάλασσα

Άποψη από δυτικά, τμήματος του λουτρού που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Βερενίκη. Χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.200 χρόνια και θα ήτα...

Άποψη από δυτικά, τμήματος του λουτρού που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Βερενίκη. Χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.200 χρόνια και θα ήταν ένα μέρος όπου οι άνθρωποι πήγαιναν να χαλαρώσουν μετά τη δουλειά ή την άσκηση. [Credit: Steven Sidebotham]
Άποψη από δυτικά, τμήματος του λουτρού που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Βερενίκη. Χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.200 χρόνια και θα ήταν ένα μέρος όπου οι άνθρωποι πήγαιναν να χαλαρώσουν μετά τη δουλειά ή την άσκηση. [Credit: Steven Sidebotham]

Τα ερείπια εγκαταστάσεων λουτρών που χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκαν στην Βερενίκη, μια αρχαία πόλη στην Αίγυπτο δίπλα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το γιγάντιο λουτρό έχει δύο θόλους (κυκλικές κατασκευές) με 14 λουτήρες στον καθέναν που θα είχαν κρύο ή χλιαρό νερό, καθώς και ξεχωριστό δωμάτιο για το ζεστό νερό. Το νερό εισερχόταν στο κτήριο μέσω δύο μεγάλων δεξαμενών νερού που τροφοδοτούνταν από ένα πηγάδι. Είναι πιθανό να έχει χτιστεί ένα Γυμνάσιο στα δυτικά του, είπε στο Live Science ο Marek Woźniak, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Ανατολικών Πολιτισμών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Woźniak είναι υπεύθυνος για την αρχαιολογική έρευνα στην Βερενίκη που χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου (περίπου από το 323 π.Χ. έως το 30 π.Χ.). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ελληνικός πολιτισμός, συμπεριλαμβανομένης και της αρχιτεκτονικής, άκμασε στη Μέση Ανατολή.


Το πηγάδι και οι δύο δεξαμενές νερού που τροφοδοτούσαν τα λουτρά στην αρχαία Βερενίκη. [Credit: Steven Sidebotham]
Το πηγάδι και οι δύο δεξαμενές νερού που τροφοδοτούσαν τα λουτρά στην αρχαία Βερενίκη. [Credit: Steven Sidebotham]

Την εποχή που τα λουτρά λειτουργούσαν, η Βερενίκη είχε μια αρκετά μεγάλη στρατιωτική παρουσία και ήταν κόμβος για εισαγόμενα αγαθά και πολεμικούς ελέφαντες από την Ανατολική Αφρική, σύμφωνα με τον Woźniak. «Αυτό το λουτρό πιθανότατα θα είχε χρησιμοποιηθεί από άτομα που εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, όπως πληρώματα πλοίων. Η έντονη στρατιωτική εμπλοκή σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζούσαν στην Βερενίκη αυτή την εποχή ήταν πιθανώς άνδρες», είπε ο Woźniak.

Αυτό το λουτρό πιθανότατα θα είχε χρησιμοποιηθεί ως χώρος χαλάρωσης από το στρατιωτικό προσωπικό που ήταν τοποθετημένο εκεί. Τα λουτρά στους ελληνιστικούς χρόνους συχνά «χρησιμοποιούσαν ως μέρη συνάντησης και χαλάρωσης μετά τη δουλειά ή την αθλητική άσκηση, ως εκ τούτου συχνά συνδυάζονταν με Γυμνάσια», είπε ο Wozniak.

Δεν έχει βρεθεί καμία επιγραφή μέχρι στιγμής στους χώρους του λουτρού, αλλά οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νομίσματα και όστρακα αγγείων, ευρήματα που τους βοήθησαν να χρονολογήσουν τα χρόνια λειτουργίας του λουτρού, σύμφωνα με τον Woźniak.

Οι ανασκαφές στην Βερενίκη διευθύνονται από τον Mariusz Gwiazda, επίκουρο καθηγητή αρχαιολογίας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Ανατολικών Πολιτισμών, και τον Steven Sidebotham, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ που ειδικεύεται στην αρχαία παγκόσμια οικονομία.


Πηγή: O. Jarus, Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια