Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο μεσαιωνικός πολεμιστής που ίσως πέθανε με ένα τσεκούρι «κολλημένο στο πρόσωπό του»

Ένα τσεκούρι στο κρανίο πιθανότατα προκάλεσε τον τραυματισμό που σκότωσε έναν Σουηδό αγρότη πριν από 600 χρόνια. [Credit: Cícero Moraes] Ένα...

Ένα τσεκούρι στο κρανίο πιθανότατα προκάλεσε τον τραυματισμό που σκότωσε έναν Σουηδό αγρότη πριν από 600 χρόνια. [Credit: Cícero Moraes]
Ένα τσεκούρι στο κρανίο πιθανότατα προκάλεσε τον τραυματισμό που σκότωσε έναν Σουηδό αγρότη πριν από 600 χρόνια. [Credit: Cícero Moraes]


Ένα τσεκούρι στο πρόσωπο ήταν πιθανότατα το τελευταίο χτύπημα που σκότωσε έναν μεσαιωνικό πολεμιστή κατά τη Μάχη του Gotland, μια αιματοβαμμένη μάχη που εκτυλίχθηκε το 1361 μεταξύ Σουηδών αγροτών και του δανέζικου στρατού. Τώρα, μετά από 660 χρόνια, οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακατασκευή ενός προσώπου που δείχνει πώς μπορεί να ήταν αυτός ο άνθρωπος.

Οι ερευνητές περιέγραψαν φρικιαστικές λεπτομέρειες για τον ανώνυμο πολεμιστή και τον φρικτό τραυματισμό που τον σκότωσε σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 30 Οκτωβρίου. Χρησιμοποιώντας την φωτογραμμετρική μέθοδο, μια αρχαιολογική ομάδα σάρωσε τα ανθρώπινα λείψανα που θάφτηκαν κοντά στο αυτοσχέδιο πεδίο μάχης και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, ένα κρανίο τράβηξε την προσοχή του Cícero Moraes, επικεφαλής της μελέτης και ειδικός στα γραφικά, 3D καλλιτέχνης και σχεδιαστής.

Στο κρανίο μια βαθιά ρωγμή εκτείνεται διαγώνια από το κάτω αριστερό τμήμα της κάτω γνάθου μέχρι την κοίλη κοιλότητα όπου κάποτε βρισκόταν η μύτη. Αρκετά δόντια φαίνονται να έχουν χτυπηθεί από την σφοδρότητα του χτυπήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια τόσο σοβαρή πληγή θα μπορούσε να είχε προκληθεί μόνο με έναν τρόπο: με ένα ισχυρό χτύπημα με τσεκούρι στο πρόσωπο.

«Μεταξύ των επιλογών που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί ως όπλα, το τσεκούρι φαινόταν το πιο σχετικό», είπε ο Moraes στο Live Science. «Έτσι, έφτιαξα ένα τσεκούρι και το τοποθέτησα στο κρανίο. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν τον σκότωσε, αλλά σίγουρα έκανε μεγάλη ζημιά στον μαλακό ιστό. Ήταν σοκαριστικό να βλέπεις το τσεκούρι κολλημένο στο πρόσωπό του», προσθέτει ο Moraes.

Εκτός από τη φρικτή πληγή, δεν υπάρχουν πολλά γνωστά στοιχεία για τον συγκεκριμένο άνδρα, εκτός από το ότι ήταν ένας από τους 1.800 ντόπιους αγρότες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Μάχης του Gotland, σύμφωνα με τον Moraes. Στην εισβολή ηγήθηκε ο Valdemar Atterdag (επίσης γνωστός ως Valdemar IV), βασιλιάς της Δανίας που κυβέρνησε από το 1340 έως το 1375, σε μια στρατηγική κίνηση για να αποκτήσει τον έλεγχο του αραιοκατοικημένου σουηδικού νησιού.

«Πολλοί από τους πολεμιστές του Gotland ήταν άπειροι αγροτικοί πολιτοφύλακες και σφαγιάστηκαν από τον δανέζικο στρατό, με στελέχη που αποτελούνταν κυρίως από καλά εκπαιδευμένους μισθοφόρους», είπε ο Moraes. «Υπήρχαν τόσοι πολλοί νεκροί που οι περισσότεροι θάφτηκαν με όλη τους την ενδυμασία, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη στους αρχαιολόγους που έκαναν τις πρώτες ανασκαφές».


Μια πιο προσεκτική ματιά στον τραυματισμό στο πρόσωπο από διαφορετικές οπτικές γωνίες δείχνει πόσο φρικιαστική ήταν η επίθεση. [Credit: Cícero Moraes]
Μια πιο προσεκτική ματιά στον τραυματισμό στο πρόσωπο από διαφορετικές οπτικές γωνίες δείχνει πόσο φρικιαστική ήταν η επίθεση. [Credit: Cícero Moraes]

Και ο πολεμιστής που δέχθηκε ένα τσεκούρι στο πρόσωπο δεν ήταν ο μόνος του οποίου τα λείψανα έφεραν φρικτά τραύματα μάχης. «Πολλοί από αυτούς είχαν αρκετά δυσάρεστα τραύματα στο κρανίο και τα πόδια τους έφεραν βαθιά κοψίματα στα οστά τους», είπε ο Moraes.

Για τη μελέτη, ο Moraes δημιούργησε δύο ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα προσώπου που προσέγγιζαν στην όψη του άνδρα. Στην πρώτη ασπρόμαυρη απεικόνιση, ο άνδρας βρίσκεται σε ουδέτερη στάση με κλειστά μάτια. Στη δεύτερη ενσωμάτωσε μια πιο καλλιτεχνική προσέγγιση, αποδίδοντας με χρώμα τον άνδρα δείχνοντάς τον με σκούρα μαλλιά, πλούσια γενειάδα και ένα τραύμα που εκτείνεται στο κάτω μέρος του προσώπου του. Σύμφωνα με την δημοσίευση, το δεύτερο μοντέλο έχει σκοπό να «παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία πλήρους εξανθρωπισμού» - ένα αποτέλεσμα που είναι δύσκολο να μεταφερθεί με αποχρώσεις του γκρι, αναφέρει ο Moraes.

Η απεικόνιση του φρικτού τραυματισμού με ρεαλιστικά χρώματα και λεπτομέρειες μεταδίδει τη βαρβαρότητα του πολέμου στο μακρινό παρελθόν και προειδοποιεί για τη φρίκη του πολέμου που επιμένει και σήμερα, εξήγησε ο Moraes.

«Ελπίζω οι άνθρωποι να δουν τι είναι πραγματικά μια σύγκρουση», δήλωσε ο Moraes στο email. «Αυτή η προσέγγιση του προσώπου είναι μια υπενθύμιση του τι συμβαίνει σήμερα».

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: J. Nalewicki, Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια