Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

O οίκος Christie’s ακύρωσε τη δημοπρασία σκελετού T-Rex

Ο οίκος Christie’s αναγκάστηκε να ακυρώσει τη δημοπράτηση σκελετού T-Rex, λίγες ημέρες προτού βγει στο σφυρί, καθώς γνωστός παλαιοντολόγος δ...

O οίκος Christie’s ακύρωσε τη δημοπρασία σκελετού T-Rex

Ο οίκος Christie’s αναγκάστηκε να ακυρώσει τη δημοπράτηση σκελετού T-Rex, λίγες ημέρες προτού βγει στο σφυρί, καθώς γνωστός παλαιοντολόγος δήλωσε ότι κάποια τμήματά του μοιάζουν με άλλου τυραννόσαυρου Rex. 

Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι ο βάρους 1.400 κιλών σκελετός- που του έχει δοθεί το όνομα Shen- αποσύρθηκε από τη δημοπρασία που θα γίνει στο Χονγκ Κονγκ στις 30 Νοεμβρίου. 

Ο εκπρόσωπος του Christie’s δήλωσε ότι έπειτα από διαβουλεύσεις με τον πωλητή αποφασίστηκε να αποσυρθεί το εν λόγω αντικείμενο από τη δημοπρασία. Τώρα, ο ιδιοκτήτης του σχεδιάζει να δανείσει τον σκελετό σε μουσείο, για να εκτεθεί. 

Ο Christie’s δεν εξήγησε γιατί αποσύρθηκε ο T-rex, που υπολογιζόταν ότι θα πουληθεί από 15 έως 25 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, η κίνηση αυτή έγινε αφού ο Πιτ Λάρσεν- παλαιοντολόγος και πρόεδρος του Black Hills Institute of Geological Research στη Νότια Ντακότα, εξέφρασε ανησυχία ότι κάποια από τα τμήματα του Shen μοιάζουν εντυπωσιακά ίδια με εκείνα του Stan. Πρόκειται για άλλο σκελετό T- rex που δημοπρατήθηκε από τον Christie’s το 2020 και έπιασε τιμή ρεκόρ 31,8 εκατ. δολαρίων.

Ακόμη και μετά την πώληση του Stan, το Black Hills Institute of Geological Research διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα και πουλά αντίγραφα του σκελετού έναντι 120.000 δολαρίων. 

Ο Λάρσον δήλωσε πως όταν είδε για πρώτη φορά φωτογραφία του Shen- του σκελετού που ετοιμαζόταν να δημοπρατήσει ο οίκος Christie’s- παρατήρησε ότι το κρανίο έμοιαζε με εκείνο του Stan. Μεταξύ άλλων, είχε τρύπες στην κάτω γνάθο, που σύμφωνα με τον Λάρσον είχε μόνο ο Stan. 

Αφού δικηγόρος του Black Hills Institute of Geological Research επικοινώνησε με τον οίκο δημοπρασιών, ο Christie’s άλλαξε τον διαδικτυακό κατάλογο της δημοπρασίας. Διευκρίνισε ότι ο σκελετός περιλαμβάνει αυθεντικά οστά αλλά και αντίγραφα που αγοράστηκαν από το Black Hills Institute of Geological Research. 

Σύμφωνα με τον Λάρσον, φαίνεται πως ο ιδιοκτήτης του Shen- που δεν έχει κατονομαστεί- συμπλήρωσε κάποια από τα οστά που λείπουν από τον σκελετό με ομοιώματα από τον σκελετό του Stan. 

«Χρησιμοποιούν τον Stan για να πουλήσουν έναν δεινόσαυρο που δεν είναι ο Stan. Είναι πολύ παραπλανητικό», δήλωσε ο παλαιοντολόγος στο New York Times.

Ο Shen εντοπίστηκε σε ανασκαφές στη Μοντάνα. Έχει ύψος 4,6 μέτρα και μήκος 12 μέτρα και εκτιμάται ότι ήταν ένας ενήλικος αρσενικός δεινόσαυρος που έζησε περίπου 67 εκατομμύρια χρόνια. 

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθούν πλήρεις σκελετοί δεινοσαύρων, σύμφωνα με το Field Museum του Σικάγο, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας στον κόσμο. Ο Shen έχει περίπου 79 αυθεντικά οστά, σύμφωνα με τον Christie’s. Ειδικοί εκτιμούν πως ένας T-Rex έχει από 300 έως 380 οστά. 

Ο Stan, ο σκελετός που είχε πωληθεί το 2020, είχε 190 αυθεντικά οστά. Και ο Sue, διάσημος T-Rex που έφερε στο φως το Black Hills Institute of Geological Research και πωλήθηκε στο Field Museum έχει 250 αυθεντικά. 


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια