Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κύπρος: Ανασκαφές στη θέση Χλώρακας-Παλλούρες

Η Asja στέκεται εντός του καλοδιατηρημένου κτιρίου το οποίο εντοπίστηκε στη Χλώρακα – Παλλούρες το 2022. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείο ...

Η Asja στέκεται εντός του καλοδιατηρημένου κτιρίου το οποίο εντοπίστηκε στη Χλώρακα – Παλλούρες το 2022.
Η Asja στέκεται εντός του καλοδιατηρημένου κτιρίου το οποίο εντοπίστηκε στη Χλώρακα – Παλλούρες το 2022.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής έρευνας του 2022 στη θέση Χλώρακας-Παλλούρες, ενός οικισμού της Χαλκολιθικής περιόδου. Οι ανασκαφές διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Δρος Bleda Düring από το Πανεπιστήμιο του Leiden.

Τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου έχουν φέρει στο φως σημαντικά στοιχεία για τη Μέση και Ύστερη Χαλκολιθική περίοδο στην Κύπρο από το 3500 π.Χ. μέχρι το 2500 π.Χ.. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα κτήριο σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης, οι τοίχοι του οποίου σώζονται έως και ένα μέτρο ύψος, εύρημα εξαιρετικά σπάνιο για την Προϊστορική Κύπρο. Το κτήριο αυτό καταστράφηκε από σφοδρή φωτιά όπως υποδηλώνουν το παχύ στρώμα στάχτης και ο αριθμός των ολόκληρων αγγείων, των τριβείων και των γουδιών που αποκαλύφθηκαν στο δάπεδό του. Η κατάσταση διατήρησης του κτηρίου και οι αποθέσεις στο δάπεδο, αποτελούν σπουδαία τεκμήρια που θα συμβάλουν όχι μόνο στην ανακατασκευή των κτηρίων όπου ο άνθρωπος έζησε πριν από 5000 χρόνια αλλά και στην αποκάλυψη των δραστηριοτήτων που τελούνταν μέσα σε αυτά.  


H Chenyue ασχολείται με τη συγκόλληση ενός πήλινου αγγείου στις εγκαταστάσεις της ομάδας.
H Chenyue ασχολείται με τη συγκόλληση ενός πήλινου αγγείου στις εγκαταστάσεις της ομάδας.

Παράλληλα της ανασκαφικής δραστηριότητας, η ομάδα του Leiden ασχολήθηκε με τη συντήρηση του αρχαιολογικού υλικού και ιδιαίτερα της συγκόλλησης του μεγάλου αριθμού των θρυμματισμένων αγγείων, τα οποία είχαν ανευρεθεί την προηγούμενη χρονιά σε ένα άλλο κτήριο το οποίο είχε επίσης καταστραφεί από φωτιά. Η συντήρηση των αγγείων παρέχει πληροφορίες που αφορούν εκτός από το σχήμα, το είδος και το μέγεθός τους, το είδος των υγρών ή στερεών τροφών, τα οποία μπορεί να είχαν αποθηκευτεί μέσα σε αυτά.

Με μεγάλη αφοσίωση η ομάδα του Leiden κατάφερε να συγκολλήσει τα θρυμματισμένα αγγεία τα οποία μεταφέρθηκαν στο τέλος της ανασκαφικής περιόδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου για φύλαξη και αποθήκευση.


Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια