Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ελληνοπερσική χλιδή στο Βρετανικό Μουσείο

Μεγαλοπρεπής η έκθεση που διοργανώνει το περίοπτο Βρετανικό Μουσείο με τίτλο Luxury and power, Persia to Greece, δηλαδή Πολυτέλεια και δύναμ...

Ελληνοπερσική χλιδή στο Βρετανικό Μουσείο

Μεγαλοπρεπής η έκθεση που διοργανώνει το περίοπτο Βρετανικό Μουσείο με τίτλο Luxury and power, Persia to Greece, δηλαδή Πολυτέλεια και δύναμη- από την Περσία στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία εκθαμβωτική έκθεση που μελετάει τον τρόπο που οι ηγεμόνες της Περσίας και του ελληνικού κόσμου, χρησιμοποιήσαν την επίδειξη της χλιδής τους ως μέσο και όχημα του αυταρχισμού τους.

Θησαυροί υπερχείλιζαν μέσα στις βασιλικές σκηνές του περσικού στόλου, γεμάτες με αντικείμενα από ατόφιο χρυσάφι και ασήμι…


Σύνεση και Υπερβολή

Όταν οι Έλληνες στρατιώτες αιχμαλώτισαν τον πέρση βασιλιά κατά τη διάρκεια των ελληνοπερσικών πολέμων (499-449 πχ), θαμπώθηκαν. Για πρώτη φορά διαπίστωναν ιδίοις όμμασι το υπέρμετρο μέγεθος της εκθαμβωτικής πολυτέλειας που περιτριγύριζε τον αντίπαλό τους.

Αρκετοί Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς θεωρούσαν ότι οι θρίαμβοι των ελληνικών δυνάμεων εναντίον των ατρόμητων Περσών οφείλονταν στην πειθαρχία και τη σύνεση του πνεύματός τους σε αντιδιαστολή με την αυτοκρατορία που άρχιζε να φθείρεται από την παρακμιακή υπερβολή.

Η έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο συγκεντρώνει αντικείμενα από το Αφγανιστάν ως την Ελλάδα.


Έκφραση υπεροχής

Το σκεπτικό που τη διατρέχει εδράζεται στην πεποίθηση ότι η πολυτέλεια χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πολιτικής επιβολής στη Μέση Ανατολή και στη νοτιοανατολική Ευρώπη ξεκινώντας από το 550 με 530 π.Χ.

Η Αχαιμενιδική Αυτοκρατορία (550 π.Χ. - 330 π.Χ.), αποκαλούμενη επίσης Πρώτη Περσική Αυτοκρατορία, χρησιμοποίησε πολύτιμα αντικείμενα ως έκφραση της απόλυτης δύναμής της.

Εδραίωσαν ένα στιλ ή μέθοδο πολυτελείας που υιοθετήθηκε στον αρχαίο κόσμο από την Αίγυπτο ως την Ινδία.

Η έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο θεωρεί ότι η δημοκρατική Αθήνα υποδέχτηκε από νωρίς την ανατολική χλιδή του άσπονδου εχθρού της αλλά την προσάρμοσε στα δικά της μέτρα και ιδανικά.

Και έτσι εμπότιστηκε αρμονικά στα κοινωνικοπολιτικά ήθη και έθιμα της Αθήνας.

Επίσης, η έκθεση ακολουθεί τα ίχνη του Μεγάλου Αλέξανδρου που σάρωσε την περσική αυτοκρατορία για να επιβληθεί στην Ελληνιστική εποχή. Όπου διακρίνεται το ανατολικό και δυτικό πρόσωπο της πολυτέλειας σε δημιουργική επιμειξία μέσα σε έναν κόσμο όλο και πιο αλληλοεξαρτώμενο.

Το Βρετανικό Μουσείο για την έκθεση αυτή συνταιριάζει αντικείμενα που ανήκουν στην περίφημη συλλογή του αλλά και εκθέματα σε χρυσό, ασήμι και καθρέπτη.


Μοναδικά εκθέματα

Ανάμεσα στα οποία και ο συγκλονιστικός Θησαυρός Παναγκιούριστε (από την περιοχή που ανακαλύφθηκε) από τη Βουλγαρία.

Είτε αποτελούσαν σύμβολα προνομίου ή παρακμής, η ομορφιά αυτών των περσικών, ελληνικών και ελληνιστικών αντικειμένων επηρέασαν το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και στην Ασία την πρώτη χιλιετία π. Χ..

Η επιρροή τους μάλιστα ανιχνεύεται έως και σήμερα, στις αντιλήψεις του σύγχρονου κόσμου γύρω από την πολυτέλεια.

Μία ιδιαίτερη ευκαιρία να αναθεωρήσει κανείς την ιστορία μέσα από το φίλτρο του πλούτου.


Πηγή: Κ. Δαφέρμου, MonoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια