Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πήλινο ομοίωμα ροδιού

Πήλινο ομοίωμα ροδιού (ΕΑΜ 695) από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Χρονολογείται γύρω στο 700 π.Χ. Tο ρόδι διακοσμείται με δύο ζώνες με αβα...

Πήλινο ομοίωμα ροδιού

Πήλινο ομοίωμα ροδιού (ΕΑΜ 695) από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Χρονολογείται γύρω στο 700 π.Χ.

Tο ρόδι διακοσμείται με δύο ζώνες με αβακωτό, οι οποίες πλαισιώνουν ζώνη με υδρόβια πτηνά. Ακολουθεί ζώνη με διπλά τρίγωνα με δικτυωτό μοτίβο στο εσωτερικό.

Η λέξη προέρχεται από το ρήμα ρέω  (ροιά/ρόα) λόγω του άφθονου χυμού που περιέχει ο καρπός ή λόγω των καθαρτικών ιδιοτήτων του. Τα ρόδια αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη ως ένας από τους καρπούς της Γης της Επαγγελίας. 

Σε όλο τον αρχαίο κόσμο υπήρξε λόγω της πολυσπερμίας του σύμβολο γονιμότητας, ευκαρπίας, ευγονίας και ευμάρειας, για αυτό προσφέρεται σε ιερά γυναικείων θεοτήτων της γονιμότητας (Ήρα, Δήμητρα, Αφροδίτη, Αθηνά) αλλά και ως κτέρισμα σε τάφους (Κεραμεικός, Ελευσίνα Ανάβυσσος), αφού το ρόδι συνδέεται με τον μύθο της Περσεφόνης στον Κάτω Κόσμο. 

Μία άλλη ερμηνεία το συσχετίζει με κουδουνίστρες που προκαλούν θόρυβο και διώχνουν τα κακά πνεύματα (αποτροπαϊκό).

Επισκεφτείτε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.


Ωράριο Λειτουργίας:

1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: Τρίτη: 13:00 – 20:00, Τετάρτη-Δευτέρα: 08:30 – 15:30 

1η Απριλίου -31 Οκτωβρίου: Τρίτη: 13:00 – 20:00, Τετάρτη-Δευτέρα: 08:00 – 20:00

1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: γενική είσοδος 6 ευρώ

1η Απριλίου -31 Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 12 ευρώ, μειωμένο 6 ευρώ

Πληροφορίες: 2132144800


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια