Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Times: Παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου με Γλυπτά στην Αθήνα – Διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές

Ένα ακόμα βρετανικό δημοσίευμα, που αυτή τη φορά αναφέρεται στην ενδεχόμενη δημιουργία «παραρτήματος» («annexe») του Βρετανικού Μουσείου στη...

Times: Παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου με Γλυπτά στην Αθήνα – Διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές

Ένα ακόμα βρετανικό δημοσίευμα, που αυτή τη φορά αναφέρεται στην ενδεχόμενη δημιουργία «παραρτήματος» («annexe») του Βρετανικού Μουσείου στην Αθήνα και στην εκ περιτροπής παρουσίαση αρχαιοτήτων στις δύο χώρες πριν το τέλος του 2023, ήρθε από την Κυριακή να προστεθεί στην πληθώρα σεναρίων που κυκλοφορούν εσχάτως σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Προερχόμενο από τους Times του Λονδίνου και επικαλούμενο υψηλόβαθμο Έλληνα αξιωματούχο, το δημοσίευμα κάνει λόγο για τη δημιουργία παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως μια από τις αρκετές πιθανές λύσεις στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα, το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν μεν αποκλείσει το σενάριο του «δανεισμού», καθώς αυτό αγγίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, με μια πρώτη παρτίδα των Γλυπτών να μεταφέρεται στην Αθήνα την ίδια περίοδο», δήλωσε η ελληνική πηγή και συμπλήρωσε: «Εργαζόμαστε πάνω σε μια ευρεία και μακρόχρονη πολιτιστική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή και την εναλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου. Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για συμφωνία ’’win-win’’».

Ωστόσο, πληροφορίες των Times από τη βρετανική πλευρά ανέφεραν ότι η ιδέα του παραρτήματος δεν έχει συζητηθεί επισήμως. Μιλώντας στην «Κ», ελληνική κυβερνητική πηγή που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις απέκλεισε επίσης τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη» την επιστροφή των Γλυπτών εντός του 2023. Αναφερόμενος στο δημοσίευμα περί παραρτήματος, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης δήλωσε στην «Κ» ότι «το Μουσείο Ακρόπολης δεν έχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη πληροφορία σχετικά».


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια