Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο «άγνωστος πόλεμος» της Μυκόνου - ΣΕΑ: Αιτήματα και αποφάσεις για το θέμα του ξυλοδαρμού του Μ. Ψαρρού

Ο πρόσφατος ξυλοδαρμός αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων φέρνει στην επιφάνεια τις σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα που μπλοκά...

Ο «άγνωστος πόλεμος» της Μυκόνου

Ο πρόσφατος ξυλοδαρμός αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων φέρνει στην επιφάνεια τις σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα που μπλοκάρουν τις έρευνες για πολεοδομικές παραβάσεις.

«Στη Μύκονο υπάρχουν ετησίως περίπου 20 παρεμβάσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών σε εκσκαφές για ανέγερση ακινήτων όπου εντοπίζονται αρχαιότητες και ασκούνται πιέσεις για επίσπευση των ερευνών που διαρκούν 3-10 μήνες, από τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερες τριβές υπάρχουν για περίπου 15-20 παρεμβάσεις της ίδιας υπηρεσίας για περιορισμό παραβάσεων κυρίως από εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. σε πέντε-έξι παραλιακές ζώνες του νησιού με αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά και σε οικοδομήματα στη Χώρα της Μυκόνου που θεωρείται επίσης τέτοιου είδους προστατευόμενη αρχαιολογικά περιοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σε εξέλιξη και δύο-τρεις δικαστικές διαδικασίες. Οι προστριβές αυτές εντείνονται αυτή την περίοδο κατά την οποία υπάρχει η τελική προετοιμασία για το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί.

Η άνανδρη επίθεση λοιπόν, προ μερικών ημερών, σε βάρος αρχαιολόγου που εποπτεύει τη Μύκονο πρέπει να συνδέεται με «μπλόκο» της υπηρεσίας του σε κάποια οικοδομική εργασία και ήδη υπάρχουν ορισμένες σχετικές ενδείξεις. Το ανησυχητικό είναι ότι τα ολοένα αυξανόμενα ελληνικά και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται στο νησί, τα οποία ορισμένες φορές δεν ορρωδούν προ ουδενός, οδηγούν και σε εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος κρατικών λειτουργών ή ιδιωτών που στέκονται εμπόδια στις μεθοδεύσεις τους.

Και τα οποία έφτασαν στο σημείο να χτυπούν μέχρι και υπευθύνους για την προστασία των αρχαιοτήτων. Μάλιστα αυτό το συμβάν καταγράφεται λίγους μήνες μετά την επίθεση σε βάρος ξενοδόχου στη Μύκονο ο οποίος επίσης αντιδρούσε σε τέτοιου είδους παραβάσεις. Και όπου στη συγκεκριμένη επίθεση φαίνεται ο κύριος δράστης να είχε προσκληθεί από την Αθήνα…».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει τα δεδομένα των πολεοδομικών και αρχαιολογικών παραβάσεων στον χώρο στο «Νησί των Ανέμων» και τους σχετικούς κρατικούς ελέγχους, ύστερα από τον άγριο ξυλοδαρμό το βράδυ της περασμένης Τρίτης κοντά στον σταθμό του ΚΑΤ στην Κηφισιά του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλη Ψαρρού.

Ενα ή δύο άτομα ηλικίας περίπου 30-35 ετών χτύπησαν με γροθιές στο κεφάλι και στο σώμα τον άτυχο υπάλληλο, ο οποίος από τη σφοδρότητα των χτυπημάτων λιποθύμησε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Το θύμα της επίθεσης είναι αρχαιολόγος και υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που έχει έδρα την Αθήνα, και συγκεκριμένα την Πλάκα.


Προστασία μνημείων

Στην εν λόγω Εφορεία υπηρετούν περίπου 20 υπάλληλοι, από τους οποίους δύο-τρεις – ανάμεσά τους και ο Μ. Ψαρρός – έχουν τη ευθύνη για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων στη Μύκονο και μεταβαίνουν συχνά στο νησί. Στις σημαντικότερες αρχαιότητες στο νησί συγκαταλέγονται ο νεολιθικός οικισμός της Φτελιάς, μυκηναϊκός θολωτός τάφος στα Αγγελικά, τα οικιστικά λείψανα στα Διβούνια. Επίσης στη χερσόνησο Δίμαστο αρχαιολόγοι έχουν ενδείξεις της πιθανής ύπαρξης άλλης μιας προϊστορικής πόλης, ενώ κύριο ενδιαφέρον των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία των περίπου 90 παλιών εκκλησιών του νησιού. Με βασικό ζητούμενο να μην ανεγείρονται οικήματα που μπορεί να  «κλείνουν» τα μνημεία και να περιορίζουν τη θέα προς αυτούς τους χώρους και με βάση το άρθρο 10 του νόμου 4858/2021 που αναφέρεται «σε ενδεχόμενη επιβολή ειδικών όρων δόμησης και χρήσης με σκοπό την προστασία των μνημείων».


Αντιδράσεις

Σύμφωνα με αρχαιολόγους με τους οποίους επικοινώνησαν  «ΤΑ ΝΕΑ», «για επιτάχυνση των εκσκαφών μας ή των παραχώσεων σε νεοανεγειρόμενες οικοδομές ασκούνται πιέσεις και υπάρχουν οχλήσεις και από πολιτικά πρόσωπα. Παρόμοιες τριβές και ίσως πιο ισχυρές, υπάρχουν και για οικοδομικές υπερβάσεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε πέντε-έξι παραλίες του νησιού αλλά και στη ζώνη της χώρας της Μυκόνου όπου υπάρχουν δύο-τρεις πρόσφατες κατασκευές σε κεντρικό σημείο».

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με αφορμή τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου τους πραγματοποίησε χθες, συνέντευξη τύπου.


Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Αιτήματα και αποφάσεις για το θέμα του ξυλοδαρμού του Μ. Ψαρρού

Στάση εργασίας σήμερα, Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 από τις 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στις 13.00 στο κτίριο της Μπουμπουλίνας (σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων), καθώς και απεργία – αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο για ένα μήνα (σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύλλογο), προχωρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με αφορμή την υπόθεση του Μανώλη Ψαρρού, αρχαιολόγου και υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων, ο οποίος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού το βράδυ της Τρίτης 7/3/23.

Όπως ενημέρωσε σήμερα ο ΣΕΑ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, οι παραπάνω κινητοποιήσεις και όσες ακόμα ανακοινώθηκαν για το ζήτημα έχουν ως αιτήματα την κατάργηση αφενός του άρθρου 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 με το οποίο αλλάζει η σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ν. Αιγαίου (Κυκλάδων) και αφετέρου όλων των ειδικών διατάξεων που περιορίζουν τις προθεσμίες τις οποίες ορίζει ο Κώδικας διοικητικής διαδικασίας (60 μέρες). Επιπλέον, να κάνει μηνυτήρια αναφορά το ΥΠΠΟΑ με τις υποθέσεις που χειρίζεται ο Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση, να γίνονται σεβαστές από όλες τις υπηρεσίες και άμεσα εκτελεστέες οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας που εκδίδει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, να σταματήσουν οι πιέσεις από κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία σε υπαλλήλους, να θεσμοθετηθούν όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους (με ΚΥΑ όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος) και να στελεχωθεί άμεσα το προσωπικό με προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων (ειδικά στην ΕΦΑ Κυκλάδων να προσλάβει το ΥΠΠΟΑ νέο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και έναν δικηγόρο με έμμισθη εντολή).

«Ο συνάδελφος έχει μια ήσυχη και φυσιολογική οικογενειακή ζωή, δεν έχει προστριβές με κανέναν. Όπως καταθέσαμε ως ΣΕΑ στο Αστυνομικό Τμήμα της Κηφισιάς, από την προσωπική και κοινωνική του ζωή δεν δικαιολογείται κανένα τέτοιο μαφιόζικο χτύπημα και ως εκ τούτου το συσχετίζουμε άμεσα με τις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος στο νησί της Μυκόνου. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του είχε ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις παραβιάσεων της αρχαιολογικής και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας του αιγιαλού-παραλίας. Την Παρασκευή 10/3 ο ΣΕΑ κατέθεσε στοιχεία στο Αστυνομικό Τμήμα για τουλάχιστον τρεις από αυτές τις υποθέσεις που ασχολούνταν το τελευταίο χρόνο και οι οποίες τον είχαν πιέσει πολύ», δήλωσε μεταξύ άλλων η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του ΣΕΑ.

«Έχοντας στην αρχή μια απορία γι’ αυτό το περιστατικό, στη συνέχεια στην ψυχή μας αυτό που εγκαταστάθηκε είναι μια μεγάλη θλίψη. Το πρωτοφανές περιστατικό και το σοκ που προκαλεί στον κλάδο δείχνει την απόστασή μας από την κοινωνική παθογένεια που έχει διαμορφωθεί ειδικά στο νησί της Μυκόνου. Ένα τέτοιο τυφλό χτύπημα είναι πραγματικά τραυματικό, ένα δυσάρεστο περιστατικό για όλους, ειδικά γι’ αυτούς που εργάζονται κάτω από την πίεση αυτών των συμφερόντων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑ, Γιάννης Θεοχάρης.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη, θα υπάρξει μετάβαση του ΔΣ του ΣΕΑ στις 27/3 στη Μύκονο, όπου θα πραγματοποιηθούν επαφές με φορείς (Δήμο, συλλόγους ξενοδόχων κλπ.) και κινητοποίηση την επομένη, 28 Μαρτίου, ημέρα που θα κηρυχθεί πανελλαδική απεργία για το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, θα ζητηθούν συναντήσεις με τους βουλευτές Κυκλάδων όλων των κομμάτων για τα παραπάνω αιτήματα, καθώς και ψηφίσματα καταδίκης από όλους τους σχετικούς φορείς (ΤΕΕ, Επιμελητήριο ξενοδόχων κ.α.) και τα σωματεία (ΑΔΕΔΥ κ.ά.), ενώ θα σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Προστασίας που θα ζητά ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου ώστε για υποθέσεις παραβίασης αρχαιολογικού νόμου να συνοδεύει τους αρχαιολόγους στις αυτοψίες ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας.


Πηγή: in.gr, ErtNews, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια