Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

Κηδεύεται τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου, στην Αθήνα η αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου που εγκατέλειψε τα εγκόσμια λίγες ημέρες πριν. Μαζί της χάνετα...

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

Κηδεύεται τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου, στην Αθήνα η αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου που εγκατέλειψε τα εγκόσμια λίγες ημέρες πριν. Μαζί της χάνεται ένα κομμάτι από την μαχόμενη αρχαιολογία της Ελλάδας, μια μορφή που άφησε το αποτύπωμά της στις αρχαιότητες των περιοχών που υπηρέτησε. Η Βοιωτία, η Λακωνία, η Αρκαδία, η Κορινθία και η Αργολίδα έγιναν για αυτήν πατρίδες και την οδήγησαν μέσα από τα σπουδαία μνημεία τους στην καρδιά της ελληνικής Προϊστορίας, στον Μυκηναϊκό Πολιτισμό.

Η Καίτη Δημακοπούλου κατέταξε τον εαυτό της μέσα από τις διακεκριμένες σπουδές της και τις αρχαιολογικές της έρευνες στην κορυφή της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι μελέτες της προώθησαν την έρευνα της Μυκηναϊκής Αρχαιολογίας και έγιναν σημείο αναφοράς για τους συναδέλφους της σε όλο τον κόσμο. Από τη θέση της Εφόρου Προϊστορικών Συλλογών και της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου φρόντισε για την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού κυρίως μέσα από πολύ σημαντικές εκθέσεις  στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Μυκηναϊκός Κόσμος και οι πρωτοπόροι ερευνητές του Ερρίκος Σλήμαν, Παναγιώτης Σταματάκης και Χρήστος Τσούντας υμνήθηκαν από την Καίτη Δημακοπούλου με τον τρόπο που μόνον εκείνη γνώριζε να αποδίδει τιμές και σεβασμό. 


Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

Ωστόσο ολόκληρη την ύπαρξή της κατέλαβε σταδιακά ένας τόπος μαγικός που τον αγάπησε σαν παιδί και τον υπηρέτησε με τη σοφία ενός εφέδρου μέχρι το τέλος της ζωής της. Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Μιδέας στην Αργολίδα έγινε το αντικείμενο των αρχαιολογικών της ερευνών από το 1983 μέσα από την συστηματική ανασκαφή συνεργασίας με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Τα αποτελέσματα των ερευνών της και τα σπουδαία ευρήματα παρουσιάζονταν με μεγάλη ταχύτητα στην επιστημονική κοινότητα αλλά χαρίζονταν και γενναιόδωρα στο ευρύ κοινό της περιοχής. Το υψηλό αίσθημα ευθύνης για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς την οδήγησε, πέρα από την έρευνα, στην συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Για χάρη του υπερκέρασε με την μοναδική επιμονή και στοχοπροσήλωσή της κάθε εμπόδιο και δυσκολία χαρίζοντας στην Αργολίδα έναν σπουδαίο επισκέψιμο και διδακτικό αρχαιολογικό χώρο.


Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

Η Καίτη Δημακοπούλου διετέλεσε Προϊσταμένη της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη μετάβαση από τη δεκαετία του 1970 προς αυτήν του 1980. Σε μια εποχή που η Ελλάδα άρχισε να αλλάζει ραγδαία και η ύπαιθρος χώρα πέρασε στις εντατικές αγροτικές καλλιέργειες. Συνθήκες ιδιαίτερα δυσχερείς και πιεστικές απαιτήσεις από την έντονη ανάπτυξη έπρεπε να δαμαστούν προκειμένου να σωθεί ο πλούτος του διαχρονικού πολιτισμού της περιοχής. Συνεχίζοντας το έργο των αρίστων προκατόχων της κράτησε με αταλάντευτο χέρι το τιμόνι του ταλανιζόμενου σκάφους της αρχαιολογικής υπηρεσίας και το οδήγησε αλώβητο στη σύγχρονη εποχή. Φεύγοντας από την Αργολίδα δεν άφησε πίσω φίλους ή οπαδούς, όποτε όμως η κουβέντα ερχόταν σ’ αυτήν και το έργο της μια βαριά αύρα πλανιόταν στην ατμόσφαιρα, όπως αυτή που αφήνει πίσω του ο σεβασμός και η ανομολόγητη απόδοση τιμής.


Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους και ιδιαίτερα στη συνάδελφο αρχαιολόγο Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου που συμπορεύτηκε μαζί της με πίστη και αφοσίωση απ΄ όταν τη γνώρισε ως Προϊσταμένη μέχρι το τέλος της ζωής της. Τώρα ήρθε η δική της στιγμή να ολοκληρώσει το σπουδαίο έργο της κοινής τους επιστημονικής αναζήτησης.


Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

Η Προϊσταμένη

Δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου


Ο αποχαιρετισμός του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Καίτη Δημακοπούλου, 1937-2023

Την Τρίτη 9 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή η Επίτιμη Έφορος των Αρχαιοτήτων Καίτη Δημακοπούλου. Σπούδασε αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ, από το οποίο πήρε και το διδακτορικό της δίπλωμα, ενώ πραγματοποίησε και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπό την εποπτεία του αείμνηστου H. Catling. Ως μέλος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπηρέτησε άξια και ακάματα σε θέσεις ευθύνης στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Λακωνίας-Αρκαδίας, Βοιωτίας και Αργολίδας-Κορινθίας, όπου πραγματοποίησε ανασκαφές σε πολλές σημαντικές θέσεις (Σπάρτη, Θήβα, Κόκλα, Άργος κ.ά.), τις οποίες αμέσως δημοσίευε. Η θητεία της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως Εφόρου της Προϊστορικής Συλλογής και ως Διευθύντριας του Μουσείου σημαδεύτηκε από τη διοργάνωση επιτυχημένων περιοδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από σημαντικές εργασίες για την αναδιοργάνωση και την επανέκθεση της προϊστορικής συλλογής.

Από το 1983 έως το 2009 ήταν διευθύντρια των συστηματικών ελληνοσουηδικών ανασκαφών στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας, στην έρευνα, τη μελέτη και την ανάδειξη της οποίας αφιέρωσε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της.


Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

Το ερευνητικό της πεδίο επικεντρώθηκε στην προϊστορία του αιγαιακού χώρου και κυρίως στη μυκηναϊκή αρχαιολογία, με καίρια συμβολή που αναγνωρίστηκε διεθνώς. Το εκτεταμένο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει βιβλία και πολυάριθμα άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Καίτη Δημακοπούλου ανήκε στη γενιά εκείνη των αρχαιολόγων που υπηρέτησαν με όραμα, δίδαξαν τους νεότερους και άφησαν το στίγμα τους.

Συλλυπητήρια στους οικείους της και στην ομάδα της αγαπημένης της Μιδέας.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 12:30 στο νεκροταφείο του Βύρωνα.


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποχαιρετά την Καίτη Δημακοπούλου

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποχαιρετά την Καίτη Δημακοπούλου, επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου, η οποία απεβίωσε στις 9 Μαρτίου 2023.

Η Καίτη Δημακοπούλου γεννήθηκε το 1937.  Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε  μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1982. Εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση και βαθύ αίσθημα ευθύνης ως το τέλος της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας. Πραγματοποίησε πολλές ανασκαφές σε σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, όπως στο Άργος, στη Μιδέα, στη Σπάρτη, τη Θήβα και αλλού. Το πλούσιο ερευνητικό έργο της περιλαμβάνει σημαντικές δημοσιεύσεις, όπως μονογραφίες, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, επιμέλεια καταλόγων εκθέσεων και αρχαιολογικούς οδηγούς.  Από το 1983 ως το 2009 διετέλεσε Διευθύντρια των ελληνοσουηδικών ανασκαφών στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας Αργολίδας.

Η  Καίτη Δημακοπούλου υπηρέτησε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για μια μακρά περίοδο αρχικά – από το 1983 – ως Έφορος της Προϊστορικής Συλλογής και αργότερα – από το 1994 έως την αφυπηρέτησή της – ως Διευθύντρια του Μουσείου. Με τη βαθιά γνώση της, την ανασκαφική εμπειρία και το  επιστημονικό της κύρος ανέδειξε την Προϊστορική Συλλογή του Μουσείου επιλέγοντας να προχωρήσει τόσο στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της μόνιμης έκθεσης με γνώμονα την προσέγγιση του κοινού όσο και στην προβολή των εκθεμάτων μέσω περιοδικών εκθέσεων που αποτέλεσαν ορόσημα για την μυκηναϊκή, κυρίως, αρχαιολογία.

Η έκθεση «Ο Μυκηναϊκός Κόσμος. Πέντε αιώνες πρώιμου ελληνικού πολιτισμού, 1600-1100 π.Χ.» που παρουσιάστηκε αρχικά στο Βερολίνο στο πλαίσιο των εορτασμών για την ανακήρυξη της πόλης ως πολιτιστικής πρωτεύουσα της Ευρώπης (1988) και αργότερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλες πρωτεύουσες, εξακολουθεί μετά από τόσα χρόνια να θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις του Μουσείου. Ο επιστημονικός κατάλογος της έκθεσης που επιμελήθηκε η Δημακοπούλου, αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου συλλογικό έργο και σημείο αναφοράς στη βιβλιογραφία της μυκηναϊκής αρχαιολογίας.

Το 1990 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οργάνωσε σε συνεργασία με το Μουσείο Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας των κρατικών Μουσείων του Βερολίνου και με την επιμέλεια της Δημακοπούλου την έκθεση «Τροία, Μυκήνες, Τίρυνς, Ορχομενός. Εκατό χρόνια από το θάνατο του Ερρίκου Σλήμαν» στην οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα πανόραμα των ευρημάτων από τις ανασκαφές Schliemann με τις οποίες τέθηκαν οι βάσεις για την μελέτη της προϊστορικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Στο πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης, η Δημακοπούλου αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του Schliemann χωρίς να διστάσει να αναφέρει ότι δεν βρήκε τον Θησαυρό του Πριάμου ή την ταφή του Αγαμέμνονα.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1996, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ευτύχησε να υποδεχθεί τα επαναπατρισθέντα  αντικείμενα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών. Την υποδειγματική παρουσίασή τους στην έκθεση «Ο θησαυρός των Αηδονιών. Σφραγίδες και κοσμήματα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο» επιμελήθηκε η Δημακοπούλου. Στην  έκθεση, εκτός από τα επαναπατρισθέντα, παρουσιάστηκαν και άλλα ευρήματα από το νεκροταφείο των Αηδονιών καθώς και αντικείμενα από άλλες μυκηναϊκές ανασκαφές σε μια προσπάθεια να υπογραμμισθεί η σημασία του συγκείμενου στην αρχαιολογική επιστήμη αλλά και η καταστροφή που προκαλεί στην έρευνα η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Η μεγάλη επιτυχία της έκθεσης συνεχίστηκε με την παρουσίασή της στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού της Μελβούρνης δύο χρόνια αργότερα.

Εμείς, οι άνθρωποι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια και τους οικείους της Καίτης Δημακοπούλου. Θα τη θυμόμαστε πάντα με βαθιά εκτίμηση.


Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της αρχαιολόγου Καίτης Δημακοπούλου

Η επιστημονική κοινότητα και η Αρχαιολογική Υπηρεσία θρηνούν την απώλεια μιας σπουδαίας επιστήμονος, μιας διεθνώς αναγνωρισμένης αρχαιολόγου, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στο αρχαιολογικό έργο. Η Καίτη Δημακοπούλου εργάστηκε άοκνα για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, με τις έρευνές της στη Βοιωτία, τη Λακωνία, την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργολίδα. Έχοντας πραγματοποιήσει σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Οξφόρδη, ανέλαβε θέσεις ευθύνης, τις οποίες υπηρέτησε με ιδιαίτερη αφοσίωση, συνέπεια και ξεχωριστό ήθος. Μεταξύ των πολλών ανασκαφών, τις οποίες διενήργησε, η Καίτη Δημακοπούλου επένδυσε εμπειρία και κόπο στη συστηματική ανασκαφική έρευνα -σε συνεργασία με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο- στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας στην Αργολίδα, την οποία διηύθυνε με τη βαθιά γνώση, που τη διέκρινε, και τον επιστημονικό τρόπο, που τη χαρακτήριζε.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της οφείλει πολλά για το έργο της ως Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Για το έργο της επανέκθεσης της πολύτιμης προϊστορικής συλλογής του, αλλά και για την εξωστρέφεια, την οποία ενίσχυσε με τη διοργάνωση σημαντικών περιοδικών εκθέσεων.

Αποχαιρετούμε την Καίτη Δημακοπούλου με ιδιαίτερο σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση στο σπουδαίο έργο και στην επιστημονική της παρακαταθήκη.


Πηγή: Argolida Portal, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια