Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας: Δικαστικές ψήφοι

Δικαστικές ψήφοι Χρονολογούνται στον 4ο αι. π.Χ. Δύο τρόποι ψηφοφορίας εφαρμόστηκαν διαδοχικά στα δικαστήρια της αρχαίας Αθήνας. Έως το 390 ...

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας: Δικαστικές ψήφοι

Δικαστικές ψήφοι

Χρονολογούνται στον 4ο αι. π.Χ.

Δύο τρόποι ψηφοφορίας εφαρμόστηκαν διαδοχικά στα δικαστήρια της αρχαίας Αθήνας. Έως το 390 π.Χ. κάθε δικαστής λάμβανε μία ψήφο, ένα χαλίκι (στα αρχαία ελληνικά το χαλίκι ονομαζόταν #ψήφος) είτε ένα μικρό κομμάτι αγγείου (το οποίο ονόμαζαν όστρακο) και στο τέλος της δίκης πλησίαζε τις δύο κάλπες, μία υπέρ και μία κατά του κατηγορουμένου, και έριχνε την ψήφο του στην μία ή την άλλη.

Από το 390 π.Χ. κάθε δικαστής λάμβανε δύο ψήφους. Είχαν σχήμα δίσκου με κάθετο άξονα στο κέντρο και ήταν κατασκευασμένες από κράμα χαλκού, όπως αυτές που παρουσιάζουμε εδώ. Ο άξονας της μιας ψήφου ήταν συμπαγής και σήμαινε αθώος ενώ της άλλης διάτρητος και σήμαινε ένοχος. Οι ψήφοι έφεραν χαραγμένη την επιγραφή ΨΗΦΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ή ένα ανάγλυφο γράμμα που δήλωνε συγκεκριμένο δικαστήριο. Στο τέλος των αγορεύσεων κάθε δικαστής έριχνε στην κάλπη των έγκυρων ψήφων εκείνη που εξέφραζε την άποψή του και σε μια άλλη την περιττή. 

Στην Αγορά τα κατάλοιπα κτηρίου στον χώρο που αργότερα κατέλαβε η Στοά του Αττάλου έχουν ταυτισθεί με δικαστήριο βάσει των ευρημάτων: μία αυτοσχέδια πήλινη κάλπη που περιείχε χάλκινες δικαστικές ψήφους και σφαίρα κληρωτηρίου, συσκευής για την κλήρωση των δικαστών την ημέρα της δίκης.

Επισκεφτείτε το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς στο αναστηλωμένο κτήριο της Στοάς Αττάλου και βιώστε την αίσθηση του διώροφου κτηρίου, το οποίο χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. και ήταν δωρεά του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου στην πόλη όπου σπούδασε φιλοσοφία.

Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου εικονογραφούν τις  λειτουργίες του Αθηναϊκού Δημοκρατικού πολιτεύματος και χρονολογούνται στους κλασικούς χρόνους.


Ωράριο Λειτουργίας: 

1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου: Καθημερινά 8:00-20:00

1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: Καθημερινά 8:00-17:00

1η Απριλίου -31 Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ

1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: γενική είσοδος 5 ευρώ

Πληροφορίες: 210 3210180


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια