Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκδήλωση προς τιμήν του αρχαιολόγου Δρ Bjørn Lovén

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τον αρχαιολόγο Δρ Bjørn Lov...

Εκδήλωση προς τιμήν του αρχαιολόγου Δρ Bjørn Lovén

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τον αρχαιολόγο Δρ Bjørn Lovén, Διευθυντή του ερευνητικού προγράμματος Zea Harbour Project, ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη και προώθηση της ναυτικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομίας της πόλης του Πειραιά.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς.

O Δρ Bjørn Lovén από το 2001 μέχρι και το 2012 διηύθυνε τις χερσαίες και ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες στα λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας, (Zea Harbour Project) που διεξάγονταν υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και την επίβλεψη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Το ίδρυμα Carlsberg υπήρξε ο βασικότερος χρηματοδότης των ερευνών από το 2004.

Στο πλαίσιο του Zea Harbour Project ανασκάφθηκαν και αποτυπώθηκαν νεώσοικοι, νεωλκεία και λιμενικές οχυρώσεις και ήρθαν στο φως σημαντικά νέα τεκμήρια για την ιστορία και την αρχιτεκτονική των ναυστάθμων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. στον Πειραιά. Ο Δρ Bjørn

Lovén δημοσίευσε αναλυτικά τα αποτελέσματα των ερευνών του σε πέντε τόμους με τον γενικό τίτλο «The Ancient Harbours of the Piraeus» έκδοσης του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα.

Για το θέμα των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων του Πειραιά έχει επίσης πραγματοποιήσει πολυάριθμες ομιλίες σε Ευρώπη και Αμερική και έχει κάνει παρουσιάσεις σε ντοκιμαντέρ διεθνών τηλεοπτικών δικτύων, όπως το BBC, το National Geographic TV, το Al Jazeera.

To 2016 το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής τον τίμησε με το βραβείο Samuel Kress για το ερευνητικό του έργο.

Ο Δρ. Bjørn Lovén είναι ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Κλασική Αρχαιολογία και Ενάλια Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, στο Ινστιτούτο Ναυτικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας στις ΗΠΑ και έχει αποκτήσει διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009. Είναι ειδικευμένος στα αρχαία λιμάνια και στη μνημειακή αρχιτεκτονική της Ύστερης Αρχαϊκής και της Κλασικής Περιόδου. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές έρευνες βυθισμένων τοποθεσιών και ναυαγίων στη Δανία, την Ιταλία, την Αλβανία, τη Γεωργία και την Τουρκία. Έχει διδάξει στο Saxo - Institute του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Στην Ελλάδα εκτός από τον Πειραιά πραγματοποιεί αρχαιολογικές έρευνες στο λιμάνι του Λεχαίου της Κορίνθου.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Πηγή: Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια