Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα 8χρονο κορίτσι ανακαλύπτει ένα στιλέτο της Λίθινης Εποχής στο σχολείο της στη Νορβηγία

Το στιλέτο από πυριτόλιθο μήκους σχεδόν 12 εκατοστών πιθανότατα κατασκευάστηκε κατά τη νεολιθική περίοδο πριν από περίπου 3.700 χρόνια. [Cre...

Το στιλέτο από πυριτόλιθο μήκους σχεδόν 12 εκατοστών πιθανότατα κατασκευάστηκε κατά τη νεολιθική περίοδο πριν από περίπου 3.700 χρόνια. [Credit: Δήμος κομητείας Vestland]
Το στιλέτο από πυριτόλιθο μήκους σχεδόν 12 εκατοστών πιθανότατα κατασκευάστηκε κατά τη νεολιθική περίοδο πριν από περίπου 3.700 χρόνια. [Credit: Δήμος κομητείας Vestland]

Ένα 8χρονο κορίτσι ανακάλυψε ένα στιλέτο της Λίθινης Εποχής όταν έπαιζε έξω από το σχολείο της στη Νορβηγία.

Ενώ έπαιζε έξω από το σχολείο της στη Νορβηγία, ένα 8χρονο κορίτσι βρήκε έναν απροσδόκητο θησαυρό - όχι μια χαμένη μπάλα ή ένα πεταμένο σχοινάκι, αλλά ένα στιλέτο κατασκευασμένο από πυριτόλιθο της Λίθινης Εποχής.

Η μαθήτρια, η οποία αναγνωρίστηκε μόνο ως Elise στην επίσημη δήλωση, ανακάλυψε το γκρι-καφέ στιλέτο όταν έπαιζε σε μια βραχώδη περιοχή δίπλα στο σχολείο της στην κομητεία Vestland. «Έψαχνα για ένα κομμάτι γυαλί και μετά η πέτρα ήταν εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Elise έδειξε την πέτρα στη δασκάλα της, Karen Drange, η οποία κατάλαβε ότι πρόκειται για αρχαίο εύρημα. Η Drange επικοινώνησε με το συμβούλιο της κομητείας Vestland και αρχαιολόγοι από την κομητεία εξέτασαν το τεχνούργημα.

Το στιλέτο μήκους σχεδόν 12 εκατοστών είναι ένα σπάνιο εύρημα, δήλωσε η Louise Bjerre Petersen, αρχαιολόγος του δήμου της κομητείας Vestland. Ο πυριτόλιθος, ένας σκληρός ιζηματογενής βράχος, δεν εμφανίζεται φυσικά στη Νορβηγία, επομένως το στιλέτο μπορεί να προήλθε από τη Βόρεια Θάλασσα στη Δανία.

Αυτός ο τύπος στιλέτου συναντάται συχνά μαζί με ευρήματα θυσιών, πρόσθεσαν οι αρχαιολόγοι. Για να διερευνήσουν περαιτέρω την περιοχή, το Συμβούλιο της κομητείας Vestland και το Πανεπιστημιακό Μουσείο της κομητείας Vestland στο Bergen, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, συνεργάστηκαν για να εξερευνήσουν τους χώρους του σχολείου. Ωστόσο δεν βρήκαν άλλα στοιχεία που να χρονολογούνται από τη Λίθινη Εποχή.

Με βάση το στυλ του, το στιλέτο πιθανότατα χρονολογείται στη Νέα Λίθινη ή τη Νεολιθική Εποχή, μια περίοδο που οι προϊστορικοί άνθρωποι διαμόρφωσαν λίθινα εργαλεία και άρχισαν να βασίζονται σε εξημερωμένα φυτά και ζώα, να χτίζουν μόνιμες κατοικίες σε χωριά και να αναπτύσσουν χειροτεχνίες, όπως η κεραμική. Στη Νορβηγία, η Εποχή του Λίθου, που περιλαμβάνει την Παλαιολιθική, τη Μεσολιθική και τη Νεολιθική, διήρκεσε από το 10000 π.Χ. έως το 1800 π.Χ., με έναν αριθμό κυνηγών-τροφοσυλλεκτών να εγκαθίστανται μόνιμα για να καλλιεργούν γύρω στο 2400 π.Χ., σύμφωνα με το Talk Norway, έναν εκπαιδευτικό ιστότοπο για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Νορβηγίας.

Το στιλέτο θα καταγραφεί και θα μελετηθεί στο Πανεπιστημιακό Μουσείο. Το τεχνούργημα δεν είναι η μόνη ανακάλυψη της Λίθινης Εποχής που πρόσφατα τράβηξε την προσοχή στη Νορβηγία. Τον περασμένο χειμώνα, η ολόσωμη ανακατασκευή ενός εφήβου της Λίθινης Εποχής που έζησε πριν από 8.300 χρόνια παρουσιάστηκε στο μουσείο Hå Gamle Prestegard στη νότια Νορβηγία. Ο έφηβος πιθανότατα ήταν μέλος μιας μεσολιθικής ομάδας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, αλλά οι λεπτομέρειες γύρω από τον θάνατό του είναι ένα μυστήριο. Φαίνεται ότι πέθανε μόνος στηριζόμενος σε τοίχο σπηλιάς, καθώς τα λείψανά του δεν είχαν ενδείξεις ταφής.


Πηγή: LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια