Τα χάλκινα ειδώλια του Όσιρι. [Credit: Dr. Łukasz Miechowicz] Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο αρχαία αιγυπτιακά χάλκινα ειδώλια του Όσιρι στις αν...
Τα χάλκινα ειδώλια του Όσιρι. [Credit: Dr. Łukasz Miechowicz] |
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο αρχαία αιγυπτιακά χάλκινα ειδώλια του Όσιρι στις ανασκαφές που διενεργούνται στο χωριό Kluczkowice στην περιοχή Opole Lubelskie της Πολωνίας.
Τα ευρήματα αποτελούν μέρος ενός αποθέτη που πιστεύεται ότι προέρχεται από μια συλλογή που ανήκε στην οικογένεια Kleniewski, η οποία έζησε στο παλάτι του Kluczkowice μέχρι τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στα ημερολόγια που έγραψε η Maria Kleniewska περιγράφει την επίσκεψή της στην Αίγυπτο το 1904 όπου και πέρασε τέσσερις μήνες στο Κάιρο και επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια. Το τι συνέβη στη Maria μετά τον πόλεμο είναι άγνωστο, ο σύζυγός της πέθανε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο γιος της που κληρονόμησε το κτήμα σκοτώθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η οικογένεια μπορεί να έκρυψε τα αντικείμενα για να τα προστατεύσει από τα γερμανικά SS το 1942 ή αμέσως μετά τον πόλεμο, όταν τα έπιπλα και οι συλλογές του παλατιού λεηλατήθηκαν και διασκορπίστηκαν.
Όταν ανακάλυψε τα ειδώλια, ο Συντηρητής Μνημείων του Lubelskie (LWKZ), δήλωσε σχετικά: «Το εύρημα είναι τόσο ασυνήθιστο στην περιοχή μας που δημιούργησε αμφιβολίες για την αυθεντικότητά του».
Τα αντικείμενα στάλθηκαν στο Γραφείο Προστασίας Μνημείων στο Lublin για περαιτέρω έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι τα δύο ειδώλια απεικόνιζαν τον Όσιρι, τον θεό της γονιμότητας, της γεωργίας, της μετά θάνατον ζωής, των νεκρών, της ανάστασης, της ζωής και της βλάστησης στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία.
Ειδώλιο του Βάκχου. [Credit: Dr. Łukasz Miechowicz]
Ένα τρίτο ειδώλιο από τον αποθέτη αναγνωρίστηκε ότι απεικονίζει ως προτομή του Βάκχου, του ρωμαϊκού ισοδύναμου του θεού Διονύσου, που σχετίζεται με την οινοποίηση, τους οπωρώνες και τα φρούτα, τη βλάστηση, τη γονιμότητα, τη γιορτή, την παραφροσύνη, την τελετουργική τρέλα, τη θρησκευτική έκσταση και το θέατρο.
Σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Lublin και το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, τα ειδώλια του Όσιρη χρονολογήθηκαν στην 1η χιλιετία π.Χ., ενώ η προτομή του Βάκχου χρονολογήθηκε στον 1ο αιώνα μ.Χ. και πιθανότατα αποτελούσε μέρος ενός τριπόδου, παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε κατά τον 18ο αιώνα κοντά στον Βεζούβιο στην Ιταλία.
[Credit: Dr. Łukasz Miechowicz]
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης τμήμα ενός πλούσια διακοσμημένου τελετουργικού ξίφους του 17ου αιώνα, το οποίο μπορεί να ήταν ένα Colichemarde, ένα κοντό ξίφος που πρωτοεμφανίστηκε το 1680 και ήταν δημοφιλές στις βασιλικές αυλές σε όλη την Ευρώπη.
Μιλώντας στο Science στην Πολωνία, ο Δρ. Łukasz Miechowicz, από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνολογίας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών στη Βαρσοβία, είπε: «Η εύρεση μέρους μιας πολύτιμης συλλογής που χάθηκε πριν από πολλά χρόνια έχει μεγάλη σημασία για την επιστήμη, τον πολιτισμό, την κληρονομιά και την ανάπτυξη του τουρισμού».
Μετά από περαιτέρω μελέτη, τα αντικείμενα θα μεταφερθούν για να αποτελέσουν μέρος των συλλογών στο Εθνικό Μουσείο στο Lublin.
Πηγή: Heritage Daily
Δεν υπάρχουν σχόλια