Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η μύτη μας αποκαλύπτει αν έχουμε Nεάντερταλ μέσα μας

[Credit : Dr Kaustubh Adhikari, UCL] Έχετε θέμα με τη μύτη σας; Μπορεί να μην φταίνε οι γονείς σας. Ή οι παππούδες σας. Ίσως να είναι υπεύθυ...

Η μύτη μας αποκαλύπτει αν έχουμε Nεάντερταλ μέσα μας
[Credit : Dr Kaustubh Adhikari, UCL]

Έχετε θέμα με τη μύτη σας; Μπορεί να μην φταίνε οι γονείς σας. Ή οι παππούδες σας. Ίσως να είναι υπεύθυνοι οι Νεάντερταλ, οι οποίοι όπως φαίνεται υπάρχουν μέσα σε ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Γης.

Nέα μελέτη που είχε για επικεφαλής ερευνητές του βρετανικού UCL, βρήκε ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο, που οδηγεί σε πιο ψηλή μύτη, μπορεί να ήταν προϊόν φυσικής επιλογής, όπως οι αρχαίοι άνθρωποι προσαρμόζονταν σε ψυχρότερα κλίματα μετά την αναχώρησή τους από την Αφρική.

Ο επικεφαλής της εργασίας, στατιστικός γενετιστής Dr. Kaustubh Adhikari δήλωσε ότι “τα τελευταία 15 χρόνια, από τότε που αναλύθηκε η αλληλουχία του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, μπορέσαμε να μάθουμε ότι οι πρόγονοί μας προφανώς διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ, αφήνοντάς μας λίγα κομμάτια από το DNA τους.

Τώρα διαπιστώνουμε ότι κάποιο DNA που κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ, επηρεάζει το σχήμα των προσώπων μας. Αυτό θα μπορούσε να ήταν χρήσιμο για τους προγόνους μας, καθώς έχει μεταδοθεί για χιλιάδες γενιές”.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 6.000 ανθρώπους σε όλη τη Λατινική Αμερική, μικτής ευρωπαϊκής, ιθαγενούς και αφρικανικής καταγωγής, από τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Χιλή, το Μεξικό και το Περού.

Οι γενετικές τους πληροφορίες συγκρίθηκαν με φωτογραφίες των προσώπων τους, ώστε να δουν οι ερευνητές πώς συνδέονται διαφορετικά χαρακτηριστικά με την παρουσία διαφορετικών γενετικών δεικτών.

Εξετάστηκαν αποστάσεις μεταξύ σημείων στο πρόσωπό τους. Για παράδειγμα, από την άκρη της μύτης ή από την άκρη των χειλιών.


Η εξέλιξη της μύτης, με το γονίδιο των Νεάντερταλ.  [Credit : Dr Kaustubh Adhikari, UCL]
Η εξέλιξη της μύτης, με το γονίδιο των Νεάντερταλ. 
[Credit : Dr Kaustubh Adhikari, UCL]

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν πρόσφατα 33 περιοχές γονιδιώματος που σχετίζονται με το σχήμα του προσώπου.

Κατάφεραν να αναπαραγάγουν 26, σε σύγκριση με δεδομένα από άλλες εθνότητες, χρησιμοποιώντας ανθρώπους από την Ανατολική Ασία, την Ευρώπη ή την Αφρική.

Σε μια περιοχή του γονιδιώματος συγκεκριμένα, που ονομάζεται ATF3, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί άνθρωποι με ρίζες στους ιθαγενείς Αμερικανούς και στην ανατολική Ασία είχαν γενετικό υλικό -σε αυτό το γονίδιο- που κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ.

Μια στάση εδώ: οι πρώτοι Homo sapiens εμφανίστηκαν στην Ευρώπη πριν περίπου 43.000 χρόνια. Αντικατέστησαν τους Νεάντερταλ τα επόμενα 3.000 χρόνια. Οι θεωρίες που αφορούν την εξαφάνιση της φάσης του είδους που έμοιαζε με πίθηκο είναι πολλές. Μεταξύ τους αναφέρεται ότι οι πρώτοι άνθρωποι μπορεί να είχαν τροπικές ασθένειες από την Αφρική -από όπου ξεκίνησαν όλα- εξάλειψαν τους Νεάντερταλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν το γονίδιο που κληρονομήθηκε από αυτούς, συνέβαλε στο αυξημένο ρινικό ύψος (βλ. ψηλή μύτη).

Αυτή η περιοχή γονιδίου έχει σημάδια φυσικής επιλογής, υποδηλώνοντας ότι προσέφερε ένα πλεονέκτημα σε όσους φέρουν το γενετικό υλικό, λένε οι ερευνητές.

Όπως δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Dr. Qing Li, στο Πανεπιστήμιο Fudan “από καιρό υπάρχει η εικασία ότι το σχήμα της μύτης μας καθορίζεται από τη φυσική επιλογή. Καθώς η μύτη μας μπορεί να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα που αναπνέουμε, οι μύτες διαφορετικού σχήματος μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε διαφορετικά κλίματα, στα οποία ζούσαν οι πρόγονοί μας.

Το γονίδιο που εντοπίσαμε μπορεί να έχει κληρονομηθεί από τους Νεάντερταλ για να βοηθήσει τους ανθρώπους προσαρμοστούμε σε ψυχρότερα κλίματα, μετά την αναχώρηση τους από την Αφρική”.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ν. Μπάκουλη, News247, Heritage Daily


Δεν υπάρχουν σχόλια