Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνιο χρυσό κόσμημα της Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθηκε σε χωράφι

Πολύτιμα αντικείμενα όπως αυτός ο κατεστραμμένος πυρσός συχνά θάβονταν μόνα τους. [Credit: Colchester and Ipswich Museum Service  ] Ένα κομμ...

Πολύτιμα αντικείμενα όπως αυτός ο κατεστραμμένος πυρσός συχνά θάβονταν μόνα τους. [Credit: Colchester and Ipswich Museum Service ]
Πολύτιμα αντικείμενα όπως αυτός ο κατεστραμμένος πυρσός συχνά θάβονταν μόνα τους. [Credit: Colchester and Ipswich Museum Service ]

Ένα κομμάτι από σπάνιο χρυσό κόσμημα της Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθηκε σε χωράφι στο Έσσεξ.

Πρόκειται για τμήμα από έναν στριφτό χρυσό κόσμημα της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκε σε ένα χωράφι τυχαία με την χρήση ανιχνευτή μετάλλων. Το θραύσμα ηλικίας 3.000 ετών ανακαλύφθηκε κοντά στο Μίστλεϊ, στον ποταμό Στουρ στο Έσσεξ και κηρύχθηκε ως θησαυρός από τις αρμόδιες αρχές. 

Η υπεύθυνη για τα ευρήματα Λόρι Ρότζερσον δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι είναι φτιαγμένος από προϊστορικό χρυσό «θα μπορούσε να έχει φτιαχτεί χθες», κάτι που είναι «συγκλονιστικό».

Το κόσμημα αυτό μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως το «πρώτο εύρημα που χαρακτηρίστηκε ως θησαυρός από το Έσσεξ». Η Λόρι Ρότζερσον τόνισε: «Η μεταλλοτεχνία χρυσού από την Εποχή του Χαλκού είναι σπάνια για το ΈσσεξΕίναι πάντα ωραίο να εργάζεσαι με προϊστορικό χρυσό, αλλά πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είναι πάνω από 3.000 ετών». Οι εμπειρογνώμονες του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαίωσαν ότι το κόσμημα ήταν κατασκευασμένο από τουλάχιστον 75% χρυσό, περίπου 18% ασήμι και λίγο χαλκό.


«Πολύ εξειδικευμένος» ο τρόπος κατασκευής του πυρσού 

Το κόσμημα που έχει μήκος 147 χιλιοστά, ήταν κατασκευασμένο από μια ορθογώνια ράβδο με τέσσερις αυλακώσεις. Η Ρότζερσον δήλωσε ότι ένας «πολύ εξειδικευμένος» χρυσοχόος εργάστηκε πάνω σε αυτό και «θα έπρεπε να το στρίψει, είναι ένα πολύ μαλακό υλικό, οπότε υπάρχει κίνδυνος να σπάσει. Αυτός ή αυτή θα ήξερε ακριβώς το σωστό σημείο για να σταματήσει πριν σπάσει, όσο έκανε αυτές τις συστροφές», πρόσθεσε.

Το αντικείμενο προέρχεται από τη Μέση Εποχή του Χαλκού και χρονολογείται περίπου στο 1300 π.Χ. Το Μουσείο του Κόλτσεστερ ελπίζει πως θα το αποκτήσει προκειμένου να το συμπεριλάβει στα εκθέματά του. 


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια