Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το παλαιότερο εργαστήριο γυαλιού ανακαλύφθηκε βόρεια των Άλπεων

Μια επιλογή από γυάλινα βραχιόλια και χάντρες που βρέθηκαν στο Němčice της Τσεχίας. [Credit: Ivan Čižmář , et al; Antiquity Publications Ltd...

Μια επιλογή από γυάλινα βραχιόλια και χάντρες που βρέθηκαν στο Němčice της Τσεχίας. [Credit: Ivan Čižmář , et al; Antiquity Publications Ltd]
Μια επιλογή από γυάλινα βραχιόλια και χάντρες που βρέθηκαν στο Němčice της Τσεχίας. [Credit: Ivan Čižmář , et al; Antiquity Publications Ltd]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εργαστήριο γυαλιού της Εποχής του Σιδήρου (2.300 ετών) που θα μπορούσε να είναι ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο.

Οι αρχαιολόγοι στην Τσεχία ανακάλυψαν το παλαιότερο γνωστό εργαστήριο γυαλιού βόρεια των Άλπεων σε μια τοποθεσία που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τελετουργικούς σκοπούς.

Το εργαστήριο της Εποχής του Σιδήρου είναι μέρος μιας πρώιμης τοποθεσίας οικισμού γνωστής ως Němčice που λειτούργησε κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ., δημιουργώντας μια ποικιλία από εξαιρετικά γυάλινα βραχιόλια και χάντρες. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης περισσότερα από 2.000 χρυσά και ασημένια νομίσματα που κόπηκαν από τους Κέλτες που ζούσαν στην ηπειρωτική Ευρώπη, υποδεικνύοντας ότι η τοποθεσία αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε επίσης ένα πιθανό ιερό, υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι της Εποχής του Σιδήρου έκαναν τελετουργίες εκεί, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουνίου στο περιοδικό Antiquity.


Το παλαιότερο εργαστήριο γυαλιού βόρεια των Άλπεων ανακαλύφθηκε στο Němčice της Τσεχίας
[Credit: Ivan Čižmář , et al; Antiquity Publications Ltd]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την συγκεκριμένη τοποθεσία στο Němčice κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 2002. Στις επόμενες ανασκαφικές περιόδους ανακαλύφθηκαν βυθισμένες καλύβες, χάλκινα φυλαχτά και νομίσματα διάσπαρτα σε όλη την τοποθεσία. Τα νομίσματα είναι ενδείξεις ότι το Němčice ήταν πιθανότατα μέρος του «Amber Road», ενός μεγάλου κεντροευρωπαϊκού δικτύου που συνέδεε τις ακτές της Βαλτικής με την περιοχή της Μεσογείου. Ωστόσο, θα περνούσαν περισσότερα από 20 χρόνια μέχρι να βρουν το εργαστήριο γυαλιού, σύμφωνα με την δημοσίευση.

Αν και δεν βρέθηκαν εργαλεία υαλουργίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μείγμα τελικών και ημιτελών ειδών από γυαλί και κεχριμπάρι, που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι κατασκευάστηκαν επιτόπου και δεν εισήχθησαν από αλλού.


Αεροφωτογραφία του ιερού που μπορεί να χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες. [Credit: Ivan Čižmář , et al; Antiquity Publications Ltd]
Αεροφωτογραφία του ιερού που μπορεί να χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες.
[Credit: Ivan Čižmář , et al; Antiquity Publications Ltd]

«Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς ακριβώς οι Κέλτες κατασκεύασαν γυάλινα βραχιόλια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης, Ivan Čižmář, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς του Brno στην Τσεχία. «Ως εκ τούτου, μας ενδιέφερε οτιδήποτε μας λέει κάτι για την τεχνολογία παραγωγής».

Εκτός από τα αντικείμενα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια τετράγωνη δομή που έμοιαζε με παρόμοια αρχαία κτήρια που χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες, συμπεριλαμβανομένης μιας τοποθεσίας που ονομάζεται Sandberg στην Αυστρία που κάποτε καταλήφθηκε από Κέλτες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η παρουσία αυτών των πιθανών ιερών χαρακτηριστικών στο Němčice υποδηλώνει τον χαρακτήρα της τοποθεσίας όχι μόνο ως κέντρο εμπορίου και παραγωγής», είπε ο Čižmář, «αλλά και ως έδρα της κοινωνικής ελίτ και ενός σημαντικού τελετουργικού κέντρου».

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Live Science, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια