Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρετανικό Μουσείο: Απέλυσε υπάλληλο για την κλοπή και καταστροφή αρχαιοτήτων

Η κλοπή αρχαιοτήτων –που χρονολογούνται από τον 15ο αι. π.Χ. έως τον 19ο αι.– από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου φέρεται να είναι η με...

Η κλοπή αρχαιοτήτων –που χρονολογούνται από τον 15ο αι. π.Χ. έως τον 19ο αι.– από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου φέρεται να είναι η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας τα τελευταία χρόνια. [Credit: A.P. Photo / Tim Ireland]
Η κλοπή αρχαιοτήτων –που χρονολογούνται από τον 15ο αι. π.Χ. έως τον 19ο αι.– από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου φέρεται να είναι η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας τα τελευταία χρόνια. [Credit: A.P. Photo / Tim Ireland]

Στην απόλυση υπαλλήλου του Βρετανικού Μουσείου προχώρησε την Τετάρτη 16 Αυγούστου η διεύθυνση του ιδρύματος καθώς βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα 15ο αιώνα π.Χ. να έχουν κλαπεί, να λείπουν ή να έχουν χαθεί.

Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού, που φέρεται να έκλεβε πολύτιμες αρχαιότητες.  Η αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά από την αναφορά που έγινε ότι αρχαιότητες «λείπουν, έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημιές».

Το Μουσείο είπε ότι διέταξε επίσης μια ανεξάρτητη αναθεώρηση της ασφάλειας και ένα «πρόγραμμα για την ανάκτηση των αντικειμένων που λείπουν».

Όπως ανέφερε το μουσείο, τα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα και πετράδια από πολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ.

Τα περισσότερα ήταν μικροαντικείμενα που φυλάσσονταν σε αποθήκη και κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο μουσείο φυλάσσονται τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

«Η προτεραιότητά μας είναι τώρα τριπλή: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, για να μάθουμε τι, αν κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό, και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με επένδυση στην ασφάλεια και τα αρχεία συλλογής, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

«Αυτό το περιστατικό απλώς ενισχύει την υπόθεση για τον επανασχεδιασμό του μουσείου στο οποίο ξεκινήσαμε.  Είναι μια θλιβερή μέρα για όλους όσους αγαπούν το Βρετανικό μας Μουσείο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα λάθη και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία, για να χτίσουμε ένα ασφαλέστερο μουσείο», είπε ο Osborne. 


Βρετανικό Μουσείο: Απέλυσε υπάλληλο για την κλοπή και καταστροφή αρχαιοτήτων

Το μουσείο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του συγκεκριμένου υπαλλήλου  του  προσωπικού που απολύθηκε. Η Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας διεξάγει έρευνα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει επίσης ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για την ασφάλεια.

Ο Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι το ίδρυμα είναι αποφασισμένο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό», είπε ο Φίσερ. «Ξέρω ότι μιλάω για όλους τους συναδέλφους όταν λέω ότι παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που φροντίζουμε. Το μουσείο ζητά συγγνώμη για ό,τι συνέβη, αλλά τώρα δώσαμε ένα τέλος σε αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα πράγματα. Έχουμε ήδη αυστηροποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας μας και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε έναν οριστικό απολογισμό για το τι λείπει, τι έχει καταστραφεί και τι έχει κλαπεί. Αυτό θα μας επιτρέψει να καταβάλλουμε προσπάθειες για την ανάκτηση των αντικειμένων».

Ειδικοί στις κλοπές έργων τέχνης που επικαλείται η Daily Telegraph σημειώνουν ότι για να μην έχουν δοθεί περιγραφές και φωτογραφίες των αντικειμένων, ίσως να σημαίνει ότι η αστυνομία έχει φτάσει στα ίχνη τους και σχεδιάζει κάποια επιχείρηση ανάκτησής τους.

Την εσωτερική έρευνα του μουσείου έχει αναλάβει το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του, ο σερ Νάιτζελ Μπόρντμαν, ο οποίος δήλωσε ότι οι αρχαιότητες που εκλάπησαν θα επιστρέψουν στην έδρα τους. «Θα είναι μια δύσκολη δουλειά που θα εμπλέξει εσωτερικούς και εξωτερικούς ειδικούς, αλλά είναι απόλυτη προτεραιότητά μας ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα μας πάρει».

Το πρωτοφανές περιστατικό αφήνει εκτεθειμένο το Βρετανικό Μουσείο στο μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας των υποδομών του και δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον είναι σε θέση να προστατέψει επαρκώς τις αρχαιότητες που έχει στις συλλογές του, ανάμεσα στις οποίες είναι φυσικά και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.


Πηγή: in.gr, Πρώτο Θέμα, Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια