Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

ΥΠΠΟ: Aνάκληση άδειας παραχώρησης κτηρίου στο Θησείο που είχε κάνει στον ΣΕΑ

Ενα νέο επεισόδιο στη σύγκρουση του ΥΠΠΟ με την ηγεσία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την πρόσφ...


Ενα νέο επεισόδιο στη σύγκρουση του ΥΠΠΟ με την ηγεσία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου να παύσει την παραχώρηση του διατηρητέου ακινήτου της οδού Ερμού 134-136, στο οποίο ο ΣΕΑ στεγάζει τα γραφεία του από το 1982, με αφορμή μια ανοιχτή εκδήλωση του συλλόγου για το ναυάγιο της Πύλου τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΠΟ που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, ο ΣΕΑ υποχρεούται να αποχωρήσει από το ακίνητο στο Θησείο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, καθώς ανακαλούνται οι πρότερες αποφάσεις παραχώρησης του κτιρίου για λόγους «παράβασής» τους και «δημοσίου συμφέροντος».

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «ο ΣΕΑ προς τον οποίο και μόνο παραχωρήθηκε η χρήση του ακινήτου, κατήρτισε, καθ’ ομολογία του ιδίου, έγγραφη συμφωνία με τρίτα πρόσωπα, εκτός των μελών του και εκτός του προσωπικού του, με την οποία συμφωνία αυθαίρετα, χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση των εν λόγω αποφάσεων παραχώρησης, παραχώρησε περαιτέρω, προς τα τρίτα αυτά πρόσωπα, τη χρήση του χώρου», χωρίς, όπως σημειώνεται, την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. Αναφέρεται επίσης ότι στην ίδια εκδήλωση οι συμμετέχοντες καλούνταν σε «απαραίτητη συνεισφορά» ενώ δεν καταβλήθηκαν τα απαραίτητα τέλη στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Επιπλέον η εκδήλωση, κατά την απόφαση του υπουργείου, δεν συνδεόταν με τους καταστατικούς σκοπούς του συλλόγου και δεν είχε σχέση με την αρχαιολογία, τις τέχνες και τις επιστήμες. Σχετικά με τον όρο της παραχώρησης του ακινήτου το 1982 για τη στέγαση των γραφείων του συλλόγου, ο ΣΕΑ –σύμφωνα με την απόφαση– υποστήριξε ότι στη φράση «στέγαση των γραφείων» περιλαμβάνεται και το δικαίωμά του να παραχωρεί τον χώρο με τη σειρά του σε τρίτους για κοινωνική δραστηριότητα.

Στην απόφαση σημειώνεται ακόμη ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν λογίζεται ως συνδικαλιστικό σωματείο αλλά ως ένωση προσώπων – σωματείο του Αστικού Κώδικα και άρα η παραχώρηση ακινήτου για στέγαση γραφείων δεν είναι υποχρέωση του ΥΠΠΟ, αλλά αποτελεί «ευχέρεια» του υπουργείου. Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται πως εάν ο σύλλογος θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ακίνητο του υπουργείου θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παραχώρησης στην αρμόδια υπηρεσία έως τις 15 Σεπτεμβρίου, «εκθέτοντας το είδος και το εύρος της χρήσης που επιθυμεί».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την απόφαση.


Η απάντηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Σε απάντησή του, ο ΣΕΑ έκανε λόγο για «επίθεση στην ελευθερία λόγου και στη συνδικαλιστική ελευθερία», κατηγορεί το υπουργείο για «αυταρχισμό» με σκοπό να πλήξει τη δράση του συλλόγου και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Οι πέντε παρατάξεις που συναποτελούν το διοικητικό συμβούλιο «επισημαίνουν ότι το κτίριο του ΣΕΑ ήταν και είναι ανοιχτό σε κάθε δημοκρατική αντίληψη, σε κάθε δράση που προάγει τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την απάντηση.

Διαβάστε εδώ την αρχική απάντηση του ΣΕΑ στην επιστολή του ΥΠΠΟ.

Επιπλέον, ο ΣΕΑ απέστειλε σήμερα εξώδικο, διαβάστε εδώ.


Ψήφισμα της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης

Το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης εκφράζει τη συμπαράστασή του στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και καταγγέλλει την υπουργική απόφαση της 11/8/2023, με βάση την οποία ανακαλείται από το ΥΠΠΟ η άδεια παραχώρησης του κτιρίου που στεγάζει τον Σύλλογο Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού.

Η υπουργική απόφαση σαφώς επιδιώκει πρώτον, να τιμωρήσει τον ΣΕΑ για τη διοργάνωση στο κτίριο εκδήλωσης με θέμα το ναυάγιο της Πύλου και για τις πολιτικές απόψεις που ακούστηκαν και δεύτερον, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να παραχωρηθεί ένα ακόμη δημόσιο κτίριο στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Για τους λόγους αυτούς, η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τα επαγγελματικά, επιστημονικά και συνδικαλιστικά μας όργανα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Διαβάστε εδώ το ψήφισμα.


Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Στεκόμαστε στο πλευρό των Αρχαιολόγων»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος με ανακοίνωση της ζητά την άμεση ανάκληση της «έξωσης» του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από την ιστορική του έδρα.


Η ανακοίνωση

Με μια υπουργική απόφαση-μνημείο αυταρχισμού και εν μέσω των αδειών του Αυγούστου, η Υπουργός Πολιτισμού ανακαλεί την απόφαση παραχώρησης του κτηρίου της οδού Ερμού προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η κ. Μενδώνη, δηλαδή, ανακαλεί την απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, την οποία κανένας υπουργός δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει από το 1982 μέχρι σήμερα, με την αιτιολογία ότι η υπουργός δεν εγκρίνει πολιτικά το περιεχόμενο μιας εκδήλωσης.

Είναι ένα ακόμα επεισόδιο της βεντέτας που έχει ανοίξει η Υπουργός με τους ανθρώπους του Πολιτισμού σε όλη τη περίοδο της θητείας της. Η αξίωση όμως, τα Σωματεία στα οποία έχει παραχωρηθεί κτήριο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, να παίρνουν έγκριση για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν ή φιλοξενούν, θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την ίδια την συνδικαλιστική αυτονομία και την ελεύθερη πολιτιστική έκφραση. Ειδικά όταν η παρέμβαση αυτή γίνεται ένα μήνα πριν τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου.

Το κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων υπάρχει εδώ και χρόνια ως ένας πόλος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων του Πολιτισμού καθώς και σημαντικό κέντρο διαμόρφωσης των κοινωνικών διεργασιών φιλοξενώντας πολυσχιδείς δράσεις.

Η υπουργική αυτή απόφαση είναι μια κίνηση ρεβανσισμού προς τους εργαζόμενους του Υπουργείου που αντιστάθηκαν στις καταστροφικές αποφάσεις της Υπουργού τα τελευταία χρόνια, αλλά αποκαλύπτει και το ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει τα συνδικάτα, χρησιμοποιώντας πρακτικές που παραπέμπουν στα πιο σκοτεινά χρόνια της μετεμφυλιακής ιστορίας της Ελλάδας.

Στεκόμαστε στο πλευρό των Αρχαιολόγων και απαιτούμε από την Υπουργό να ανακαλέσει την κατάπτυστη αυτή απόφαση.



Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή, ΣΕΑ, Ναυτεμπορική


Δεν υπάρχουν σχόλια