Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικά ευρήματα από τελετές μαγείας για το «κακό μάτι», στον δρόμο προς τη Μέκκα

[Credit: Israel Antiquities Authority] Ο φόβος για τη μοχθηρή αόρατη ενέργεια έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και οι αρχαιολόγοι έχουν με...

Αρχαιολογικά ευρήματα από τελετές μαγείας για το «κακό μάτι», στον δρόμο προς τη Μέκκα
[Credit: Israel Antiquities Authority]

Ο φόβος για τη μοχθηρή αόρατη ενέργεια έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και οι αρχαιολόγοι έχουν μερικές αποδείξεις γι' αυτό.

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν αντικείμενα, στο δρόμο προς τη Μέκκα, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε τελετές μαγείας για το «κακό μάτι».

Στη σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Material Cultures in the Muslim World, σημειώνεται ότι τα αντικείμενα εντοπίστηκαν σε ανασκαφές στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην περιοχή Εϊλάτ του Ισραήλ.

Στο σύνολο των αντικειμένων που εντοπίστηκαν εντάσσονται θραύσματα πήλινων κουδουνών, βωμοί θυμιάματος, βότσαλα χαλαζία κι ένα μικρό γυναικείο αγαλματίδιο.


Πήλινο γυναικείο ειδώλιο. [Credit: Israel Antiquities Authority]
Πήλινο γυναικείο ειδώλιο. [Credit: Israel Antiquities Authority]

Χρωματιστά βότσαλα χαλαζία. [Credit: Clara Amit, Israel Antiquities Authority]
Χρωματιστά βότσαλα χαλαζία. [Credit: Clara Amit, Israel Antiquities Authority]

Πήλινος βωμός θυμιάματος. [Credit: Clara Amit, Israel Antiquities Authority]
Πήλινος βωμός θυμιάματος. [Credit: Clara Amit, Israel Antiquities Authority]


Σύμφωνα με τον Itamar Taxel της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, τον Dr. Uzi Avner του Επιστημονικού Κέντρου της Νεκράς Θάλασσας-Arava και τον Dr. Nitzan Amitai-Preiss του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, τα αντικείμενα αυτά χρησιμοποιούνταν σε μαγικές τελετουργίες για να θεραπεύουν ασθένειες και το κακό μάτι.

«Αυτή η ανακάλυψη αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι στην πρώιμη οθωμανική περίοδο συμβουλεύονταν μάγους, παράλληλα με την πίστη στην επίσημη θρησκεία τους». 

Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται και από αρχαίες λογοτεχνικές πηγές, οι οποίες δείχνουν ότι λάμβαναν χώρα μαγικές τελετουργίες από άτομα διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων.


Πήλιμο θραύσμα κροτάλλου.  [Credit: Clara Amit, Israel Antiquities Authority]
Πήλιμο θραύσμα κροτάλλου.  [Credit: Clara Amit, Israel Antiquities Authority]

Πήλινο ειδώλιο ζώου.  [Credit: Clara Amit, Israel Antiquities Authority]
Πήλινο ειδώλιο ζώου.  [Credit: Clara Amit, Israel Antiquities Authority]

Τέτοιες τελετουργίες πραγματοποιούνταν καθημερινά, παράλληλα με τις θρησκευτικές, και είναι πιθανό να συμμετείχαν και οι προσκυνητές που κατευθύνονταν στις ιερές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας.

«Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένα τόσο μεγάλο σύνολο τελετουργικών αντικειμένων, αυτού του είδους, και είναι μοναδικό το ότι βρέθηκαν σε μία τοποθεσία που χρησιμοποιούνταν προσωρινά και όχι σε μόνιμο οικισμό», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.


Η περιοχή των ανασκαφών στους λόφους Eilat. [Credit: Itamar Taxel, Israel Antiquities Authority]
Η περιοχή των ανασκαφών στους λόφους Eilat. 
[Credit: Itamar Taxel, Israel Antiquities Authority]

«Αρκετές κατασκηνώσεις και δομές που εξυπηρετούσαν τους προσκυνητές έχουν αποκαλυφθεί στα βουνά του Εϊλάτ και φαίνεται ότι η κύρια περίοδος που λειτουργούσαν αυτές οι δομές ήταν από τον 13ο ή 14ο αιώνα μ.Χ. και μετά», κατέληξαν. 

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: LiFO, Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων


Δεν υπάρχουν σχόλια