Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πέτρος Θέμελης: Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχαιολόγος

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Πέτρος Θέμελης, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες αρχαιολόγους και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας,...

Πέτρος Θέμελης: Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχαιολόγος

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Πέτρος Θέμελης, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες αρχαιολόγους και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, γνωστός για το πλούσιο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο, που, μεταξύ άλλων, έφερε στο φως την Αρχαία Μεσσήνη. Τα τελευταία 24ωρα έδινε μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε το 1936 στη Θεσσαλονίκη .Oλοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε Πτυχίο Iστορίας και Aρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, και διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτου του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα: “Frühgriechische Grabbauten”. 

Το 1962 προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της πόλης. Το διάστημα 1963-1980 ήταν επιμελητής και έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το διάστημα 1977-1980 ήταν διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών.

Από το 1980 ως το 1984, ήταν προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ενώ από το 1984 ως το 2004 διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.


Πέτρος Θέμελης: Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχαιολόγος

Από το 1987, υπήρξε διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία είχε συγγράψει μονογραφίες και πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Ελαβε επίσης μέρος και διηύθυνε ανασκαφές στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια και στο Κάλλιο.

Δημοσιεύματα: 6 μονογραφίες, 250 επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικοί οδηγοί, εκθέσεις ανασκαφών, πρόλόγοι εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις. Επιφυλλίδες στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό τύπο.

Μέλος επιστημονικών Eταιρειών Eλλάδας και Eξωτερικού. Επίτιμος δημότης Μεσσήνης και Ανδρούσας, ισόβιος Εταίρος Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Ηνωμένων Πολιτειών, μέλος Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, αντιπρόεδρος Eπιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών, αντιπρόεδρος Iδρύματος Γ. Ψαροπούλου Nεότερης Kεραμικής.

Στις 18 Ιανουαρίου 2005, παρέλαβε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο  για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό του έργο.


Πηγή: ErtNews, Καθημερινή, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια