Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2023 στο Δομοκό η ημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκ...
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2023 στο Δομοκό η ημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών του δεύτερου έτους του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Μελιταία (MELAP).
Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και το Δήμο Δομοκού.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ι. Οικονόμου, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χ. Λιόλιος, ενώ αναγνώστηκε χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Ηλ. Σανίδα. Επίσης την εκδήλωση χαιρέτησαν οι συνδιευθύντριες του προγράμματος Δρ P. Pakkanen και κα. Κ. Ψαρογιάννη. Τέλος χαιρετισμός αναγνώστηκε εκ μέρους της Προϊστάμενης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Δρ Ευθ. Καράντζαλη.
Ο Yπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε πως η περιοχή αλλά και ολόκληρη η Φθιώτιδα είναι τόπος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε αυτό ώστε η περιοχή μας να γίνει πόλος έλξης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, κ. Ηλίας Σανίδας, στον χαιρετισμό του, που αναγνώστηκε καθώς ο ίδιος εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, επεσήμανε πως η Περιφέρεια Στερεάς είναι από την αρχή του προγράμματος και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Μελιταίας.
Η συνδιευθύντρια του προγράμματος και εκπρόσωπος του Φινλανδικού Ιστιτούτου, Δρ Petra Pakkanen, στον συγκινητικό χαιρετισμό της ανέφερε πως πλέον νιώθουν αυτά τα μέρη σαν δικά τους και κάθε φορά έχουν την αίσθηση μιας αέναης επιστροφής εδώ.
Τις ομιλίες για τις εργασίες του προγράμματος άνοιξε ο Δρ Αrto Pentinen ο οποίος μάς εξήγησε συνοπτικά τον τρόπο που λειτουργούν οι αρχαιολόγοι αναφέροντας χαρακτηριστικά πως σημασία δεν έχει μόνο το τι βρίσκουμε αλλά πώς και σε ποια θέση το βρίσκουμε. Ο κ. Pentinen μίλησε για το πως αποκαλύπτεται το παρελθόν της Μελιταίας μέσα από τη στρωματογραφία, καθώς και για τα αποτελέσματα της μεθόδου της επίπλευσης από την οποία μπορούμε να διακρίνουμε απανθρακωμένους σπόρους και μικρά οστά ζώων.
Ο κ. Λάμπρος Σταυρογιάννης παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργασιών στην ακρόπολη της αρχαίας Μελιταίας, όπου κατά τις δύο αυτές ερευνητικές περιόδους αποκαλύφθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της ύστερης ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και πλήθος κινητών ευρημάτων, όπως πολλά κεραμικά αντικείμενα, πήλινα υφαντικά βάρη, χάλκινα νομίσματα, λυχνάρια, χάλκινα ιατρικά εργαλεία και χάλκινα κοσμήματα. Ο κ. Σταυρογιάννης εξήγησε πως τα εντυπωσιακά ευρήματα μάς οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως η Μελιταία ήταν όντως ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα κλασικής και ελληνιστικής εποχής στην Αχαΐα Φθιώτιδα.
Στη συνέχεια η συντηρήτρια κα Εύα Αποστολακοπούλου μίλησε για τον ρόλο και την ανάγκη συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων, μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη συντήρηση για να αντιληφθούμε τη σημασία της στην αρχαιολογική έρευνα, ενώ παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργασιών συντήρησης των ανασκαφικών ευρημάτων μεταξύ των οποίων αρκετά πήλινα αγγεία, μετάλλινα αντικείμενα, καθώς και χάλκινα νομίσματα.
Ο καθηγητής εφαρμοσμένης γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόρης Τσόκας ανέδειξε τη σημασία χρήσης μεθόδων και τεχνικών των θετικών επιστημών στην αρχαιολογική έρευνα και παρουσίασε τις γεωφυσικές έρευνες στην αρχαία Μελιταία, οι οποίες υπέδειξαν την παρουσία δύο μεγάλων οδών στην κάτω πόλη, την ύπαρξη πυκνών αρχιτεκτονικών καταλοίπων, καθώς και πιθανότητα τον εντοπισμό τμήματος του αρχαίου οχυρωματικού περιβόλου. Παρόμοιες δομές οικοδομικών καταλοίπων εντοπίστηκαν και σε θέσεις της άνω πόλης.
Τέλος παρουσιάστηκε η ανακοίνωση του Δρ Robin Ronnlund, η οποία αφορούσε την τοπογραφική αποτύπωση των αρχαιοτήτων της αρχαίας Μελιταίας με εναέριο σαρωτή λέιζερ (LiDAR). Η συγκεκριμένη μέθοδος εντόπισε τμήματα του αρχαίου οχυρωματικού περιβόλου τα οποία βρίσκονται κάτω από την βλάστηση και δεν είναι ορατά, καθώς και άλλες αρχιτεκτονικές δομές.
Τα αποτελέσματα των εργασιών και της φετινής ερευνητικής περιόδου φαίνονται εντυπωσιακά και άκρως ενδιαφέροντα, προμηνύοντας αξιόλογα ευρήματα και συμπεράσματα με την ολοκλήρωση της διεξαγωγής του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Μελιταία, η οποία ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αχαΐας Φθιώτιδας.
Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα μπόρεσαν να περιηγηθούν στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Γενναίοι και έξυπνοι άνθρωποι». Περιηγητές από τις Βόρειες Χώρες αφηγούνται. Πρόκειται για μια έκθεση με κείμενα, σχέδια, σκίτσα και φωτογραφίες για την Ελλάδα και από την Ελλάδα, που παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας οι πρεσβείες και τα ινστιτούτα των Βορείων Χωρών (Nordics – Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία) μαζί με την κοινή τους βιβλιοθήκη, τη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών. Το περιεχόμενο της έκθεσης παρουσιάστηκε περιληπτικά μετά το πέρας των ομιλιών από την κα Μ. Γουρδουμπά.
Πηγή: Mag24
Δεν υπάρχουν σχόλια