Ρωμαϊκή σαρκοφάγος από το Δοκίμειο της Φρυγίας. Από την περιοδική έκθεση "Ρωμαϊκή Κομοτηνή: σαρκοφάγος και μιλιάρια" στο Αρχαιολογ...
Ρωμαϊκή σαρκοφάγος από το Δοκίμειο της Φρυγίας. |
Από την περιοδική έκθεση "Ρωμαϊκή Κομοτηνή: σαρκοφάγος και μιλιάρια" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής - Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
Μαρμάρινη Ρωμαϊκή σαρκοφάγος.
Χρονολογείται στα μέσα του 3ου αι. μ.Χ.
Τον Φεβρουάριο του 2006 το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας Θεσσαλονίκης κατάσχεσε τμήματα μαρμάρινης σαρκοφάγου, τα οποία κατά δήλωση του συλληφθέντα, είχαν εντοπιστεί από τον ίδιο στις εργασίες εκσκαφής θεμελίων οικοδομής στην Εγνατία οδό, στην Κομοτηνή.
Με τις ανάγλυφες και, κατά περίπτωση, ολόγλυφες σχεδόν μορφές και του ημικίονες ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «μικρασιατικού τύπου κιονωτών σαρκοφάγων» και αποδίδεται στο εργαστήριο του Δοκιμείου της Φρυγίας· ένα από τα τρία σπουδαιότερα εργαστήρια κατασκευής σαρκοφάγων στους ρωμαϊκούς χρόνους, το οποίο δραστηριοποιούνταν από το 160 μ.Χ. έως το 260/270 μ.Χ., οπότε και έκλεισε οριστικά.
Οι αρχικές διαστάσεις του μνημείου υπολογίζονται σε 2,50x1,40x1,60 μ., ενώ το βάρος της σε 5 περίπου τόνους. Το ύψος, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η βάση και το κάλυμμα, υπολογίζεται στο 1,40 μ. περίπου.
Οι ανάγλυφοι στρεπτοί ημικίονες -ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό- δημιουργούν πλαίσια, μέσα στα οποία αναπτύσσονται μυθολογικές συνήθως παραστάσεις. Κεντρικό θέμα αποτελούν οι άθλοι του Ηρακλή, που αναπτύσσονται στις τρεις πλευρές –δύο μακριές και μια στενή. Λόγω της αποσπασματικότητας του μνημείου, για την ανασύνθεση και τη σειρά των άθλων αντλήθηκαν στοιχεία από τις δύο μέχρι τώρα γνωστές με παραστάσεις άθλων του Ηρακλή σαρκοφάγους, τη σαρκοφάγο από τη νεκρόπολη της Πέργης (σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αττάλειας) και τη σαρκοφάγο από τη νεκρόπολη του Ικονίου (σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ικονίου).
Τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου με μυθολογική παράσταση. Ο Ηρακλής και τα Μήλα των Εσπερίδων. |
Έτσι, η σειρά των άθλων που προτείνεται είναι:
Πλευρά Α: 1. Λιοντάρι της Νεμέας 2. Λερναία Ύδρα 3. Στυμφαλίδες Όρνιθες 4. Ερυμάνθιος Κάπρος 5. Ελάφι της Κερύνειας.
Πλευρά Β: 6. Ζώνη της Ιππολύτης 7. Στάβλοι του Αυγεία.Πλευρά Γ. 8. Ταύρος της Κρήτης 9. Άλογα του Διομήδη 10. Βόδια του Γηρυόνη 11. Κέρβερος 12. Μήλα των Εσπερίδων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η παράσταση της τελευταίας στενής πλευράς. Ανάμεσα σε μια γυναικεία και μια ανδρική μορφή, πολύ πιθανόν οι παραγγελιοδότες, παριστάνεται μια θύρα -η θύρα του Άδη- που δήλωνε την είσοδο στον κάτω κόσμο.
Το κάλυμμα της σαρκοφάγου είχε τη μορφή κλίνης (κλινόμορφο). Πάνω σε αυτές τις κλίνες συνήθως απαντούν ολόγλυφες μορφές ημικεκλιμένου ζεύγους συνοδευόμενες από ερωτιδείς. Στην περίπτωση της Κομοτηνής σώζεται μόνο μέρος της κλίνης και του σώματος μιας μορφής.
Τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου με μυθολογική παράσταση. Ο Ηρακλής και το Λιοντάρι της Νεμέας. |
Επισκεφθείτε τη μόνιμη έκθεση του μουσείου η οποία παρουσιάζει τη δραστηριότητα του ανθρώπου στις σημαντικότερες παράλιες θέσεις της Θράκης, από τη νεολιθική μέχρι τη βυζαντινή περίοδο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής το επόμενο διάστημα θα κλείσει προσωρινά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση του κελύφους του υπάρχοντος κτιρίου –έργου του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη- και η επανέκθεση του μουσείου. Η περιοδική έκθεση θα είναι επισκέψιμη στον εξωτερικό χώρο του μουσείου καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.
Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 8.30 - 15.30, Τρίτη κλειστό
1η Νοεμβρίου - 31η Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ.
Πληροφορίες: 25310 22411
Πηγή: ΥΠΠΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια