Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θρίλερ με το «πτώμα του βάλτου»: Η ιστορία πίσω από τον μυστηριώδη θάνατο εφήβου πριν από 2.500 χρόνια – Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα οστά σχεδόν άθικτα

Το σπάνιο εύρημα είναι ένα σώμα τύρφης - που σημαίνει ότι έχει διατηρηθεί σε πάρα πολύ καλή κατάσταση για περισσότερα από 2.000 χρόνια στις ...

Το σπάνιο εύρημα είναι ένα σώμα τύρφης - που σημαίνει ότι έχει διατηρηθεί σε πάρα πολύ καλή κατάσταση για περισσότερα από 2.000 χρόνια στις μοναδικές συνθήκες ενός φυσικού τύρφη. Τα οστά βρέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στην τοποθεσία στο Bellaghy, Co Londonderry, αλλά μόλις τώρα επιβεβαιώθηκε η ηλικία τους.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα από τα πιο σπάνια “σώματα βάλτου”, ένα πτώμα που διατηρήθηκε σε τυρφώνες και έλυσαν ένα μυστήριο ηλικίας 2.500 ετών.

Ο σκελετός βρέθηκε περίπου ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια γης. Η τοποθεσία είναι δημόσια περιουσία. Ανήκει στην κοινότητα του Bellaghy, ένα χωριό στην κομητεία Londonderry της Βόρειας Ιρλανδίας. Η περιοχή είναι ένας κλασικός τυρφώνας. Η τύρφη είναι το υλικό που επιτρέπει στα πτώματα να διατηρούνται.

Τα οστά που βρέθηκαν περιγράφονται ως “καλά διατηρημένα”, αλλά όχι εντελώς άθικτα. Βρέθηκαν μαζί με τμήματα δέρματος, νύχια του αριστερού χεριού, νύχια των ποδιών, καθώς και με κάτι που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι ένα νεφρό.


Τα υπολείμματα του πτώματος βρέθηκαν για πρώτη φορά στην τυρφώνα τον Οκτώβριο του 2023, αλλά μόνο τώρα οι ειδικοί επιβεβαίωσαν την ηλικία. Στη φωτογραφία, κόκκαλα του αριστερού χεριού.

Ο νεκρός έφηβος

Όλα τα λείψανα ανήκαν στο ίδιο άτομο – πιστεύεται ότι ήταν νεαρός ηλικίας 13 έως 17 ετών κατά τη στιγμή του θανάτου. Τα σώματα σε βάλτους έχουν διατηρηθεί εκπληκτικά καλά από τις φυσικές συνθήκες ενός βάλτου, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η έλλειψη οξυγόνου.

Τα λείψανα του πτώματος βρέθηκαν σε δημόσια γη, σε περιοχή με τύρφη, τον Οκτώβριο του 2023, αλλά μόλις τώρα οι ειδικοί επιβεβαίωσαν την ηλικία του. Η ραδιοχρονολόγηση από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ τοποθέτησε τον χρόνο θανάτου μεταξύ 2.000 και 2.500 ετών πριν, δηλαδή περίπου το 500 π.Χ.  Αρχικά, η Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) δεν μπορούσε να είναι σίγουρη αν τα λείψανα ήταν αρχαία ή το αποτέλεσμα ενός πιο πρόσφατου θανάτου.

“Ως εκ τούτου, προχωρήσαμε στην ανασκαφή του πτώματος με πλήρη ιατροδικαστική εξέταση με ευαίσθητο και επαγγελματικό τρόπο”, δήλωσε η ντετέκτιβ επιθεωρητής Nikki Deehan του PSNI. “Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει επίσης ότι τυχόν αποδεικτικά στοιχεία DNA μπορούν να εξασφαλιστούν για κάθε πιθανή ποινική έρευνα. Αλλά τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Προς το παρόν, ελάχιστα είναι γνωστά για την ταυτότητα του έφηβου – ή για την αιτία του πρόωρου θανάτου του, σε τόσο μικρή ηλικία.


Η τοποθεσία στο Bellaghy, Co Londonderry, όπου βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα δυνητικά 2.500 ετών.

Στη φωτογραφία, η αρχαιολογική ομάδα ανάκτησης των οστών στην τοποθεσία στο Bellaghy, Co Londonderry. Τα σκελετικά υπολείμματα πιστεύεται ότι προέρχονται από έναν άνδρα ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών τη στιγμή του θανάτου.
Στη φωτογραφία, η αρχαιολογική ομάδα ανάκτησης των οστών στην τοποθεσία στο Bellaghy, Co Londonderry. Τα σκελετικά υπολείμματα πιστεύεται ότι προέρχονται από έναν άνδρα ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών τη στιγμή του θανάτου.

Πτώμα 2.500 ετών στους βάλτους

Το εκτιμώμενο έτος θανάτου του – 500 π.Χ. – είναι η ύστερη περίοδος της προϊστορικής Ιρλανδίας και περίπου η εποχή που ξεκίνησε στην περιοχή η Εποχή του Σιδήρου. Είναι επίσης περίπου η εποχή που οι Κέλτες έφτασαν για πρώτη φορά στην Ιρλανδία από την ηπειρωτική Ευρώπη, όπως συμφωνούν οι περισσότερες πηγές.

Ο John Joe O’Boyle, διευθύνων σύμβουλος της Δασικής Υπηρεσίας της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, χαρακτήρισε τα λείψανα ως ένα “πολύ συναρπαστικό εύρημα”. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ραδιοχρονολόγηση σε σώμα βάλτου στη Βόρεια Ιρλανδία και το μοναδικό τέτοιο σώμα, που υπάρχει ακόμη, στην χώρα. “Ελπίζω ότι, εν ευθέτω χρόνω, το εύρημα θα μας βοηθήσει όλους να κατανοήσουμε καλύτερα κάτι από την πολύ πρώιμη ιστορία μας”, δήλωσε ο O’Boyle. Σίγουρα προσθέτει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορική και πολιτιστική σημασία αυτού του τόπου και των αρχαιολογικών ανακαλύψεων πτωμάτων σε βάλτους σε όλη την Ευρώπη.

Το Bellaghy είναι ίσως περισσότερο γνωστό ως η γενέτειρα, το πατρικό σπίτι και ο τόπος ανάπαυσης του ποιητή Seamus Heaney. Συμπωματικά, η ποιητική συλλογή του Heaney “North” του 1975 περιλαμβάνει αρκετά ποιήματα για τα σώματα/πτώματα που βρίσκονται σε βάλτους. “Ο Seamus Heaney, όταν έγραφε τη σειρά ποιημάτων του εμπνευσμένων από τα σώματα των βάλτων, μάλλον δεν περίμενε ποτέ ένα τέτοιο εύρημα στο κατώφλι του”, δήλωσε ο O’Boyle.


Το νέο σώμα τυρφώνων της Βόρειας Ιρλανδίας είναι το μόνο που υπάρχει στη χώρα. Στη φωτογραφία, τα οστά των κάτω άκρων
Το νέο σώμα τυρφώνων της Βόρειας Ιρλανδίας είναι το μόνο που υπάρχει στη χώρα. Στη φωτογραφία, τα οστά των κάτω άκρων.

Τα λείψανα

Αφού ειδοποιήθηκε για τα λείψανα τον Οκτώβριο, η αρχαιολογική μονάδα του PSNI κατά την ανασκαφή βρήκε οστά ποδιών (την κνήμη και την περόνη) και ένα βραχιόνιο οστό (το οστό του άνω βραχίονα), καθώς και τα οστά της ωλένης και της κερκίδας του δεξιού βραχίονα. Περίπου πέντε μέτρα πιο μακριά, εντοπίστηκαν τα οστά ενός κάτω αριστερού βραχίονα και ενός αριστερού μηριαίου οστού τα οποία εξείχαν από το έδαφος. Η περαιτέρω εξέταση της περιοχής εντόπισε επιπλέον οστά δακτύλων, νύχια, ένα άλλο τμήμα του αριστερού μηριαίου οστού και το στέρνο.

Η ανακάλυψη αυτού που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι νεφρό αποτελεί απόδειξη της μοναδικής ικανότητας των τυρφώνων να διατηρούν ανθρώπινο ιστό. Οι τυρφώνες περιέχουν πολύ λίγο οξυγόνο, οπότε οργανικά υλικά όπως το ξύλο, το δέρμα, τα υφάσματα και ακόμη και η ανθρώπινη σάρκα δεν σαπίζουν τόσο εύκολα όσο υπό άλλες συνθήκες.


Αυτό που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι μπορεί να είναι το νεφρό του εφήβου.
Αυτό που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι μπορεί να είναι το νεφρό του εφήβου.

Τα λείψανα θα μεταφερθούν τώρα στην ιδιοκτησία του National Museums NI, το οποίο θα συνεχίσει την περαιτέρω εξέταση και συντήρηση των ευρημάτων.

Παρόλο που η κατάσταση διατήρησής του είναι εντυπωσιακή, το σώμα του βάλτου της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι τόσο ανέγγιχτο όσο ο περίφημος άνθρωπος Tollund της Δανίας.

Ο Tollund Man μπορεί να ήταν εγκληματίας ή πιθανόν ακόμη και να θυσιάστηκε γύρω στο 400 π.Χ. στο πλαίσιο μιας τελετουργικής πρακτικής “για να μείνουν ικανοποιημένοι οι θεοί”.


Πηγή: Enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια