Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανασκαφών… συνέχεια στο Κλειδί Σαμικού!

Στο πλαίσιο της φετινής ανασκαφικής περιόδου του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στο Κλειδί Σαμικού (έτη 2022-2026), που ολοκληρώθηκε στ...

Ανασκαφών… συνέχεια στο Κλειδί Σαμικού!

Στο πλαίσιο της φετινής ανασκαφικής περιόδου του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στο Κλειδί Σαμικού (έτη 2022-2026), που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία για το μνημειακό οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε το 2022, όπως ενημέρωσε με πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού.

Την χορήγηση άδειας στο Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο για συνέχιση, κατά το έτος 2024, του ερευνητικού προγράμματος στη θέση Κλειδί Σαμικού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, στο πλαίσιο πενταετούς προγραμματισμού (2022-2026), υπό τη διεύθυνση της κ. Ε.- Ι. Κόλια, Προϊσταμένης της ως άνω Εφορείας, και με επικεφαλής από την αυστριακή πλευρά την Dr. Habil. Β. Eder, Διευθύντρια του ΑΑΙ, αποφάσισε η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου.


OI ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

Κατά την ερευνητική περίοδο του έτους 2024 θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:

Συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας (επέκταση προς τα Βορειοδυτικά) στη Ζώνη Α, Περιοχή 1 (Περιοχή ανασκαφής Ναού) για την περαιτέρω διευκρίνιση της κάτοψης και των κατασκευαστικών φάσεων του Κτηρίου.

Γεωφυσικές έρευνες εντός της Ζώνης Α, (περιοχές 2 & 3) και τέσσερις γεωαρχαιολογικές γεωτρήσεις, για την περαιτέρω διερεύνηση του Ιερού. Θα προηγηθεί ο καθαρισμός της βλάστησης (καλάμια) πριν την έναρξη των γεωφυσικών ερευνών.

Τέσσερις γεωαρχαιολογικές γεωτρήσεις στις Ζώνες Β-D.

Πτήση drone με ψηφιακή κάμερα άνωθεν της περιοχής (Ζώνης Α – F).


Θυμίζουμε πως στο πλαίσιο της φετινής ανασκαφικής περιόδου του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στο Κλειδί Σαμικού (έτη 2022-2026), που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία για το μνημειακό οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε το 2022, όπως ενημέρωσε με πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκε τμήμα του κτιρίου και κατέστη φανερό ότι οι διαστάσεις του είναι μεγαλύτερες από την αρχική εκτίμηση που βασιζόταν στη γεωφυσική έρευνα. Το συνολικό μήκος του οικοδομήματος εκτιμάται σε περίπου 28 μέτρα, το δε πλάτος του υπερβαίνει τα 9 μέτρα. Πρόκειται για ναό του 6ου αιώνα π.Χ. με δύο οικοδομικές φάσεις. Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι ο ναός αυτός ήταν λατρευτικό κτίριο εντός του περίφημου ιερού του Ποσειδώνα, το οποίο αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της Αμφικτυονίας των πόλεων της Τριφυλίας (Στράβων, Γεωγραφικά, 8o βιβλίο). Κτίστηκε στην αρχαϊκή εποχή, αλλά φαίνεται ότι ανακατασκευάστηκε κατά το β΄ μισό του 4ου – αρχές του 3ου αι. π.Χ. και αποτελείται από δύο κύριες αίθουσες, καθώς και μία μικρότερη στο βορειοδυτικό (πίσω) τμήμα. Ο χώρος, που αρχικά είχε ερμηνευτεί ως πρόναος, αποδείχθηκε ότι ήταν η μία αίθουσα του σηκού, στην οποία εντοπίστηκαν βάσεις δύο κιόνων κιονοστοιχίας στον άξονα του κτιρίου, που ανήκει στην αρχαϊκή φάση. Μπορούμε να υποθέσουμε, προσθέτει η ανακοίνωση, ότι υπήρχαν όμοιοι κίονες και στη δεύτερη αίθουσα. Σε κάθε περίπτωση, η κάτοψη του ναού είναι ασυνήθιστη, χωρίς ακριβή παράλληλα.


Πηγή: Patris News

Δεν υπάρχουν σχόλια