Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανασκαφή αποκάλυψε διατηρημένο ξύλινο κελάρι από τη ρωμαϊκή περίοδο

[Credit : Frankfurt Archaeological Museum] Αρχαιολόγοι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φρανκφούρτης ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο ξύλινο κε...

Ανασκαφή αποκάλυψε διατηρημένο ξύλινο κελάρι από τη ρωμαϊκή περίοδο
[Credit : Frankfurt Archaeological Museum]

Αρχαιολόγοι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φρανκφούρτης ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο ξύλινο κελάρι στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, οι σύγχρονες συνοικίες Heddernheim και Praunheim της Φρανκφούρτης αποτελούσαν κάποτε τη ρωμαϊκή πόλη Νίδα (Nida).

Το 110 μ.Χ., η Νίδα ήταν η μεγαλύτερη πόλη του Limes και αναδείχθηκε ως πρωτεύουσα της Civitas Taunensium.

Η πόλη είχε πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους, ωστόσο, από το 259 μ.Χ. ο πληθυσμός μειώθηκε, πιθανώς λόγω της κατάκτησης της περιοχής Agri Decumates από τους Αλεμάνους.

Μια πρόσφατη ανασκαφή που διεξήχθη από αρχαιολόγους του Αρχαιολογικού Μουσείου της Φρανκφούρτης αποκάλυψε μια ρωμαϊκή κατοικία, η οποία βρίσκεται στη νότια πλευρά των δύο κύριων δρόμων της ρωμαϊκής πόλης (platea praetoria).

Εντός της κατοικίας υπάρχουν τα κατάλοιπα ενός καλοδιατηρημένου ξύλινου κελαριού με σκαλοπάτια που οδηγούσαν σε μια σκάλα. Σε όλο το κελάρι υπάρχουν υπολείμματα απανθρακωμένων δοκών, κάρβουνα και υπολείμματα πυρκαγιάς, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατοικία καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την αρχαιότητα.


Ανασκαφή αποκάλυψε διατηρημένο ξύλινο κελάρι από τη ρωμαϊκή περίοδο
[Credit : Frankfurt Archaeological Museum]

Η θερμότητα της φωτιάς έφτασε σε τέτοια ένταση, ώστε τα εργαλεία έμειναν εγκαταλελειμμένα στις σκάλες του κελαριού μαζί με ένα γυάλινο βάζο που βρέθηκε μερικώς λιωμένο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης κεραμικά και γυάλινα αγγεία, καθώς και διάφορα ασυνήθιστα αντικείμενα από μέταλλο.

Μιλώντας στο HeritageDaily, εκπρόσωπος του Αρχαιολογικού Μουσείου της Φρανκφούρτης διευκρίνισε ότι η ανασκαφική ομάδα θα αναλύσει τα αρχαιολογικά υλικά για να εξακριβώσει τις ακριβείς ημερομηνίες κατασκευής και καταστροφής του κτηρίου. Επιπλέον, εφαρμόζοντας σχολαστικές τεχνικές εξόρυξης με συνθετικές ρητίνες, καουτσούκ πυριτίου και ελάσματα γύψου, η ομάδα μετέφερε με επιτυχία το κελάρι άθικτο για περαιτέρω συντήρηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φρανκφούρτης: "Το κελάρι δεν είναι το πρώτο ξύλινο κελάρι με υπολείμματα πυρκαγιάς που εντοπίστηκε στη ρωμαϊκή Νίδα. Παρόμοια ευρήματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη πολλές φορές τα τελευταία 100 χρόνια- ωστόσο ήταν λιγότερο καλά διατηρημένα και δεν εξετάστηκαν τόσο εκτενώς με τη σύγχρονη ανασκαφική μέθοδο".


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια