Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πόρπη με τον Ρωμύλο και τον Ρώμο βρέθηκε στην Ισπανία

Η ρωμαϊκή ασημένια πόρπη που βρέθηκε στη Vilanova d'Alcolea (Castellón). Μια σπάνια ασημένια πόρπη που απεικονίζει τη λύκαινα να θηλάζει...

Η ρωμαϊκή ασημένια πόρπη που βρέθηκε στη Vilanova d'Alcolea (Castellón).
Η ρωμαϊκή ασημένια πόρπη που βρέθηκε στη Vilanova d'Alcolea (Castellón).

Μια σπάνια ασημένια πόρπη που απεικονίζει τη λύκαινα να θηλάζει τα βρέφη Ρωμύλο και Ρέμο, τον ιδρυτικό μύθο της Ρώμης, ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Hostalot - Idlum στην Vilanova d'Alcolea της Βαλένθια στην Ισπανία. Η πόρπη χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και διακρίνεται για την ασυνήθιστη και υψηλή ποιότητα της γλυπτικής της καθώς είναι γνωστά ελάχιστα συγκρίσιμα παραδείγματα.

Το εύρημα είναι μικρό, μήκους μόλις 4 εκατοστών και ενώ η επιφάνεια είναι φθαρμένη, οι λεπτομέρειες της αρχικής λεπτής σκαλιστικής τέχνης, όπως η χαίτη του λύκου, είναι ακόμα ορατές. Η αρχική πόρπη είναι ακόμη συνδεδεμένη με το αρθρωτό πίσω μέρος της.


Το μενταγιόν πριν από την αποκατάστασή του.
Η πόρπη πριν τις εργασίες συντήρησης.

Ρωμαϊκή ασημένια καρφίτσα που βρέθηκε στη Vilanova d'Alcolea (Castellón).
Το πίσω μέρος της πόρπης με τον μηχανισμό.

Η τοποθεσία Hostalot - Idlum ήταν ένα mansio, μια στάση ανάπαυσης στο δρόμο Via Augusta. Τα mansios διοικούνταν από την κυβέρνηση για να φιλοξενούν αξιωματούχους, αγγελιοφόρους και ταξιδιώτες αξιωματούχους. Προσέφεραν επίσης υπηρεσίες αλλαγής αλόγων στους μεταφορείς αλληλογραφίας για να διατηρείται η ταχυδρομική υπηρεσία γρήγορη και αποτελεσματική. Η καρφίτσα του Ρωμύλου και του Ρέμου ανακαλύφθηκε στο κεντρικό κτήριο.


Ανασκαφικές εργασίες στην τοποθεσία Hostalot - Idlum.
Ανασκαφικές εργασίες στην τοποθεσία Hostalot - Idlum.

Το mansio του Idlum χτίστηκε ταυτόχρονα με τη Via Augusta, δηλαδή μεταξύ του 15 και του 7 π.Χ., και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς μέχρι να εγκαταλειφθεί τον 5ο ή τον 6ο αιώνα μ.Χ: ως ιδιωτική κατοικία, ως γεωργική μονάδα παραγωγής ή μεταποίησης ή ακόμα και ως λουτρό. Θραύσματα κεραμικών σωλήνων που βρέθηκαν κατά την πρόσφατη ανασκαφική περίοδο ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν ως αγωγοί νερού ή ατμού σε λουτρική εγκατάσταση.


Πηγή: The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια