Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η επιτύμβια στήλη του Σωκράτους

Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Στα τέλη του ...


Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου.

Στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. Κορίνθιοι άποικοι ίδρυσαν στη βόρεια ακτή του Αμβρακικού κόλπου την Αμβρακία. Η σχέση της αποικίας με τη μητρόπολη σκιαγραφείται μέσα από ιστορικά γεγονότα, τα οποία κατέγραψαν οι αρχαίοι συγγραφείς. Πρόσφατα δε, μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα «ΑΠΟΙΚΙΑ», που διενήργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την εταιρεία TETRAGON, επιβεβαιώθηκε και διεπιστημονικά η σύνδεση των δύο πόλεων, μητρόπολης και αποικίας, μέσω της μελέτης σκελετικών καταλοίπων. Τεκμηριώνεται όμως και μέσα από άλλα  αρχαιολογικά ευρήματα, όπως είναι τα αγγεία, τα νομίσματα και οι επιγραφές, στα οποία ανιχνεύονται συχνά επιρροές από τη μητρόπολη Κόρινθο.  




Στις πρωιμότερες επιγραφές που έχουν έρθει στο φως κατά τις ανασκαφές στην πόλη της Άρτας και χρονολογούνται στους αρχαϊκούς και υστεροαρχαϊκούς χρόνους, χρησιμοποιείται το κορινθιακό αλφάβητο.

Η επιτύμβια στήλη του Σωκράτους αποτελεί μία τέτοια περίπτωση. Προέρχεται από τη Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας και χρονολογείται στο α΄ τέταρτο του 5ου αι. π.Χ.  Είναι πεσσοειδής και έχει χαραγμένο το όνομα του Σωκράτους κατακόρυφα, με κεφαλαία γράμματα. Το αλφάβητο που χρησιμοποιήθηκε για την απόδοση του ονόματος του νεκρού είναι το κορινθιακό, με τη χρήση του χαρακτήρα σαν (Ϻ ως Σ) και του κλειστού έψιλον (Β ως Ε).

Σήμερα, η στήλη εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, στην ενότητα των νεκροταφείων της Αμβρακίας.


Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια