Σπάνια ρωμαϊκή κεφαλή ειδωλίου του Ερμή βρέθηκε στο Small Hythe. [Credit: James Dobson/National Trust] Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη ...
Σπάνια ρωμαϊκή κεφαλή ειδωλίου του Ερμή βρέθηκε στο Small Hythe. [Credit: James Dobson/National Trust] |
Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε σε μεσαιωνικό ναυπηγείο κοντά στο Tenterden του Kent. Η ανασκαφή, που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια, έφερε στο φως στοιχεία ενός άγνωστου μέχρι σήμερα ρωμαϊκού οικισμού που χρονολογείται από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Μεταξύ των αξιοσημείωτων ευρημάτων είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο πήλινο ειδώλιο που απεικονίζει τον θεό Ερμή και είναι ένα από τα λιγότερα από δέκα που έχουν βρεθεί ποτέ στη Βρετανία. Το κεφάλι, ύψους μόλις 5 εκατοστών, είναι φτιαγμένο από λευκό πηλό, ένα υλικό που συνήθως εισάγεται από την κεντρική Γαλατία και την περιοχή Ρήνου-Μοσέλ, και πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για ιδιωτικές θρησκευτικές πρακτικές ή τοποθετούνταν σε παιδικούς τάφους.
Η Nathalie Cohen, αρχαιολόγος του National Trust, περιέγραψε τη σημασία του ευρήματος: «Το να συναντήσει κανείς ένα κεφάλι ειδωλίου του Ερμή, σε λευκό πηλό, είναι απίστευτα σπάνιο. Με ύψος μόλις 5 εκατοστά, το κεφάλι είναι σαφώς ορατό ως Ερμής, με την φτερωτή του κόμμωση. Δυστυχώς δεν βρήκαμε το υπόλοιπο μέρος του ειδωλίου».
Το κεφάλι, ύψους μόλις 5 εκατοστών, είναι κατασκευασμένο από λευκό πηλό. [Credit: James Dobson/National Trust]
Ο οικισμός ήταν μικρής κλίμακας και μέτριου κύρους, δήλωσε η Cohen. «Δεν είναι το ρωμαϊκό Λονδίνο, δεν είναι το Cirencester. Είναι ένας μικρός οικισμός δίπλα σε ένα λιμάνι. Θα ήταν ζωτικής σημασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού για την εξαγωγή ξυλείας και σιδήρου από τη [νοτιοανατολική Αγγλία] και την εισαγωγή υλικών από την ήπειρο».
Άλλα ευρήματα στην περιοχή περιλαμβάνουν σφραγισμένα κεραμίδια που φέρουν το σήμα της Classis Britannica, του ρωμαϊκού στόλου στη Βρετανία, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σχέση του οικισμού με τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Επιπλέον, οι ανασκαφές αποκάλυψαν κεραμικά, ενδείξεις κτηρίων, οριοθετικά χαρακτηριστικά και λάκκους, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για την καθημερινή ζωή της παραποτάμιας κοινότητας.
Τμήμα ρωμαϊκού κεραμιδιού με την ένδειξη Classis Britannica, το σήμα του ρωμαϊκού στόλου. [Credit: James Dobson/National Trust] |
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το ειδώλιο, αντί να τοποθετηθεί σε έναν μεγάλο ναό, είναι πιθανό να είχε μια πιο ταπεινή χρήση. «Τέτοιου είδους ειδώλια από λευκό πηλό χρησιμοποιούνταν κυρίως από πολίτες για ιδιωτική θρησκευτική πρακτική σε οικιακά ιερά και περιστασιακά σε ναούς και στους τάφους συχνά άρρωστων παιδιών», δήλωσε ο Δρ Matthew Fittock, ειδικός στα κεραμικά ειδώλια της Ρωμαϊκής Βρετανίας.
Ενδιαφέρον είναι ότι φαίνεται να έχει σπάσει σκόπιμα, ίσως υποδεικνύοντας μια τελετουργική σημασία. «Αντί να απορρίπτονται κομμάτια επειδή ήταν σπασμένα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το σκόπιμο σπάσιμο ορισμένων κεφαλών ειδωλίων αποτελούσε σημαντική τελετουργική πρακτική, ενώ ολόκληρα ειδώλια βρίσκονται συνήθως σε τάφους», συμπληρώνει ο Δρ Matthew Fittock.
Πηγή: Archaeology News, The Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια