[Credit: National Museum of Denmark] Ένας ερασιτέχνης με την χρήση ανιχνευτή μετάλλων στη Δανία ανακάλυψε ένα σπάνιο χρυσό δαχτυλίδι που ...
[Credit: National Museum of Denmark] |
Ένας ερασιτέχνης με την χρήση ανιχνευτή μετάλλων στη Δανία ανακάλυψε ένα σπάνιο χρυσό δαχτυλίδι που μπορεί να ανήκε σε μια άγνωστη μέχρι σήμερα βασιλική οικογένεια με δεσμούς με το Βασίλειο της Γαλλίας.
Ο Lars Nielsen ανακάλυψε το μεγάλο, περίτεχνα διακοσμημένο χρυσό δαχτυλίδι, το οποίο είναι διακοσμημένο με μια κόκκινη ημιπολύτιμη πέτρα, ενώ εξερευνούσε το Emmerlev, μια ενορία στη νότια Γιουτλάνδη της Δανίας. Το δαχτυλίδι χρονολογείται στον 5ο ή 6ο αιώνα.
«Ένα τέτοιο μοναδικό στο είδος του εύρημα είναι εντελώς σουρεαλιστικό», δήλωσε ο Nielsen.
[Credit: National Museum of Denmark]
Οι ερευνητές του Εθνικού Μουσείου της Δανίας διαπίστωσαν ότι το κόσμημα έχει μεγάλη "ιστορική σημασία" και μπορεί να ανήκε σε τοπικό βασιλικό πρόσωπο που συνδεόταν με τους Μεροβίγγειους, μια δυναστεία Φράγκων βασιλέων που κυβέρνησε τμήματα της σημερινής Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας μεταξύ του 5ου και του8ου αιώνα.
«Το χρυσό δαχτυλίδι όχι μόνο αποκαλύπτει μια πιθανή νέα πριγκιπική οικογένεια στο Emmerlev, αλλά συνδέει επίσης την περιοχή με ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης κατά την Εποχή του Σιδήρου», ανέφερε η Kirstine Pommergaard, αρχαιολόγος και επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας. «Το χρυσό δαχτυλίδι είναι πιθανότατα γυναικείο και μπορεί να ανήκε σε κόρη πρίγκιπα που ήταν παντρεμένη με πρίγκιπα στο Emmerlev. Ο χρυσός είναι συνήθως ένα διπλωματικό δώρο και γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι παντρεύονταν στα πλαίσια συμμαχιών».
Οι ερευνητές στήριξαν τη βασιλική σύνδεση του δαχτυλιδιού στην εξαιρετική του κατασκευή, η οποία περιλαμβάνει «τεχνικά άρτια εκτελεσμένες σπείρες στην κάτω πλευρά και τριγωνικά εξογκώματα» στο σημείο όπου συναντιούνται το δαχτυλίδι και η πέτρα - ένα χαρακτηριστικό που συχνά συνδέεται με τη φραγκική χειροτεχνία.
[Credit: National Museum of Denmark]
«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίπεδο δεξιοτεχνίας που είναι δύσκολο να μιμηθεί σήμερα», δήλωσε ο Pommergaard.
Η κόκκινη πέτρα του δαχτυλιδιού προσφέρει επίσης ενδείξεις για την ιδιοκτησία του, καθώς παρόμοιες πέτρες είναι γνωστά ως σύμβολα εξουσίας στις Σκανδιναβικές χώρες, «ενώ τα πολύτιμα χρυσά δαχτυλίδια των Μεροβίγγειων είναι συνήθως τοποθετημένα με ένα νόμισμα ή μια πλακέτα, όπως ένα δαχτυλίδι σφραγίδας», ανέφεραν οι ερευνητές. «Αυτό δείχνει ότι το δαχτυλίδι επρόκειτο να χρησιμεύσει ως σύμβολο εξουσίας στους Σκανδιναβούς».
«Ίσως η πριγκιπική οικογένεια στο Emmerlev είχε τον έλεγχο μιας περιοχής μεταξύ του Ribe [πόλη στη νοτιοδυτική Γιουτλάνδη] και του Hedeby [δανικός εμπορικός οικισμός της εποχής των Βίκινγκς στο σημερινό τμήμα της Γερμανίας] και έτσι εξασφάλιζε το εμπόριο στην περιοχή», δήλωσε ο Pommergaard.
[Credit: National Museum of Denmark]
Η θέση του δαχτυλιδιού βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα μακριά από αντικείμενα που είχαν βρεθεί προηγουμένως -συμπεριλαμβανομένης μιας συλλογής χρυσών και ασημένιων νομισμάτων, κεραμικών και χρυσών κεράτων του 1ου αιώνα- οδηγώντας στους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι το αντικείμενο δεν είχε χαθεί, αλλά τοποθετήθηκε σκόπιμα στην περιοχή.
«Το άτομο που είχε το δαχτυλίδι πιθανότατα γνώριζε επίσης για τους ανθρώπους που είχαν τα χρυσά κέρατα», δήλωσε ο Anders Hartvig, μεσαιωνικός αρχαιολόγος στο Museum Sønderjylland. «Ίσως είχαν σχέση μεταξύ τους. Μαζί με άλλα πρόσφατα ευρήματα, διαμορφώνει μια εικόνα ότι η νότια Γιουτλάνδη είχε μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως και ότι η Θάλασσα Wadden δεν ήταν κλειστή, αλλά είχε μια αριστοκρατική παρουσία με σημαντικές εμπορικές συνδέσεις με το νότο».
Πηγή: Live Science, Archaeology News
Δεν υπάρχουν σχόλια