Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μοναδικό χάλκινο εξάρτημα που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο ανακαλύφθηκε στη Δανία

Το χάλκινο εξάρτημα έχει διάμετρο μόλις 26-28 χιλιοστά. [Credit: Μουσείο Vestsjaelland] Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας με ανιχνευτή ...

Το χάλκινο εξάρτημα έχει διάμετρο μόλις 26-28 χιλιοστά. [Credit: Μουσείο Vestsjaelland]
Το χάλκινο εξάρτημα έχει διάμετρο μόλις 26-28 χιλιοστά.
[Credit: Μουσείο Vestsjaelland]

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας με ανιχνευτή μετάλλων στο νησί Zealand της Δανίας, κοντά στην πόλη Ringsted, οι ερασιτέχνες αρχαιολόγοι Finn Ibsen και Lars Danielsen ανακάλυψαν ένα μικρό χάλκινο εξάρτημα που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το εξάρτημα, με διάμετρο μόλις 26-28 χιλιοστά, παρουσιάζει το εμβληματικό πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γνωστού και ως Αλέξανδρου Γ' του Μακεδόνα. Αυτή η απεικόνιση, που πιστεύεται ότι χρονολογείται γύρω στο 200 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Εποχής του Σιδήρου, αντανακλά τη θεϊκή καταγωγή του Αλέξανδρου από τον Δία-Αμμωνα, που συμβολίζεται με τα κέρατα του κριού που κοσμούν το κεφάλι του. Τέτοιου είδους απεικονίσεις ήταν συνηθισμένες κατά την περίοδο εκείνη, συχνά ως διακοσμητικά εξαρτήματα για πολεμικές ασπίδες.

Η ανακάλυψη, που έγινε κοντά στην τοποθεσία του Sjællands Landsting της Zealand, ενός χώρου όπου υπάρχουν ίχνη συγκέντρωσης πρώιμων γερμανικών κοινωνιών, αναδεικνύει τη σημασία του Ringsted στο πολιτιστικό και ιστορικό τοπίο της Δανίας.

Ο Freerk Oldenburger, αρχαιολόγος στο Μουσείο Vestsjælland, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα στη Σκανδιναβία που συνδέεται με μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι φανταστικό. Εδώ πάνω στη Σκανδιναβία, συνήθως δεν βρίσκεις τίποτα για τον Μέγα Αλέξανδρο, και όταν στέκεσαι με ένα τόσο μικρό πορτρέτο στα χέρια σου, ενθουσιάζεσαι».


Το επιχρυσωμένο ασημένιο εξάρτημα ανακαλύφθηκε κοντά στο Skanderborg στην κοιλάδα του ποταμού Illerup. Ήταν προσαρτημένο σε ασπίδα που προσφέρθηκε σε θυσία γύρω στο 200 μ.Χ. Το εύρημα εκτίθεται στο Μουσείο Moesgaard. [Credit: Preben Dehlhom, Μουσείο Moesgaard]
Το επιχρυσωμένο ασημένιο εξάρτημα ανακαλύφθηκε κοντά στο Skanderborg στην κοιλάδα του ποταμού Illerup. Ήταν προσαρτημένο σε ασπίδα που προσφέρθηκε σε θυσία γύρω στο 200 μ.Χ. Το εύρημα εκτίθεται στο Μουσείο Moesgaard.
[Credit: Preben Dehlhom, Μουσείο Moesgaard]

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος βασίλεψε από το 356 έως το 323 π.Χ., παραμένει ένας από τους πιο διάσημους στρατιωτικούς ηγέτες της ιστορίας, γνωστός για την τεράστια αυτοκρατορία του που εκτεινόταν από την Ελλάδα έως την Ινδία. Η κληρονομιά του διήρκεσε για αιώνες, επηρεάζοντας Ρωμαίους αυτοκράτορες όπως ο Καρακάλλας, ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό του μετενσάρκωση του Μακεδόνα βασιλιά.

Κατά την εποχή του Καρακάλλα, μια κομβική σύγκρουση έλαβε χώρα στο Illerup Ådal της Δανίας, όπου ασπίδες διακοσμημένες με πορτρέτα που έμοιαζαν με αυτά του Μ. Αλεξάνδρου κατατέθηκαν τελετουργικά μαζί με άλλους εξοπλισμούς. Η μάχη  αυτή στέρησε πολλές ζωές και, τα υπολείμματα της σύγκρουσης -ξίφη, τόξα, βέλη, λόγχες και ασπίδες- προσφέρθηκαν ως θυσίες στους θεούς και αποτέθηκαν σε μια λίμνη. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στη λίμνη ανακαλύφθηκαν ασπίδες στολισμένες με μικρούς διακοσμητικούς δίσκους με πορτρέτα πολεμιστών.  

Η αλλόκοτη ομοιότητα μεταξύ αυτού του πρόσφατα ανακαλυφθέντος εξαρτήματος και του αντίστοιχου στο Illerup Ådal παρακινεί σε έρευνες σχετικά με τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της Δανίας εκείνης της εποχής. Επιπλέον, πυροδοτεί συζητήσεις σχετικά με τον σκοπό του εξαρτήματος - εάν κοσμούσε μια ασπίδα ή χρησίμευε ως σύμβολο δύναμης και θεϊκής προστασίας στη στρατιωτική ενδυμασία.

Το Μουσείο Vestsjælland σχεδιάζει να εκθέσει το εύρημα, διασφαλίζοντας ότι τόσο το κοινό όσο και οι μελετητές θα μπορούν να εκτιμήσουν την ιστορική του σημασία και την ιστορία των διασυνδέσεων που αντιπροσωπεύει.

Ωστόσο, το χάλκινο εξάρτημα από το Ringsted εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα μπορούν να απαντήσουν οι συγκεκριμένες γνώσεις που έχουν αποκτηθεί και οι έρευνες.

Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν επακριβώς τη λειτουργία του χάλκινου εξαρτήματος του Ringsted: η λειτουργία του βραχίονα - ήταν διακοσμητικός δίσκος για την ασπίδα ή ήταν βραχίονας σπαθιού (ζώνης); Είχε κατασκευαστεί από τους Ρωμαίους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το ίδιο κράμα που περιείχε μόλυβδο για τη χύτευση αγαλματιδίων, είχε χυτευθεί από τους Ρωμαίους χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ένα αγαλματίδιο ή κατασκευάστηκε στον τόπο εύρεσης; Εάν το εξάρτημα χυτεύθηκε από τους Ρωμαίους, πώς κατέληξε σε ένα χωράφι κοντά στο Ringsted; Ποια ήταν η σημασία του πορτρέτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τους Γερμανούς που ζούσαν στη Δανία γύρω στο 200 μ.Χ.; Πίστευαν ότι θα μπορούσε να φέρει τύχη και δύναμη στο πεδίο της μάχης;

Η πολλαπλότητα των ερωτημάτων αυξάνει την ομορφιά και τη μοναδική αξία του ευρήματος και αναμφίβολα εξιτάρει τους ειδικούς να ξετυλίξουν το πέπλο μυστηρίου που το περιβάλλει.


Πηγή: Archaeology News, ArkeoNews


Δεν υπάρχουν σχόλια