Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μεσαιωνικές ταφές και αντικείμενα 600 ετών στο Βίλνιους της Λιθουανίας

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως δύο τάφους 600 ετών με ένα στέμμα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα στο περιφερειακό πάρκο Verkiai της Λιθουανία...

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως δύο τάφους 600 ετών με ένα στέμμα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα στο περιφερειακό πάρκο Verkiai της Λιθουανίας. [Credit: Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας]
Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως δύο τάφους 600 ετών με ένα στέμμα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα στο περιφερειακό πάρκο Verkiai της Λιθουανίας.
[Credit: Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας]

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο τάφους του 13ου και 14ου αιώνα στο περιφερειακό πάρκο Verkiai του Βίλνιους στη Λιθουανία.

Η πρόσφατη ανασκαφή, με επικεφαλής το Κέντρο Αρχαιολογικών Έργων «Antiqua» και υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου Robertas Žukovskis, έχει ως στόχο να επεκτείνει τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2008. Το Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας ανακοίνωσε την ανακάλυψη στις 15 Μαΐου.

Το περιφερειακό πάρκο Verkiai βρίσκεται στα περίχωρα του Βίλνιους και είναι γνωστό για το πλούσιο πράσινο, τα πυκνά δάση και τα ιστορικά αρχοντικά του. Η αρχαιολογική σημασία του πάρκου αναγνωρίστηκε αρχικά το 2008, όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δώδεκα τάφους που περιείχαν αντικείμενα από τη μεσαιωνική περίοδο. Ωστόσο, η πλήρης έκταση του νεκροταφείου παρέμεινε ασύλληπτη μέχρι τις πρόσφατες ανασκαφές που ξεκίνησαν την άνοιξη του 2024.


Ένας από τους τάφους που βρέθηκαν στο Βίλνιους. [Credit: Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας]
Ένας από τους τάφους που βρέθηκαν στο Βίλνιους.
[Credit: Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας]

Η πρόσφατη ανασκαφή αποκάλυψε δύο ακόμη τάφους της ίδιας περιόδου, οι οποίοι περιέχουν πλούσια ευρήματα. Ο ένας από τους τάφους ανήκε σε μια μεσήλικη γυναίκα, η ταφή της οποίας χαρακτηρίστηκε ως «άφθονη και εξαιρετική» από το Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας. Μια ακτινογραφία του τάφου αποκάλυψε ότι η γυναίκα ήταν στολισμένη με ένα στέμμα από ορείχαλκο, ένα περιδέραιο αποτελούμενο από κοχύλια, χάντρες, μεταλλικά άγκιστρα και διάφορα βραχιόλια και δαχτυλίδια. Επιπλέον, κοντά στη μέση της βρέθηκαν δύο κλειδιά και ένα κεραμικό αγγείο, ενώ κοντά στα πόδια της ήταν τοποθετημένη μια καμπάνα. Τα αντικείμενα αυτά υποδηλώνουν την παρουσία προστατευτικών και συμβολικών αντικειμένων που συνήθως θάβονταν μαζί με τις γυναίκες κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Οι τάφοι ανασκάφηκαν σχολαστικά για να διατηρηθούν τόσο οργανικά όσο και ανόργανα υλικά, όπως υφάσματα, ξύλο και δέρμα. Η Sandra Garšvienė και ο Dr. Arūnas Puškorius από το Κέντρο Αποκατάστασης Pranas Gudynas του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Λιθουανίας πραγματοποίησαν την αρχική συντήρηση και ανύψωση των τάφων. Στη συνέχεια, τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης του Εθνικού Μουσείου της Λιθουανίας για περαιτέρω εξέταση και συντήρηση. Ο Rapolas Vedrickas, τεχνολόγος αποκατάστασης, διεξήγαγε λεπτομερείς αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας ακτίνων Χ για την καλύτερη κατανόηση της σύνθεσης και της κατάστασης των ευρημάτων.


Μια ακτινογραφία δείχνει τα στολίδια της γυναίκας ηλικίας 600 ετών. Το στεφανωμένο κεφάλι της βρίσκεται στη δεξιά πλευρά. [Credit: Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας]
Μια ακτινογραφία δείχνει τα στολίδια της γυναίκας ηλικίας 600 ετών. Το στεφανωμένο κεφάλι της βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.
[Credit: Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας]

Τα ευρήματα στο Πάρκο Verkiai συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση της μεσαιωνικής ιστορίας της Λιθουανίας, ιδίως της κοινωνικής δομής και των εθίμων της εποχής. Τα κτερίσματα των τάφων, συμπεριλαμβανομένων των περίτεχνων κοσμημάτων και των συμβολικών αντικειμένων της γυναίκας, μοιάζουν με εκείνα που βρέθηκαν σε άλλα μεσαιωνικά λιθουανικά νεκροταφεία, όπως στο Kernavė-Kriveikiškis.

Η ιστορική σημασία του Verkiai υπογραμμίζεται περαιτέρω από την αναφορά του σε έγγραφα που χρονολογούνται από το 1387, όταν αναφέρεται ως «districtus», μια διοικητική μονάδα. Αυτό το ιστορικό πλαίσιο εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την ανάπτυξη της περιοχής κατά τον σχηματισμό του λιθουανικού κράτους.


Ένα σπασμένο αγγείο που βρέθηκε στους τάφους. [Credit: Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας]
Ένα σπασμένο αγγείο που βρέθηκε στους τάφους.
[Credit: Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας]

Τα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στο πάρκο Verkiai θα υποβληθούν σε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση πριν εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια