Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνια πορφυρή βαφή σε ρωμαϊκά λουτρά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το δείγμα της πορφύρας που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο. [Credit: Cumberland Council / Anna Giecco] Αρχαιολόγοι και εθελοντές που εργάζοντ...

Το δείγμα της πορφύρας που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο. [Credit: Cumberland Council / Anna Giecco]
Το δείγμα της πορφύρας που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο. [Credit: Cumberland Council / Anna Giecco]

Αρχαιολόγοι και εθελοντές που εργάζονταν σε μια αρχαία ρωμαϊκή τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο έφεραν στο φως έναν μυστηριώδη μωβ όγκο που αποδείχθηκε ότι ήταν μια απίστευτα σπάνια ουσία που κάποτε εκτιμούνταν περισσότερο από τον χρυσό.

Η ανασκαφή, την οποία διηύθυνε η Wardell Armstrong, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις περιβαλλοντικές και μεταλλευτικές συμβουλές, πραγματοποιήθηκε σε ένα ρωμαϊκό λουτρό που βρίσκεται στους χώρους του Carlisle Cricket Club στη βόρεια Αγγλία.

Ο πολύχρωμος όγκος, μεγέθους περίπου μπάλας του πινγκ πονγκ, βρέθηκε στην αποχέτευση του λουτρού ηλικίας 1.700 ετών. Περαιτέρω ανάλυση που διεξήχθη από ειδικούς της Βρετανικής Γεωλογικής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ αποκάλυψε ότι ο όγκος περιείχε ίχνη κεριού μέλισσας και βρωμίου, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόκειται για στερεό δείγμα πορφυρής βαφής - μιας χρωστικής ουσίας ιδιαίτερα πολύτιμης στην αρχαιότητα. Η πορφύρα, γνωστή και ως αυτοκρατορική πορφύρα, ήταν πολύ δύσκολο να παραχθεί, απαιτώντας χιλιάδες θρυμματισμένα κοχύλια που προέρχονταν κυρίως από τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και το Μαρόκο.


Ψηφιδωτό της βυζαντινής αυτοκράτειρας Θεοδώρας από το 547 μ.Χ. [Credit: Petar Milošević/Creative Commonsro]
Ψηφιδωτό της βυζαντινής αυτοκράτειρας Θεοδώρας από το 547 μ.Χ.
[Credit: Petar Milošević/Creative Commonsro]

«Για χιλιετίες, η μωβ πορφύρα ήταν το πιο ακριβό και περιζήτητο χρώμα στον κόσμο», παρατήρησε ο Frank Giecco, επικεφαλής αρχαιολόγος του έργου. «Είναι το μοναδικό παράδειγμα που γνωρίζουμε στη Βόρεια Ευρώπη - πιθανώς το μοναδικό παράδειγμα ενός στερεού δείγματος της χρωστικής με τη μορφή αχρησιμοποίητης χρωστικής βαφής οπουδήποτε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία», πρόσθεσε.

Η πορφύρα ήταν σύμβολο πλούτου και δύναμης, που προοριζόταν για την ελίτ. Η ανακάλυψή του στο Carlisle υποδηλώνει διασυνδέσεις με την αυτοκρατορική αυλή, προκαλώντας εικασίες ότι ακόμη και ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος μπορεί να είχε επισκεφθεί την περιοχή.

Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως πάνω από 2.800 σημαντικά αντικείμενα μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων, πολύτιμων λίθων και μνημειακών λίθινων κεφαλών. Η θέση του χώρου κατά μήκος του τείχους του Αδριανού υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής της Βρετανίας από το 43 μ.Χ. έως το 410 μ.Χ.

«Μετά την ανακάλυψη των δύο ρωμαϊκών μνημειακών κεφαλών και των άλλων πολύτιμων αντικειμένων, το έργο φέρνει στο φως μερικά συναρπαστικά και παγκοσμίως σημαντικά ευρήματα. Προγραμματίζονται περισσότερες ανασκαφές, καθώς και η ευκαιρία να επισκεφθείτε τον χώρο και να δείτε τις πρωτοποριακές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε η σύμβουλος του Συμβουλίου του Κάμπερλαντ, Anne Quilter, σε δελτίο Τύπου.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια