Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έφυγε ο σημαντικός φιλέλληνας αρχαιολόγος Sir John Boardman

Ο αρχαιολόγος της κλασσικής σχολής  John Boardman έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 97 ετών, αφήνοντας σημαντικό έργο και στην Ελλάδα.  Ο  John ...

Έφυγε ο σημαντικός φιλέλληνας αρχαιολόγος Sir John Boardman

Ο αρχαιολόγος της κλασσικής σχολής John Boardman έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 97 ετών, αφήνοντας σημαντικό έργο και στην Ελλάδα. 

Ο John Boardman ήταν ένας ονομαστός κλασικός αρχαιολόγος που καθοδήγησε πολλές γενιές αποφοίτων της Οξφόρδης.

Ο Sir John Boardman γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1927 στο Ίλφορντ του Λονδίνου. Σπούδασε στο Chigwell School και το Magdalene College, στο Cambridge. Μετά την στρατιωτική θητεία του, πραγματοποίησε έρευνα στην Ελλάδα και υπηρέτησε ως βοηθός διευθυντής της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα από το 1952 έως το 1955. Την ίδια χρονιά διορίστηκε Βοηθός Φύλακα (επιστημονική βαθμίδα) στο Μουσείο Ashmolean. Έγινε reader (βαθμίδα διδασκαλίας) στην Κλασική Αρχαιολογία στην Οξφόρδη το 1959 και το 1978 διορίστηκε καθηγητής Lincoln στην Κλασική Αρχαιολογία και Τέχνη, διαδεχόμενος τον Martin RobertsonΜελέτησε την ελληνική τέχνη, ιδίως τη γλυπτική και την αγγειογραφία.

Ο John Boardman ήταν μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, από την οποία έλαβε το Μετάλλιο Kenyon το 1995. Του απονεμήθηκε το Βραβείο Ωνάση για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες το 2009. Υπήρξε κάτοχος πολλών ακαδημαϊκών διακρίσεων. Οι ογκώδεις εκδόσεις του επικεντρώνονται κυρίως στην τέχνη και την αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας, και ειδικότερα στη γλυπτική και την αγγειογραφία.


To έργο ενός μεγάλου αρχαιολόγου με εξειδίκευση στην αρχαϊκή και κλασική ελληνική τέχνη

Ο John Boardman είχε κάνει ανασκαφές στις αρχές της καριέρας του στο Εμπορειό της Χίου και στην Τόκρα της Λιβύης, αλλά τα ενδιαφέροντά του ήταν κυρίως σε σχέση με την ιστορία της τέχνης. Το θεματικό και γεωγραφικό εύρος τους ήταν τεράστιο, από την αγγειογραφία και τους χαραγμένους πολύτιμους λίθους όλων των περιόδων μέχρι τη γλυπτική της Κεντρικής Ασίας και τον αρχαίο κινεζικό χαλκό.

Η παγκόσμια προοπτική του σκιαγραφήθηκε στο βιβλίο του The World of Ancient Art (2006). Αλλά ήταν η εξειδίκευσή του στην αρχαϊκή και κλασική ελληνική τέχνη, και ιδίως στην αττική κεραμική, που του εξασφάλισε τη φήμη. Τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη το 1989.

Από την εξηνταετή σχέση του με την Thames and Hudson προέκυψαν περισσότερα από δώδεκα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων επτά τόμων για την ελληνική αγγειογραφία και γλυπτική στη σειρά World of Arts, τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Συνολικά έγραψε περίπου 45 βιβλία, συνέγραψε άλλα 17 και παρήγαγε πάνω από τριακόσια άρθρα και κεφάλαια βιβλίων.


Το Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae και το Αρχείο Beazley

Ο σερ John υπήρξε ηγέτης της διεθνούς κοινότητας της κλασικής αρχαιολογίας. Βοήθησε στην επιτυχή ολοκλήρωση του Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae – ενός έργου μνημειώδους κλίμακας και πολυπλοκότητας – και μαζί με τον Martin Robertson συμμετείχε στενά στη διαμόρφωση του Αρχείου Beazley ως επιστημονικού πόρου μετά το θάνατο του σερ John Beazley το 1970.

Μετά τη συνταξιοδότησή του το 1994, ο John Boardman συνέχισε να συνδέεται με το Beazley Archive, το μετέπειτα Κέντρο Έρευνας Κλασικής Τέχνης, εργαζόμενος εκεί σχεδόν καθημερινά μέχρι την έναρξη της πανδημίας το 2020. Από αυτή τη βάση ολοκλήρωσε πολυάριθμα έργα σχετικά με τους χαραγμένους πολύτιμους λίθους – το πιο σταθερό ερευνητικό του ενδιαφέρον – πολλά σε συνεργασία με τη Δρ Κλώντια Βάγκνερ.

Άφησε πίσω τρία παιδιά και πολλά εγγόνια.


Η Μπρούνι Ρίντγκουέι και ο Τζον Μπορντμαν με χορευτές από τη Γεωργία στο συμπόσιο «Κολχίς, 5ο Διεθνές Συμπόσιο για την Αρχαία Ιστορία της παραλιακής ζώνης της Μαύρης Θάλασσας, 1987».
Η Μπρούνι Ρίντγκουέι και ο Τζον Μπορντμαν με χορευτές από τη Γεωργία στο συμπόσιο «Κολχίς, 5ο Διεθνές Συμπόσιο για την Αρχαία Ιστορία της παραλιακής ζώνης της Μαύρης Θάλασσας, 1987».

Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Σερ John Boardman

Πληροφορούμενη την απώλεια του καθηγητή  Sir John Boardman, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο σερ Τζον Μπόρντμαν υπήρξε εξέχων αρχαιολόγος και ιστορικός της Τέχνης, με διακριτή, διαρκή και σημαντικότατη προσφορά στις ελληνικές κλασικές σπουδές. Στη μακρά πορεία του, που υπερβαίνει τις επτά δεκαετίες, συνδύασε γόνιμα την ανασκαφική έρευνα με την πανεπιστημιακή διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διάπλασε γενιές ολόκληρες αρχαιολόγων. Το συγγραφικό του έργο συγκροτείται από δεκάδες μονογραφίες και εκατοντάδες άρθρα και συμβολές σε συλλογικούς τόμους, πλήθος εκ των οποίων αφορά στη σπουδή της ελληνικής αρχαιολογίας και ιστορίας.

Σπουδαία ορόσημα της ενασχόλησής του με την κλασική Ελλάδα υπήρξαν, αναμφίβολα, οι ανασκαφές που πραγματοποίησε στο Εμπορειό της Χίου και το πέρασμά του από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας. Αποθησαυρίζω μόνο τη συστηματική συμβολή του στην ελληνική αγγειογραφία και τη μελέτη της αρχαϊκής και κλασικής κεραμικής. Πάνω, από όλα ο σερ Τζον Μπόρντμαν υπήρξε ένα ανήσυχο πνεύμα, που δεν έπαψε να μελετά και να εργάζεται σχεδόν έως το τέλος του, και επέμενε, λόγω και έργω, στην ανάδειξη της κλασικής κληρονομιάς και τη διάχυσή της αρχαιολογικής γνώσης, με τρόπο εύληπτο, αλλά βαθύ, σε όλο και ευρύτερα κοινά. Είχα την πραγματική τύχη να τον συναντήσω πολλές φορές στη Χίο και να παρακολουθήσω τον εμβριθή και διαυγή αρχαιολογικό του λόγο.

Στην οικογένειά του, τους φίλους του και τους μαθητές του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».


Μια σπάνια συνέντευξή του στην Ελλάδα

Μιλώντας στην Καθημερινή και τον Νίκο Βατόπουλο, ο αρχαιολόγος είχε αναφέρει απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις πως «Η «δική μας» ματιά, δηλαδή των λογίων, έχει επηρεαστεί, καλώς ή κακώς, από τη στιγμή που η σύγχρονη εποχή εγείρει νέα ερωτήματα που δεν είχαν τεθεί παλαιότερα. Το κοινό με τη σειρά του εξοικειώνεται σταδιακά μέσα από τα τηλεοπτικά προγράμματα» θέτοντας εαυτόν υπέρ της εκλαΐκευσης της επιστήμης σε πλατύ κοινό, κάτι που έκανε και με τα βιβλία του για την αρχαία και κλασσική τέχνη.

Ενώ μια συμβουλή που έδωσε ως προς το «τι οφείλει να κάνει η Ελλάδα για την κληρονομιά της» συμβούλεψε τον ελληνικό λαό να αποδεχθεί πως η κλασσική περίοδος ανήκει σε όλο τον κόσμο. «Να την προστατεύει και να είναι πιο γενναιόδωρη απέναντί της. Υπάρχουν πολλά που παραμένουν κλειδωμένα σε υπόγεια, οι μελετητές δημοσιεύουν με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος, από την Καλιφόρνια ως τη Ρωσία, είναι και εκείνοι κληρονόμοι της ίδιας κλασικής παράδοσης όπως και οι σύγχρονοι Ελληνες» είπε ο κορυφαίος καθηγητής αρχαιολογίας.

Το Κολλέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης ιψώνοντας τις σημαίες μεσίστιες δήλωσε ότι ανακοινώνει με θλίψη «τον θάνατο, στις 23 Μαΐου 2024, του Sir John Boardman OBE FBA. Ο Sir John ήταν καθηγητής αρχαιολογίας του Lincoln από το 1978 έως το 1994 και εξελέγη επίτιμος εταίρος του Κολεγίου κατά τη συνταξιοδότησή του. Θα ακολουθήσει πλήρης εκτίμηση του (έργου του) Sir John.

Το Κολλέγιο θα υψώσει τη σημαία μεσίστια προς τιμήν του και εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους φίλους και την οικογένειά του».


Πηγή: in.gr, Newsbeast, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια