Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινή πλάκα σκαλισμένη από οστό βρέθηκε στο Suzdal της Ρωσίας

[Credit: RAS] Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας RAS ανακάλυψαν μια βυζαντινή πλάκα, περίτεχνα σκαλισμένη από οστό ζώου, μέσα στα ισ...

Βυζαντινή πλάκα σκαλισμένη από οστό βρέθηκε στο Suzdal της Ρωσίας
[Credit: RAS]

Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας RAS ανακάλυψαν μια βυζαντινή πλάκα, περίτεχνα σκαλισμένη από οστό ζώου, μέσα στα ιστορικά τείχη του Suzdal της Ρωσίας.

Η τετράγωνη πλάκα έχει διαστάσεις 45 x 46 χιλ. και φέρει μια περίτεχνα σκαλισμένη εικόνα ενός ημίγυμνου πολεμιστή που κρατάει σπαθί και ασπίδα. Η λεπτομερής απεικόνιση περιλαμβάνει λεπτοδουλεμένα χαρακτηριστικά προσώπου και κυματιστά μαλλιά, καθώς και έξι ασύμμετρες οπές τοποθέτησης γύρω από το υπερυψωμένο εξωτερικό περίγραμμα.

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η πλάκα είναι διακοσμητική επικάλυψη φέρετρου που φιλοτεχνήθηκε από τεχνίτες στη Χερσόνησο ή την Κωνσταντινούπολη κατά τη βυζαντινή περίοδο. Αυτά τα φέρετρα ήταν συνηθισμένα από τον 10ο έως τον 12ο αιώνα και διέθεταν μικρές πλάκες προσαρτημένες με οστέινα καρφιά ή καρφίτσες.

Αρχικά, οι επικαλύψεις των πλακών κατασκευάζονταν από σπάνια υλικά όπως το ελεφαντόδοντο, αλλά από τον 12ο αιώνα η παράδοση στράφηκε στη χρήση οστών από οικόσιτα ή άγρια ζώα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας RAS: «Οι οστέινες πλάκες από πλαίσια διακοσμημένα με καλλιτεχνικά ανάγλυφα γλυπτά αποτελούν εξαιρετικά σπάνιο και πολύτιμο εύρημα στην επικράτεια της αρχαίας Ρωσίας».


Βυζαντινή πλάκα σκαλισμένη από οστό βρέθηκε στο Suzdal της Ρωσίας
[Credit: RAS]

Η πλάκα ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα ερείπια ιστορικών κατοικιών από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα, μαζί με πέτρινους σταυρούς, ένα εγκόλπιο (μετάλλιο που φορούν οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί επίσκοποι), ένα γυάλινο αγγείο με ζωγραφική από σμάλτο, ένα σιδερένιο κλειδί και σφραγίδες τύπου Drahičyn από την περιοχή Brest της Λευκορωσίας.

«Η ανακάλυψη δείχνει ότι οι κάτοικοι του μεσαιωνικού Suzdal ενστερνίζονταν όχι μόνο την παραδοσιακή χριστιανική κοσμοθεωρία και τα στοιχεία του υλικού πολιτισμού, αλλά είχαν επίσης έκθεση στις αρχαίες εικόνες και τη μυθολογία μέσω τέτοιων αντικειμένων, τα οποία αποτελούσαν αναπόσπαστα συστατικά της βυζαντινής τέχνης», δήλωσε το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας RAS.


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια